Güvenç, TRT Kurdi'de Göbeklitepe'yi Anlattı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç TRT Kurdi'de 'Benga Be Deng' (Sessiz Sesleniş) programının konuğu oldu.
Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu ve Gazeteci yazar Misbah Hicri'nin katıldığı 'Benga Be Deng' programında Şanlıurfa'nın kültürü, tarihi ve Göbeklitepe konuşuldu.
Başkan Güvenç, yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin Neolitik döneme ait yerleşim yeri olduğunu Şanlıurfa'ya 18 kilometre mesafede Örencik köyü yakınlarında bulunduğunu söyledi.
İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversiteleri görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995'ten bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüldüğünü anlatan Güvenç, bölgede şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntılarının olduğunu söyledi.
Güvenç, dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe'nin bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığını ve bu durumun kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.
Göbeklitepe'nin sadece Türkiye için önemli olmadığını Dünya için çok önemli olduğunu vurgulayan Güvenç, "Göbeklitepe sadece Şanlıurfa Turizmi için önemli değildir. Burası şimdi bilim adamları arasında bir fenomendir. Göbeklitepede birçok özellik var batılı bilim adamlarının tarihe bakış açısını değiştiren yerdir Göbeklitepe. 20 yıla yakın bir zamanda yapılan çalışma 4 tanesi ortaya çıkarıldı 3 tanesi üzerinde çalışma yapıldı ve geride 16 hiç ellenmemiş tapınak var. Yani bunların tamamı çıkarıl dünyaya sunulduğunda nasıl bir yankı yapacağını tahmin bile edemiyorum" dedi.
'ÇALIŞMALARIN HIZLANMASI LAZIM'
Başkan Güvenç, Göbeklitepe'deki çalışmaların hızlanması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "Bizler bu işin hızlanması için özel sektör temsilcileri devlet yetkilileri ile görüştük ancak bu işi yapanlar işin uzmanları bir tapınağın ortaya çıkarılmasının çok zor olduğunu ve çok ince işçilik isteyen çalışma olduğunu söylediler. Ama biz 70, 80 yıl beklemeyeceğiz eğer mesele para ise bizler buna kaynak ayıracağız. Ben buradan bir çağrı yapıyorum ortak bir akılla bu işe sahip çıkmamız lazım çünkü bu dünya mirasıdır. Sivil toplum bu işin farkına vardı onun için gelişmeler umut verici 21 Ocak'ta Paris'te bizimde destek verdiğimiz çok önemli bir toplantı yapıldı. Bizim şimdiye kadar yaptığımız çok amatör şeylerdi. Çünkü bir defa oranın yolu yoktu. Önce oranın asfaltını yaptık sonra sosyal tesisini yaptık tuvaletini yaptık burasıyla ilgili 9,5 milyon Avro'luk projemiz vardı o onaylandı. Göbeklitepe'nin üstünü kapatılması isteniyordu şimdi onun çalışmalarını yapıyoruz. Yeter mi tabi ki yetmez böyle bir yer için uluslararası bir toplantı yapmamız lazım yeni arayışlar içinde olmamız lazım. Biz buna hazırız Ankara'ya sayın bakanımıza da ilettik.
'MOZAİK MÜZEMİZ BİTMEK ÜZERE'
Türkiye'nin en geniş koleksiyonlarından birine sahip Şanlıurfa Müze Kompleksi'nin yakında hizmete gireceğinin müjdesini veren Güvenç, şunları kaydetti: "Türkiye'nin hatta dünyanın önemli mozaik müzesini bitiriyoruz. Bu çok önemli bir şey inşallah yakın zamanda açacağız. Mozaik müzesi bizzat yerinde sergilenen bir mozaik müzesidir. Çok saygın bir müzeyi açıyoruz. Bunlar birbiriyle bağlantılı gelişmelerdir bunun yanında otellerimizde gelişiyor."
(Kaynak: Gazeteipekyol)