Gurbet İçinde Gurbet Yaşıyoruz
AKADEMİNİN bu yıl 6'ncısı düzenlenen programına katılan gençlerden Fransa'da yaşayan Melike Yıldız (21), Çin'in ekonomi ve finans merkezi Şanghay'da uluslararası işletme alanında yüksek lisans yapacağını söyledi.
AKADEMİNİN bu yıl 6'ncısı düzenlenen programına katılan gençlerden Fransa'da yaşayan Melike Yıldız (21), Çin'in ekonomi ve finans merkezi Şanghay'da uluslararası işletme alanında yüksek lisans yapacağını söyledi. Uzun zamandır yurt dışında ailesinden uzakta kaldığını belirten Yıldız, "Gurbet içinde gurbet yaşadığını" dile getirdi.
Yıldız, zamanla kendi kültüründen uzaklaştığı hissine kapıldığını kaydederek, "Yeri gelince Türkiye'de, yeri gelince de Fransa'da kendimi yabancı gibi hissettiğim oldu" diye konuştu.
Program dolayısıyla kendini hem yurt dışında beraber yaşadığı gurbetçi kardeşlerine, hem Türkiye'ye ve hem de dinine yakın hissetmek istediğini belirten Yıldız, Fransa'da Yahudi, Ermeni ve Çin gibi diasporaların çok etkin olduğunu anımsattı. Yıldız, "Açıkçası biz bu duruma imreniyoruz. Keşke bizim de onlar gibi diasporamız olsa. Bizim de belli bir kültürel birikimiz var. Ama bir türlü birleşemiyoruz, etkin olamıyoruz" diye konuştu.
"Türk gurbetçiler, Fransa'da kendine yeterince güvenmiyor. Ekonomik anlamda belirli bir düzeye gelebiliyor ancak kültürel ve akademik anlamda kendine güven sorunu var" diyen Yıldız, bu durumun üstesinden gelme noktasında Diaspora Gençlik Akademisi programı vesilesiyle aynı sorunları yaşayan insanların bir araya gelmesinin, ileriye dönük büyük faydalar sağlayacağına inandığını kaydetti.
'BİZ GEÇİŞ JENERASYONUYUZ'
Fransa'da beslenme ve diyetetik bölümünü bitiren Melek Aktaş, "Fransa'da sorunlarımız kesişiyor. Türkler, aslında Avrupa'da yoğun yaşıyor ancak kendi aralarında koordine değil. Belki aynı şeyleri yapıyoruz ama birbirimizden haberdar değiliz" dedi. Aktaş, gurbetçi gençlerin Fransa'da belirli bir yere gelmesi, ana vatanlarıyla bağlarını koparmaması için YTB'nin programına dahil olduğunu anlatarak, "Biz, dedelerimizin işçi olarak gidip tutunmaya çalıştığı gurbette okutmak isteyip o zamanlar okutamadığı çocuklarıyız. Biz Türkiye'nin gurbetteki geçiş jenerasyonuyuz" dedi.
Avrupa'da 4'üncü nesil gurbetçileri temsil edecek kendi çocuklarının ise yaşadıkları yerlere her anlamda entegre olacağına dikkati çeken Aktaş, "YTB'ye bize birbirimizi bularak koordine olma fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
'KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR'
Programa Fransa'dan katılan Sinan Dirik, siyasal bilimler üzerine lisans programını tamamladığını, Brüksel'de uluslararası ilişkiler ve siyasal bilimler üzerine yüksek lisansa başlayacağını aktardı.
Yurt dışında yaşayan Türklerin, yaşadıkları ülkelerde nasıl yapılanması ve koordine olması gerektiği yönünde katkı sağlamak amacıyla YTB'nin programına dahil olduğunu anlatan Dirik, sivil toplum kuruluşu ve lobiler aracılığıyla Türkiye'yi nasıl daha iyi temsil etmek gerektiği yönünde eğitim almak istediğini aktardı. "Fransa'daki Türklerin, maalesef diğer ülke diasporalarıyla kıysanlandığında ciddi bir koordinasyon eksikliği var. Fransa'da yaşayan çok güçlü bir Ermeni diasporası var. Çok yapılanmışlar ve parlamento gibi yüksek düzeylerde temsil kabiliyetleri mevcut" diyen Dirik, Türk gurbetçilerinin de onlar kadar güçlü olması gerektiğini söyledi.
10 ÜLKEDEN 47 KİŞİ KATILIYOR
Diaspora Gençlik Akademisinin 2018 programına 10 ülkeden 47 kişi katılıyor. Yurt dışında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören adaylar, akademik başarı, sivil toplum yetenekleri ve temsil kabiliyetlerine göre niyet mektubu ve internet üzerinden mülakat usulüyle programa dahil ediliyor. Akademi, yurt dışındaki Türk toplumunda sosyal, kültürel ve mesleki yönden kendini geliştirmiş, yaşadıkları ülkelerde Türk toplumuna yönelik çalışmalarda etkin görevlerde bulunabilecek gençlerin yetişmesini hedefliyor.