Güney Sudan'da Tarafların Anlaşması
ABD, Güney Sudan hükümetiyle muhalif güçler arasında Etiyopya’da sürdürülen müzakereler kapsamında çatışmaların durdurulmasını öngören mutabakatı memnuniyetle karşıladı.
ABD, bir süredir kanlı çatışmaların yaşandığı Güney Sudan'da hükümetle muhalif güçler arasında Etiyopya'da sürdürülen müzakereler kapsamında çatışmaların durdurulmasını öngören mutabakatı memnuniyetle karşıladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifingde, Addis Ababa'da Güney Sudan hükümeti ile muhalif güçler arasındaki görüşmelerde sağlanan mutabakata ilişkin, "Güney Sudan hükümeti ile muhalif güçler arasında bugün imzalanan, düşmanlıkları sona erdiren anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.
İmzalanan anlaşmanın Aralık ayının ortasında başlayan şiddeti sona erdirmek ve Güney Sudan'da sürdürülebilir barışı sağlamak için atılmış ilk önemli adım olduğuna dikkati çeken Carney, "Her iki tarafın tamamen ve hızlı bir şekilde anlaşmayı uygulamasını, gelecek haftalarda ve aylarda anlaşmanın ruhuna tam bağlılık göstermelerini ümit ediyoruz. ABD, her iki tarafa, mevcut çatışmanın nedenlerini çözecek kapsayıcı siyasi bir diyalog üzerinde çalışma çağrısında bulunuyor. ABD, barış yolunu seçen ve daha fazla barışçıl, demokratik, birleşik Güney Sudan için çalışanların güvenilir ortağı kalmaya devam edecek" ifadesini kullandı.
Carney, Güney Sudan'daki ölümlerin Suriye'deki ölümler kadar kötü olduğunun, ABD'nin bu ölümlerin sorumlularının hesap verme çabalarına destek olup olmayacağının sorulması üzerine, "Evet, zulüm işleyenler sorumlu tutulmalıdır. Bu bizim pozisyonumuz" yanıtını verdi.
-Dışişleri Bakanlığı insani yardımlara dikkati çekti
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, ülkesinin imzalanan anlaşmadan memnuniyet duyduğunu belirten yazılı açıklamasında, Güney Sudan'da insani yardımlara duyulan ihtiyaca dikkati çekti.
Çatışmalardan etkilenen yüzbinlerce insana yardımların ulaştırılmasını sağlamanın önemini vurgulayan Harf, "Tüm tarafları, Güney Sudan'da nerede olduklarına bakılmaksızın tüm ihtiyaç sahiplerine acil ve serbest insani yardım sağlama çağrısında bulunuyoruz" ifadesine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık'ta, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız bir darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti.
Ülkedeki krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile darbe girişiminde bulunmakla suçlanan Machar'a bağlı heyet arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'a bağlı arabulucu heyetin yanı sıra ABD, Norveç ve Çin'den bazı yetkililerin katılımıyla 3 Ocak'ta görüşmeler başlamıştı. - Washington DC