Gurbetçi Sevil Yurt Dışına Çıkamayacak
Fransa'dan öğrenci değişim programı kapsamında geldiği Eskişehir'de yasa dışı örgüt yöneticisi olduğu iddiasıyla 3 ay tutuklu kalan 21 yaşındaki Sevil S.hakkında daha önce verilen yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmadı.
Fransa'dan öğrenci değişim programı kapsamında geldiği Eskişehir'de yasa dışı örgüt yöneticisi olduğu iddiasıyla 3 ay tutuklu kalan 21 yaşındaki Sevil S. hakkında daha önce verilen yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmadı.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nde son sınıf eğitimini tamamlamak için geçen yıl Ağustos ayında Eskişehir'e gelen Sevil S., 9 Mayıs 2012 tarihinde Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlendiği DHKP-C operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Sevil S., "örgüt yöneticisi olmak ve örgüt propagandası yapmak" suçlarından tutuklandı. 3. Yargı Paketi kapsamında 7 Ağustos günü tutuklu olduğu Eskişehir H Tipi Cezaevi'nden tahliye edilen sanığın dosyası, Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'nin kurulmasıyla Ankara'dan Bursa'ya gönderildi.
Bursa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde toplam 32.5 yıla kadar hapsi istenen Sevil S. ile 5 sanığın yargılanmasına başlandı. Fransa'nın İstanbul Konsolosu Herve Magro'nun da izlediği duruşmaya Sevil S.'nin yanı sıra tutuksuz sanıklardan 20 yaşındaki Ceren C., 21 yaşındaki Seren Ö., 24 yaşındaki Burcu A., 31 yaşındaki Mustafa Erdal H. ve ev kadını 42 yaşındaki Kezban Y. de katıldı.
İlk kez hakim karşısına çıkan Sevil S., hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Eskişehir'e öğrenci değişim programıyla geldiğini söyleyen sanık, "Annem ve babam Türk olduğu için Türkiye'yi ve kültürünü tanımak, Türkçemi de geliştirmek istedim. Fransa'da Lyon 2 Üniversitesi'nde iletişim öğrencisiyim. Hem Türk hem de Fransız vatandaşıyım. Bu örgütle hiçbir ilgim olmadı" dedi.
Eskişehir'de gittiğini fakat üyesi olmadığı Gençlik Derneği ile hiçbir ilişkisinin olmadığını söyleyen Sevil S., okulda karşılaştığı Harika K. ile sadece sohbet ettiklerini söyledi. Gazetecilik okuduğu için röportaj maksadıyla gittiği Hitit Kültür Merkezi'nde, koroda bulunanların İstanbul Gençlik Federasyonu'ndan olduklarını öğrendiğini açıklayan Sevil S., bu dernekle bağlantısının bulunmadığını kaydetti. Sanık, Ali Yıldız'ın toplu mezardan çıkarılmasına ise kimsenin toplu mezarda yatmasını istemediği için katıldığını, slogan atmadığını, bayrak taşımadığını belirtti.
Yürüyüş dergisinin DHKP-C örgütünün bir yayın organı olduğunu bilmediğini ifade eden Sevil S., "Basın yayın öğrencisi olduğum için bu dergiyi okudum. İsteyen arkadaşlarıma masraf olmasın diye bu dergiler topluca bana geliyordu. Grup Yorum konserinin bildirisini yaparken örgüt bayrağı taşımayıp bildiri dağıtmadım. DHKP-C örgüt üyelerinin ölüm yıl dönümüne de kendi imkanlarımla gittim. Mahir Çayan, Türk siyasi hayatı için önemli bir insan. O yüzden ölüm yıl dönümüne gittim. Slogan atmadım, bayrak açmadım. Güler Zere belgeselini de iletişim öğrencisi olduğum için sadece izledim" dedi.
"FRANSA'DA DOKTORA YAPMAK İSTİYOR"
Müvekkili Sevil S.'nin tahliyesinin ardından yurt dışına çıkış ve adli kontrol amaçlı Eskişehir ilini terk edememe yasağının konulmasına anlam veremediklerini söyleyen avukat Sami Kahraman, "Sevil, üniversiteyi cezaevindeyken bitirdi. Fransa Lyon 2 Üniversitesi'ne doktora başvurusu yapmak istiyor. Üniversite sadece müvekkilim için başvuru süresini de uzatmıştır. Sevil S.'nin yurt dışına çıkış yasağının bulunması sürgün cezasıdır" dedi.
Duruşma, delillerin toplanması için 19 Kasım'a ertelendi. Bu arada Sevil S.'nin annesi Sevim S., duruşma salonunda gözyaşlarını tutamadı. Adliyeden çıkışta açıklama yapan Sevil S.'nin avukatı, bu duruşmada karar beklediklerini ancak mahkeme heyetinin kendilerini şok ettiğini söyledi.
Fransa'nın İstanbul Konsolosu Herve Magro ise, Türk adaletine güvenmek istediklerini, bu duruşmanın Fransa'da da dikkatle izlendiğini söyledi. - BURSA