Haberler

Gürcistan Tutuklularının Yakınları TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na Başvurdu

Abone Ol

Gürcistan'da çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla tutuklanan ve aralarında, ülkedeki cezaevleri ile adalet saraylarını da inşa eden bir müteahhitin de bulunduğu 8 Türkün yakınları, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu.

Gürcistan'da çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla tutuklanan ve aralarında, ülkedeki cezaevleri ile adalet saraylarını da inşa eden bir müteahhitin de bulunduğu 8 Türkün yakınları, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurdu. Komisyona bilgi veren Gürcistan Mağduru Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, Türk vatandaşlarının eroin kaçakçılığı ve sahte fatura iddialarıyla tuzağa düşürülerek tutuklandığını belirterek, istenen yüksek meblağlarda paralar karşılığında ceza indirimi ya da serbest bırakılmalarının taahhüt edildiğini söyledi.

Gürcistan'da son 2 yıl içinde, çoğunluğu eroin ve vergi kaçakçılığı ile sahte fatura gibi farklı suçlamalarla tutuklanan Türk vatandaşlarından 39'u, bir süre önce yoğun girişimler sonrasında serbest bırakıldı. Ancak Gürcistan'da son zamanlarda yine tutuklamalar yaşandı ve tutuklu Türklerin sayısı 47'ye ulaştı. Son tutuklananlar arasında, Gürcistan'da cezaevi ve adalet saraylarını inşa eden müteahhit Orhan Aksu, Yener Akbaş, Recep Özkaya, Cemil Ediz, Hüseyin Mutlu, Şenol Aydoğdu, Maksut Topalak ve Muhammet Önder'in yakınları, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na başvurarak yardım istedi. Komisyon, aile yakınlarının yanı sıra Ankara'ya giden Gürcistan Mağduru Aileleri Dernek Başkanı Nuriye Kaputoğlu'nu da dinledi.

PARAN VARSA KURTULABİLİYORSUN

47 Türk vatandaşının Gürcistan'daki çeşitli cezaevlerinde oldukça kötü koşullar altında tutulduğunu ifade eden Kaputoğlu, "Gürcistan'da hapis yatan Türklerin senaryoları hep aynı. Savcıların istediği parayı ödeyemeyenler ceza alıyor, para ödeyenlere ise ceza indirimi yapılıyor. Araçlarına el konuluyor. Bu olayların bazılarının içinde maalesef Türklerin de olduğu duyumlarını alıyoruz. Özellikle Türkiye'de suça karışarak Gürcistan'a kaçan bazı Türkler, Gürcistan polisi ile işbirliği halinde vatandaşlarımıza tuzak hazırlanmasına destek veriyor. Tuzak kurulan Türk vatandaşlarından yüksek meblağlarda paralar isteniyor. Parayı veren ya serbest kalıyor ya da ceza indiriminden faydalanıyor. Gürcistan'da adalet sistemi tamamen paraya bağlı çalışıyor. Paran varsa kurulan tuzaktan 1 ya da 2 yıl yatıp kurtuluyorsun" dedi.

MÜTEAHHİT İNŞA ETTİĞİ CEZAEVİNDE YATIYOR

TBMM İnsan Hakları Komisyonuna dilekçe veren bazı tutuklu Türk vatandaşlarının yakınlarının iddiaları şöyle:

Ordulu müteahhit 44 yaşındaki Orhan Aksu, Gürcistan'da Adalet Sarayı, cezaevleri ve terminal binası inşaatlarını yaptı. Son olarak Rustavi Cezaevi'ni inşa eden Aksu'ya, alacağı olan 4.4 milyon Lari yerine 1.5 milyon Lari verildi. Parasını isteyen Aksu ile şirketin mühendisi Serdar Göksu'yu Gürcistan polisi, 2010 yılının Şubat ayında rüşvet suçlamasıyla gözaltına alındı. Gürcistan mahkemelerinde yargılanan Orhan Aksu'ya 12, Serdar Göksu'ya ise 6 yıl hapis cezası verildi ve Aksu ile Göksu, inşa ettikleri Rustavi Cezaevi'ne konuldu. 1 milyon 750 bin dolar karşılığında serbest bırakılabileceği belirtilen Aksu ve mühendis Göksu, 2 yıldır cezaevinde tutuklu bulunuyor. Orhan Aksu'nun kardeşi Ayhan Aksu, ağabeyinin ve mühendisinin serbest kalması için adım atılmasını istedi.

FATURA KESMEDİ, 5.5 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Gürcistan'da ticaret yapan ve fatura kesmediği için tutuklanan Eskişehirli Yener Akbaş'ın kızı Deniz Akbaş ise, babasının geçen Ağustos ayında tutuklandığını belirterek, "Gürcistan savcıları babamdan yüksek miktarda para istedi. Bizden ilk etapta 6 bin dolar aldılar. İki ay önce babama 5,5 yıl hapis cezası verdiler. Babamın raporu var ve kendisi hasta. Türkiye'de ilaçlarla ayakta duruyordu. Şimdi Gürcistan cezaevi koşullarında yaşaması çok zor. Cezaevinde su bile vermiyorlar. 34 bin dolar verirsek serbest kalacağını söylüyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.

SINIR İHLALİ YAPTI, 8 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Kars'ta yaşayan Özgür Aydın ise, iddiaya göre alkol aldıktan sonra sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle geçtiği Gürcistan tarafında gözaltına alındı. Kader Aydın, eşinin arkadaşları ile alkol aldıktan sonra farkında olmadan sınır ihlali yaptığını belirterek, "Gözaltına alındı ve 8 yıl hapis cezasına mahkum edildi. 100 bin lira karşılığında serbest bırakılacağı belirtildi. Ancak bu parayı verecek gücümüz yok. Eşim 2.5 yıldır cezaevinde" diye dert yandı.

39 GRAM EROİN ÇIKTI DEDİLER, 40 BİN DOLAR İSTİYORLAR

Kırşehirli 51 yaşındaki Cemil Ediz de, seyahat için 10 ay önce gittiği Gürcistan'da iddiaya göre çantasından çıkan 39 gram eroin nedeniyle gözaltına alındı. Ediz'e 24 yıl hapis cezası verildi. Kızı Gülçin Ediz, "Babamın çantasını alıp aradılar. Bu arada babamı da arama yapılan yerden uzaklaştırdılar. Sonra da çantadan eroin çıktığırı söylediler. Sözde yargıladılar, 24 yıl hapis cezası verdiler. '40 bin dolar verirseniz serbest kalabilir' dediler. Babam suçsuz. Yardım edilmesini istiyoruz" diyerek yardım talebinde bulundu.

VERGİ KAÇIRDI İDDİASINA 10 YIL 5 AY HAPİS

Ordulu Hüseyin Mutlu'da, vergi kaçırdığı gerekçesiyle 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Anne Fatma Mutlu ise, oğluna Türk ortağı tarafından tuzak kurulduğunu belirterek, "Oğlum şirketten ayrılacağını söyleyince ortağı tarafından tuzak kuruldu. Yargılanan oğlumun serbest kalması için 1 milyon 750 bin dolar istendi. Veremeyeceğimi söyleyince bu kez 250 bin dolara indiler. Bunu da veremeyeceğimi söyleyince oğluma 10 yıl 5 ay hapis cezası verdiler" dedi.

SAHTE PARA SUÇLAMASINA 8 YIL 5 AY HAPİS

Batmanlı Maksut Topalak ise, üzerinden sahte para çıktığı iddiasıyla gözaltına alındı ve 8 yıl hapis cezası verildi. Yeğeninin suçsuz yere tutulduğunu belirten Osman Topalak ise, "2 yıldır Gürcistan'da cezaevinde yatıyor. Zor şartlar altında kalıyor. İşlemediği bir suçtan dolayı haksız yere tutuluyor" diye yakındı. - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Mutlu Gürcistan Politika Güncel Göksu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

elif kocer:

Bu kadara adaletsizlik olmaz bu kadar vir insan savunmasiz birakilmaz bizim Türk vatandaşımizin kimin gozun değeri kiymeti varki gurcistandaki turk mahkumlar umurlarinda olsun ne soyleniyorsa hepsi dogru en yakinen burun olanlar bizler sahidiz insanin başına gelmedikce hic birsey bilinmiyor once turkler tuzaga dusurup sonra hakimler savcileri para istiyorlar bizim devletimiz nerde büyüklerimiz nerde onlarin turk vatandaşları bu sekilde orda yatarken onlar nasil rahat ediyorlar sahip ciksinlar ezdirmesinler

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title