Haddeciler, Kardemir'in Yöneticilerine Ait Şirketler Hakkında Şikayette Bulundu
Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği Başkanı Murat Orhan, Kardemir A.Ş.'nin yönetiminde bulunan 3 ailenin üretilen mamüllerin yüzde 80'ini sahibi oldukları şirketlere sattıklarını, derneğe bağlı haddecilerin taleplerinin nazara...
Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği Başkanı Murat Orhan, Kardemir A.Ş.'nin yönetiminde bulunan 3 ailenin üretilen mamüllerin yüzde 80'ini sahibi oldukları şirketlere sattıklarını, derneğe bağlı haddecilerin taleplerinin nazara alınmadığını öne sürdü. Orhan, 3 aileye ait şirket hakkında Karabük Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunduklarını söyledi.
Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği Başkanı Murat Orhan bugün basın toplantısı düzenleyerek, Kardemir'den hammadde almakta karşılaştıkları sıkıntıları ve Kardemir'in yönetiminde bulunan kişilere ait şirketler hakkında bulundukları şikayet ile ilgili açıklamada bulundu. Derneklerine üye haddecilerin Kardemir'den hammadde almak için yaptıkları tekliflerin dikkate alınmadığını savunan Murat Orhan, şöyle dedi:
"Kardemir, yıllardır Yolbulan, Güleç ve Yücel ailelerinin kontrolü altında bulunmaktadır. Bu 3 aile, yaklaşık 5 yıldır Kardemir tarafından üretilen mamullerin önemli kısmını takriben yüzde 80'inini öncelikli 'Mal alım hakkı' adı altında kendi sahip oldukları şirketleri 'Yolbulan A.Ş.', 'Çağ Çelik A.Ş.' ve 'Çelsantaş A.Ş.'ye satmakta. Derneğimiz üyesi haddeci firmalar tarafından yapılan mal alım talepleri daha yüksek fiyatlı olsa bile nazara alınmamaktadır. Kardemir yönetiminde bulunan 3 ailenin haksız ve hukuka aykırı bu uygulamaları nedeniyle derneğimize üye 22 haddehaneden neredeyse tamamına yakını kapanmış, binlerce işçi işsiz kalmıştır."
Sermaye Piyasası Kurulu'na şikayette bulunduklarını ifade eden Murat Orhan, Kardemir A.Ş.'nin ürünlerinin yaklaşık yüzde 80'inin 3 aile şirketine satıldığını, bu şirketlerin bazıları tarafından üzerine yaklaşık 15-20 dolar kar konularak üçüncü firmalara satış yapıldığını savundu. Orhan, şöyle devam etti:
"SPK'nın 2011 tarihli denetleme raporunda, Kardemir'in 2005 yılı müşteri sayısının 907 olduğu ve 2010 yılında müşteri sayısının 200'e düştüğü de tespit edilmiştir. Buna karşılık, sanıyoruz ki Kardemir yöneticilerinin kendi şirketlerine yaptıkları yüzde 80 satışlarla müşteri sayıları artmıştır. Tarafımızdan yapılan bütün şikayetler SPK tarafından haklı bulunmuş, haksızlıklar ve hukuka aykırılıklar engellenmeye çalışılmıştır. Fakat, Kardemir yöneticileri 3 aile, her ne hikmetse ellerinde iddia ediyorum ki yaklaşık toplamda yüzde 11 Kardemir hissesi olmasına rağmen, Kardemir'in ürün satışından ellerini çekmemiş, yaklaşık yüzde 80 ürünleri kendi şirketlerine aktarmaya devam etmişlerdir."
Murat Orhan, 3 aileye ait şirketler hakkında şikayetçi olduklarını bildirirken, şöyle konuştu:
"Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resen başlattığı soruşturma ve ayrıca derneğimiz ile üye haddecilerimizin SPK'ya doğrudan başvurusu kapsamında, Kardemir ve ilişkili şirketler 'Yolbulan A.Ş.', 'Çağ Çelik A.Ş.', 'Çelsantaş A.Ş.' ile ilgili olarak SPK uzman hukukçusu tarafından 29 Ağustos 2012 tarihinde denetleme raporu tanzim edilmiş ve SPK karar organının 7 Eylül 2012 tarihli toplantısında bir takım kararlar tesis edilmiştir. Halen devam eden bir savcılık soruşturması bulunması ve soruşturmanın gizliliği ilkesi sebebiyle denetleme raporu ve SPK kararlarının içeriğini açıklayamıyoruz. 29 Ağustos 2012 tarihli SPK denetleme raporunun, ekleri ve ilgili bilgi belgeleriyle birlikte Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi akabinde, derneğimiz ve derneğimize üye haddecilerimiz tarafından 3 şirket yöneticileri hakkında Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunulmuş ve aynı zamanda Kardemir A.Ş.'nin de yöneticileri olan bu şüphelilerin Türk Ticaret Kanunu'nun 54 ve 55'inci maddelerince düzenlenen 'Haksız rekabet' hükümlerince cezalandırılmaları talep edilmiştir."
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, iddiaları değerlendirdiklerini, önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacaklarını söyledi. - Karabük