Haberler

Güneşin Ardından Rüzgarı da Enerji Olarak Kullanacaklar

Abone Ol

‘Babayiğit’ adlı yerli otomobili üretmesinin ardından çalışmalarını sürdüren İstanbul Gelişim Üniversitesi şimdi de rüzgar enerjisinden kendi elektriğini üretmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak üzere Jeju National University Rüzgar Enerjisi Fakültesi ile işbirliği anlaşması imzaladı.

İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Güney Kore’den Jeju National University arasında işbirliği anlaşması imzaladı. Geçen ay güneş enerjisiyle çalışan bir otomobil ürettiklerini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhan Aykaç, Japonya’da Nagazaki Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği anlaşmasının ardından şimdi de Güney Kore’nin rüzgar enerjisi konusunda önde gelen üniversitelerinden biri olan Jeju Üniversitesi Rüzgar Enerjisi Fakültesi ile yapacakları anlaşmaya ilişkin şöyle konuştu: “Özellikle mühendislik ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ülkemizin ihtiyacı olan üretim faaliyetlerinde bulunacağız. Türkiye çok rüzgar alan bir ülkedir. Rüzgar türbini üretme ve daha verimli hale getirme konusunda çalışmalar yapacağız. Çünkü rüzgar hem maliyeti fazla olmayan hem de çevreye zarar vermeyen enerji kaynağıdır”.

RÜZGAR ENERJİSİ FAKÜLTESİ

Üniversite olarak kendi bünyelerinde ürettikleri elektriği kullanmak istediklerini ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, “Kampüslerimizin elektrik ihtiyacını sağlamak ve kendi enerjimizi üretmek amacıyla rüzgar enerjisi platformları kurma çalışmalarını başlatacağız” dedi. Daha önce ‘Babayiğit’ adlı elektrikli otomobilin üretimine dikkat çeken Abdülkadir Gayretli, “Rüzgar ve elektrik enerjisine ağırlık verirsek elektrik sektöründe de düşüş olacak ve nihayetinde Türkiye’de çok ucuza üretilen elektrik enerjilerine de kavuşmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Anlaşmayı imzaladıktan sonra üniversitenin elektrik ihtiyacını karşılayacak projelere başlayacaklarını da söyleyen Gayretli, “Etrafımızda sanayi bölgesi fazla olduğundan sanayideki elektriklere de çözüm üretmek istiyoruz. Her bir firmanın enerjisini kendisi üretmesi için de küçük paneller üreteceğiz” dedi.

“RÜZGAR TÜRBİNLERİ YAYGINLAŞTIRILACAK”

Bundan sonraki aşamalarda hem lisans hem de lisansüstü olarak ortak projeler yapacaklarını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak, rüzgar türbinleri geliştirerek Türkiye’de bu işin yaygınlaştırılması için daha birçok projeye imza atacaklarını ifade etti.

Anlaşmadan sonra rüzgar enerjisinden üretilen elektrik enerjisinin şebekeyle problemsiz bir şekilde entegrasyon olmasıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını da söyleyen Prof. Dr. İlhami Çolak, “Daha önce akıllı şebekelerle ilgili çalıştay düzenleyerek rüzgar enerjisini detaylı olarak incelemiştik. Jeju’dan gelen arkadaşlarımızla birlikte kendimizi rüzgar enerjisi konusunda daha da geliştireceğiz” dedi.

ÖĞRENCİLERE DEĞİŞİM PROGRAMLARI

Jeju Natıonalıty University’den anlaşmayı imzalamak üzere öğrencileri Master Course Shin Dong Hun ve Master Course Ju Beom Cheol ile gelen Prof. Dr. Kyungnam Ko,“Ben genel olarak rüzgar enerjisiyle ilgileniyorum. Anlaşmamız sonrası rüzgar enerjisi konusunda değişimler yapacağız. Bu anlaşmamızın ardından öğrenci değişim programlarını da uygulamaya koyarak ortak çalışmalarla iki üniversitenin eğitmenleri için de değişim programı gerçekleştirebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Gelişim Üniversitesi Burhan Aykaç Güney Kore Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title