Gurbetçi Beldesine Huzurevi Kurulacak
Genç nüfusunun büyük bölümü Avrupa'da işçi olarak çalışan Yozgat'ın Bahadın beldesinde artan yaşlı nüfus için Hollanda'dan bir derneğin katkısıyla huzurevi kurulacak Bahadın Belediye Başkanı Özcan: "Genç nüfus çok az ve yaşlılara bakacak kimse yok. Nüfusun önemli kısmı Avrupa’da yaşadığı için, emekli olup dönen kuşak ve Bahadın’daki yaşlı nüfusun bakıma ihtiyacı var" Prof. Dr. Becker: "Beldeye geldiğimde çok güzel bir atmosferle karşılaştım. Çok şaşırdım. Burada, Flemenkçe, Almanca, Fransızca konuşan çok fazla kişi var. Bunlar beni çok pozitif etkiledi"
ŞAHİN ÖZMEN - Genç nüfusu Avrupa'da işçi olarak çalıştığı için yalnız yaşlıların sayısının arttığı Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Bahadın beldesinde, Hollanda'dan bir derneğin desteğiyle Huzurevi açılacak.
Bahadın Belediye Başkanı Dilaver Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin nüfus niteliği açısından Avrupa ile aynı özellikleri taşıdığını belirterek, beldede yaşlı nüfusunun fazla ve yaşam süresinin Türkiye ortalamasına göre yüksek olduğunu söyledi.
Bahadın'ın nüfus özelliğinin kendilerini yaşlılar için bir proje yapmayı sevk ettiğini anlatan Özcan, Hollanda Bahadınlılar Derneği ve Ankara Bahadınlılar Derneği ile " Bahadın'da Yaşlanmak" adıyla bir proje hazırlayarak, Hollanda Hümanita Bakım Evleri Direktörlüğü ile irtibata geçtiklerini belirtti.
Gurbetçi beldesinde yaşlılar yalnız
Hollanda Hümanita Bakım Evleri Direktörü Prof. Dr. Hans Becker'in Türkiye'ye gelerek beldede incelemelerde bulunduğunu ifade eden Özcan, şöyle konuştu:
"Genç nüfus çok az ve yaşlılara bakacak kimse yok. Nüfusun önemli kısmı Avrupa'da yaşadığı için, emekli olup dönen kuşak ve Bahadın'daki yaşlı nüfusun bakıma ihtiyacı var. Çoğu yaşlı yalnız. Durum böyle olunca bazı yaşlılarımızın vefatını bile ölümünden birkaç gün sonra öğrenebiliyoruz. Yaşlılarımız burada hayatlarını devam ettiremedikleri için Avrupa'ya gitmek zorunda kalıyorlar. Biz şunu biliyoruz ki giden yaşlı kendi evinde olmadığı sürece huzursuz ve sıkıntılıdır. İşte bunun önüne nasıl geçebiliriz diye Bahadınlılar Derneği ile 4 yıl önce Belediyemiz arasında bir süreç başlatıldı. Yaşlı sayımızı tespit ettik. 55 yaş üzeri Bahadın ve Avrupa'da toplam 360 yaşlımızın olduğunu tespit ettik. Prof. Becker de bize destek olmak için buraya kadar geldi. Burada Avrupa standartlarında bir huzur ve yaşlı bakım evini hayata geçirebilirsek, hem yaşlılarımız kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilirler hem de bu proje tüm Türkiye'ye örnek olur."
Projede kullanmak üzere Bahadın'da lise binasının yanında atıl durumdaki 3 atölye için Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlığa başvuruda bulunduklarını anlatan Özcan, olumlu yanıt aldıklarını ve atölye binalarının kendilerine tahsis edildiğini kaydetti.
Projeye Hollanda'dan destek
İlk etapta huzurevinde 12 kişinin kalmasının planlandığını sonra bu sayının 300'e kadar çıkacağını ifade eden Özcan, "Proje maliyeti 750 bin lira civarında. Bunun 500 bin lirası Hollanda Hümanita Bakım Evleri tarafından, kalanı ise Bahadın Belediyesi, Hollanda Bahadınlılar Derneği, Ankara Bahadınlılar Derneği ve Bahadınlı emekliler tarafından karşılanacak. Projeyi hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Hollanda Hümanita Bakım Evleri'nin dünyanın pek çok yerinde yaşlılara yönelik sosyal çalışmalar gerçekleştirdiğini ve projelere destek verdiğini aktaran Özcan, Hollanda Bahadınlılar Derneğinin bu kurumla sağladığı iyi ilişkilerin sonucunda projenin destek bulduğunu dile getirdi.
Hümanita Bakım Evleri Direktörü Prof. Dr. Hans Becker ise 25 yıldır yaşlılara yönelik çalışmalar yürüttüklerini, dünyanın her yerinde artan yaşlı nüfusun ciddi bir sosyolojik gelişme olduğunu söyledi.
Flemenkçe, Almanca, Fransızca konuşan köylüler
Hollanda'da üniversitede yaşlılarla ilgili araştırmalar yapan Bahadınlı Dr. İbrahim Yerden ile tanıştıklarını ve kendisine projeden bahsettiğini anlatan Becker, şunları kaydetti:
"Ben de destek verebileceğimizi söyledim ve çalışmalara başladık. Beldeye geldiğimde çok güzel bir atmosferle karşılaştım. Çok şaşırdım. Burada, Flemenkçe, Almanca, Fransızca konuşan çok fazla kişi var. Bunlar beni çok pozitif etkiledi. Dünyanın birçok yerinde projelerimiz oldu ancak Bahadın'da hayata geçirilecek bu proje benim daha çok hoşuma gitti. Çünkü, buradaki yaşlıların çocukları genellikle Avrupa'da yaşıyor." - Yozgat