Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şeyl Gazı Rezervi
Kaya gazı (Şeyl gazı) Uzmanı ve Türkiye Petrol Jeologları Derneği üyesi (TPJD) Ümit Işık, Batman ve yöresinin doğal gaz ve petrole alternatif olan Şeyl gazı konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Kaya gazı (Şeyl gazı) Uzmanı ve Türkiye Petrol Jeologları Derneği üyesi (TPJD) Ümit Işık, Batman ve yöresinin doğal gaz ve petrole alternatif olan Şeyl gazı konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Artan global enerji talebi, kolay erişebilir kaynakların azalması, mevcut enerji üretim sahalarında üretim düşüşleri, petrol, doğal gaz fiyatlarındaki artış, ülkeleri ve bilim çevrelerini yeni enerji arayışlarına yöneltti. Türkiye'de kaya gazı üretim sahalarının başında Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesi'nin yer aldığını vurgulayan Işık, Türkiye Petrol Jeologları Derneği'nin (TPJD) yapmış olduğu araştırmaya göre her iki bölgenin tahmin edilen yerinde 13 trilyon metreküp gaz rezervine sahip olduğunu söyledi. Işık, "Türkiye Petrol Jeologları Derneği'nin yaptığı araştırmalara binaen, şeyl gazı konusunda ülkemiz oldukça şanslı. 2011 yılı verilerine göre ülkemizin doğalgaz tüketiminin 43.8 milyar metreküp olduğu düşünülürse, bu rezervin bugünkü tüketim miktarı ile ülkemizin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacak olduğu ortaya çıkıyor. Bunların yanı sıra şeyl gazı potansiyel Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi, Toroslar ve Tuz Gölü civarında olduğu biliniyor. Ülkemizin yerinde 13 trilyon metreküp gaz rezervinin üretilebilir miktarının ise, ABD'deki kurtarım oranları dikkate alınarak hesaplama yapıldığında 1.8 trilyon metreküp olduğu tahmin edilmektedir. Nitekim ülkemizde bu konuda ilk çalışma 2012 yılında TPAO ve shell tarafından Silvan-Diyarbakır karayoluna yakın bir alanda 'Sarıbuğday-1' kuyusunda şeyl gazı üretim amaçlı kuyu açılmıştı. Güneydoğu'nun şeyl gazı potansiyeli yabancı şirketlerin iştahını kabartıyor. Bu nedenle ülkemizin bu gaz konusunda sondaj çalışmalarına daha fazla ağırlık vermesi gerekiyor. Yeni yeni gelişen bir sektör olduğu için şu an yurt dışına teknolojik anlamda bağımlıyız. Bu tekniğin ülkemiz tarafından da hızlı bir şekilde öğrenilip, ihracatçı konumda olmasak bile kendi gaz ihtiyacını karşılayabilecek konumda olmamız gerekiyor" dedi. - BATMAN