Haberler

Güvenli Yaşam Gönüllüleri Ordusu Büyüyor

Abone Ol

"Güvenli Yaşam Eğitimleri", 12 Kasım 1999 Depreminin 10. Yılında İstanbul Valisi Muammer Güler ve Sanatçıların Katılımıyla Gerçekleştirildi.

İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde, Valilik, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık (İSMEP) Projesi kapsamında yürütülen ''Güvenli Yaşam Eğitimleri'', 12 Kasım 1999 depreminin 10. yılında İstanbul Valisi Muammer Güler ve sanatçıların katılımıyla gerçekleştirildi.

''Güvenli Yaşam Eğitimleri''ni kamuoyuyla paylaşmak ve basına bilgi vermek amacıyla düzenlenen toplantının açılışında konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, 17 Ağustos'ta Körfez'de meydana gelen depremin hemen ardından 12 Kasım'da yaşanan depremde de birçok insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, depremleri unutmamak ve unutturmamak gerektiğini söyledi.

Güvenli Yaşam Gönüllüsü olmak ve eğitimlere katılmak için başvuruda bulunan 15 bine yakın İstanbullunun yanı sıra sanat camiasıda projeye duyarsız kalmadı. İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde bir araya gelen sanat camiası hem projeye destek verdi, hem de eğitim alarak İstanbul’un ilk Güvenli Yaşam Gönüllülerinden oldu.

İstanbul Valisi Muammer Güler, eğitim çalışmalarının en önemli boyutunun afete hazırlık ve bilinçlenme olduğunu belirterek, ''Deprem konusunda yapacağımız en önemli çalışma, farkındalık yaratmak ve eğitim çalışmalarına ağırlık vermektir'' dedi.

Vali Güler, toplantının amacının, eğitim seferberliği konusunda halkı aydınlatmak olduğunu vurgulayarak, güvenli yaşam eğitim gönüllüsü olarak kampanyaya destek veren tüm sanatçılara teşekkür etti.

Kampanyaya katılan sanatçıların hem ''Güvenli Yaşam 1'' adı verilen eğitimi alacağını hem de gönüllülük sıfatını kazanmış olacağını ifade eden İstanbul Valisi Muammer Güler, asıl amaçlarının, tüm İstanbullulara, her yaştaki çocuk ve yetişkinlere bu eğitimleri vermek olduğunu belirtti.

Eğitim çalışmalarının en önemli boyutunun afete hazırlık ve bilinçlenme olduğuna vurgu yapan Vali Güler, ''Eğer eğitimli değilseniz, hangi imkanlara sahip olursanız olun o imkanları kullanmaktan yoksun olursunuz. Hem kendinizi hem de yakınlarınızı koruyamazsınız'' şeklinde konuştu.

Eğitim kitapları bu hafta dağıtılmaya başlıyor

''Güvenli Yaşam'' eğitim çalışmalarıyla ilgili eğitim dokümanlarının yarından itibaren okullarda dağıtılmaya başlanacağını açıklayan Vali Güler, bu kitaplarda, ilk 72 saatte neler yapılacağını öngören bilgilerin yer aldığını kaydetti. Gönüllü yaşam eğitim çalışmalarının 4 Kasım'da Pendik'te başladığını hatırlatan Vali Güler, İstanbul'da 14 ilçede daha eğitimlerin devam ettiğini söyledi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, 2010'dan itibaren bu çalışmaların tüm ilçelere yayılacağını belirterek, depremden önceki eğitimi, depremden sonraki yara sarmadan daha çok önemsediklerini, bu sayede hasarı daha aza indirmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Afet anında sevdiklerine ve çevresine yardım etmek isteyen tüm İstanbulluların eğitime katılıp gönüllü olabileceğini vurgulayan Vali Güler, kendilerinin de deprem sonrası koordinasyonun sağlanması ve iyi bir yönetim geliştirilmesi için hastaneleri, evleri depreme karşı dayanıklı hale getirmek amacıyla 10 yıldır çalıştıklarını aktardı.

Vali Güler, İSMEP Projesi kapsamında İstanbul'da şu ana kadar 220 okulu yıkıp yeniden yaptıklarını, 400 okulu da güçlendirdiklerini ifade ederek, çalışmanın sosyal hizmet binaları, hastaneler ve yurtlarla devam ettiğini kaydetti.

Deprem sonrasında ilk 72 saatin çok önemli olduğunu hatırlatan Vali Güler, bunun için özel eğitim materyalleri hazırladıklarını, çocuklar için kitapların bir çizgi roman konseptiyle hazırlandığını anlattı.

İstanbul Valisi Muammer Güler, eğitime katılan sanatçılara gösterdikleri duyarlılık ve projeye desteklerinden ötürü teşekkür ederek, katılım belgesi verdi.

Gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Levent Üzümcü, İlker Ayrık, Mahperi Mertoğlu, Taner Barlas, Serpil Tamur, Ayşe Kökçü, Selçuk Uluergüven, Deniz Gökçer, Nilgün Kasapoğlu, Süeda Çil, Uğur Uludağ, Yağmur Kaşifoğlu, Özge Borak Şakrak, Hakan Bilgin, Aykut Taşkın, Erhan Yazıcıoğlu, Mazlum Kiper, Hüseyin Köroğlu, Metin Serezli, Nevra Serezli, Tomris İncer ve Betül Arım katıldı.

Metin Serezli: “Herkesi bu kampanyaya gönüllü olmaya davet ediyorum''

''Güvenli Yaşam Eğitimi Kampanyası''na gönüllü olan sanatçılardan Metin Serezli, böyle bir çalışma içinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, ''Depremde ilk 72 saat çok önemli. Eğer bu sürede neler yapacağımızı iyi bilirsek kendimizi, yakınlarımızı ve çevremizdekileri daha iyi koruyabiliriz. Eğitim konusunda daha bilinçli olsaydık, Gölcük ve Düzce'de can kaybı daha az olabilirdi. Herkesi bu kampanyaya gönüllü olmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

Erhan Yazıcıoğlu: “Bilinçsizlik nedeniyle birçok can kaybettik.”

Erhan Yazıcıoğlu da bir daha aynı acıların yaşanmaması için düzenlenen kampanyanın önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, ''Depreme karşı bilinçli olmak, depreme karşı binaları güçlendirmek kadar önemlidir. Bilinçsizlik nedeniyle birçok can kaybettik. Bu anlamlı kampanyaya destek olmalı ve elimizden gelen gayreti göstermeliyiz'' dedi.

Serpil Tamir: “Bu eğitim sayesinde öğrendiklerime yeni şeyler kattım”

Sanatçı Serpil Tamir ise depremi yaşayan biri olarak, o an ne yapacağını bilememenin çaresizliğini yaşadığını vurgulayarak, ''15. kattaydım, ne yapacağımı bilemedim. Öyle sağa sola koşup durdum. Ama depremden sonra neler yapmam gerektiğini öğrendim. Evimdeki eşyalarımı sabitleştirdim. Bu eğitim sayesinde öğrendiklerime yeni şeyler kattım, ama daha yapacak çok şeyin olduğunu biliyorum'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title