Güneş Yolu Berlın'de
Ahmet Güneştekin'in Berlin'deki ilk kişisel sergisi Güneş Yolu 29 Nisan'da Galerie Michael Schultz'da açıldı.
Berlin'in kozmopolit ve özgürlükçü sanat ortamıyla Ahmet Güneştekin'in işlerini ilk kez buluşturan serginin açılışı, galerinin sahibi Michael Schultz'un ve serginin küratörü Christoph Tannert'in katılımıyla gerçekleşti.
Açılışına Cem Özdemir, Selçuk Yöntem, Mustafa Altıoklar, Ertuğrul Özkök, Fatih Altaylı gibi sanat, siyaset ve basın dünyasının önemli isimlerinin katıldığı sergi, 20 Mayıs tarihine kadar Galerie Michael Schultz'da ziyarete açık olacak.
Künstlerhaus Bethanien'ın direktörü Christoph Tannert'in küratörlüğünü üstlendiği sergi, sanatçının kırkyamanın geleneksel uygulama biçimine müdahale ederek çalıştığı işlerini, objeleri kullanım biçimiyle imgeleme metalik bir yüzey dahil ettiği, bu yöntemle resim ile heykel arasındaki sınırı belirsizleştirdiği optik ve boyutlu tablolarını, ve metal ile aynayı melez yöntemle çalıştığı işlerini bir araya getiriyor.
Güneştekin'in kullandığı çoklu araçların eşit etkileşimini ön planda tutarak işlerine enerji katmayı başardığını belirten Christoph Tannert, şimdiyi konuşulmayanın içinde korumanın sanatçı için önemli olduğunu, bunun temelini ise ona, geldiği kültürün özelliklerini temsil ettiği mitler ile moderniteyi yan yana getirdiği sanatsal alanın ifade şeklinin sunduğunu vurguluyor.
Güneştekin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi'nin (İSMEK) eğitim vererek meslek kazandırdığı bir grup kadın el sanatçısıyla kolektif bir çalışma gerçekleştiriyor. Kırkyamanın geleneksel motiflerine ve uygulanış yöntemine müdahale ederek, özgün desen ve temalarını çalışan sanatçı bu işbirliğinin önemini şu şekilde belirtiyor: Eski giysilerin sökülerek yeni ve faydalı bir şeye dönüştürüldüğü yama dikme işi, geleneksel uygulayıcıları olan kadınlar tarafından yıkım sonrası yeni bir yaratım olarak algılanmıştır; ölmüş olanın yeniden hayata döndürülmesi anlamında sembolik bir edimi tanımlar. Bu anlatımın geleneksel uygulayıcıları ile birlikte çalışmak benim için bu nedenle önemli.
Çalışmaları biçim ve kompozisyonda benzeşmekle birlikte, materyale bağlı kurgulamalarının değişim gösterdiğini belirten Tannert, ilginç olanın tekstil çalışmalarındaki mikro yapısal inceliklerin yağlı boya sanatında da yansımalarını bulması ve tersi durumda, yani resim sanatındaki aynı büyünün ve esrarengiz düzeyin tekstilde de kendini koruması olduğunu işaret ediyor.
Güneş Yolu, sanatçının antik dönem mitolojilerinin ve modern dinlerin etkisinde bir sembolizm anlayışıyla kurguladığı özgün bir alana bakış olanağı sunuyor. Modern ve geleneksel olanın bir arada oluşunu vurgulayarak, değişime direnen ile yeni arasında olası bir diyalog yolunu gösteriyor. Sergi 20 Mayıs tarihine kadar Galerie Michael Schultz'da izleyicilerin ziyaretine açık olacak.