Güney Afrika Cumhuriyeti ile Mısır Arasındaki İlişkiler
Güney Afrika Cumhuriyeti, Mısır'a geçiş döneminde ve terörle mücadelede destek olacağını ifade etti.
Güney Afrika Cumhuriyeti, Mısır'a geçiş döneminde ve terörle mücadelede destek olacağını ifade etti.
Mısır Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın özel temsilcisi Devlet Güvenlik Bakanı Siyabonga Cwele ve beraberindeki heyeti başkent Kahire'de kabul etti.
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cwele'nin Devlet Başkanı Zuma'nın mektubunu Mansur'a ilettiği ifade edildi.
Söz konusu mektupta, "Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Mısır'a geçiş süreci ve terörle mücade konusunda destek olacağı, Mısır'ın başta Afrika'da olmak üzere uluslararası ve bölgesel düzeyde hak ettiği seviyeye gelmesini temenni ettiği" belirtildi.
Bakan Cwele'nin Mısır'ın bölgedeki stratejik önemine, demografik açıdan değerine atıfta bulunduğuna işaret edilen açıklamada, ülkesinin Mısır'ın Afrika kıtasındaki meselelerde çözüme yönelik rolünün yanı sıra Ortadoğu'daki kilit devlet rolü ile uluslararası ve bölgesel düzeyde barış ve güven ortamını korumadaki katkısını takdirle karşıladığı vurgulandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Mansur'un ise iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirme girişiminden dolayı Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'ya teşekkürlerini ilettiği bildirildi.
Mansur'un söz konusu girişimi özelde iki ülkeyi, genelde Afrika ülkeleri arasındaki çıkar ve hedeflere hizmet eden somut adım olarak okuduğu kaydedildi.
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığının, Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alınmasını "anayasaya aykırı değişiklik" olarak değerlendiren açıklaması, iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı.
Afrika Birliği Komisyonu, 5 Temmuz'da, Mısır'ın üyeliğini askıya almış, Kahire yönetimi de pek çok ülkeye gönderdiği temsilcileriyle konumunu açıklamaya çalışmış ancak sonuç alamamıştı. - Kahire