Haberler

"Hafıza-15 Temmuz" etkinliği İstanbul'da düzenlendi

Güncelleme:
Abone Ol

15 Temmuz Derneği ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ile "Hafıza-15 Temmuz" etkinliği düzenlendi.

15 Temmuz Derneği ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ile "Hafıza-15 Temmuz" etkinliği düzenlendi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin 7. yılındaki anma programları kapsamında Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nde düzenlenen etkinliğe yabancı ülkelerin büyükelçileri, başkonsolosları, ticaret müşavirleri ve diplomatik misyon temsilcileri katıldı.

Müzenin gezilmesiyle başlayan etkinliğe katılanlara rehber eşliğinde 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde yaşanan olaylar aktarılırken müzede sergilenen materyallerle şehit ve gazilerin o gece kullandıkları eşyaların önemi anlatıldı.

Türkiye'nin Cakarta Büyükelçisi ve 15 Temmuz Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Talip Küçükcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'u Türkiye içerisinde toplumun bütün kesimlerine anlatma imkanı olduğunu söyledi.

Toplumun hemen hemen bütün kesimlerinde 15 Temmuz'a ilişkin önemli bir bilincin ortaya çıktığını ifade eden Küçükcan, "15 Temmuz'un failleriyle ilgili olarak da biliyorsunuz bu bilgi yeterince paylaşıldı ama özellikle Türkiye'deki misyon şeflerinin, yabancı ülkelerin konsoloslarının, büyükelçilerinin, bu kesimlerin 15 Temmuz'la ilgili olarak sürekli bilgilendirmeleri lazım." dedi.

Prof. Dr. Talip Küçükcan, bu kişilerin Türkiye'ye ilişkin kanaatlerine ve 15 Temmuz ile ilgili yazılanlara bakıldığında Türkiye perspektifinin yeterince güçlü olmadığını gördüklerini belirtti.

Bir şekilde FETÖ'yü savunanların da olabildiğine dikkati çeken Küçükcan, şöyle devam etti:

"FETÖ'yü gerçek yüzleriyle görmeyenler, bilmeyenler de olabiliyor. Bu toplantının amacı, Türkiye'deki misyon şeflerine, İstanbul'da görev yapanlar konsoloslara 15 Temmuz'u, 15 Temmuz'da Türkiye'nin başardığı, dünya ölçeğinde hiçbir ülkede başarılamayan, halkın demokrasiye sahip çıktığını anlatmak. Aynı zamanda kendi ülkelerinde faaliyet gösteriyorsa FETÖ ile ilgili olarak onlara da uyarılarda bulunmak. Zira FETÖ, Türkiye ile dost ülkeler arasındaki ilişkileri de zehirleme kapasitesine sahip olabilecek veya bu riski taşıyabilecek bir örgüt. Amacımız bu uyarıları yapmaktı."

Prof. Dr. Talip Küçükcan, 15 Temmuz'un Türkiye siyasi tarihi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin daha önce de darbeler gördüğünü anlatan Küçükcan, "1960 darbesinde başbakan ve iki bakan asıldı. 1980 darbesinde çok sayıda siyasi parti kapatıldı. Binlerce insan hapishaneye atıldı. Seçilmiş hükümetler el çektirildi ama orada toplumsal bir tepki görmedi. Ne medyada ne üniversitelerimizde ne sermaye çevrelerinde ne de genel olarak toplumda demokrasiyi sahiplenme bilincinin yeterli olmadığını gördük ama 15 Temmuz'a gelindiğinde artık şunu gördük ki Türkiye gerçekten demokrasiye sahip çıkan bir ülke. Çünkü halkımız doğrudan sokağa çıkarak demokrasiyi koruma iradesi gösterdi. Bu, hem Türkiye'de ilk defa gerçekleşen bir olay hem de dünya tarihine baktığımızda da siyasi baktığımızda da ilk." diye konuştu.

15 Temmuz Derneği Başkanı İsmail Hakkı Turunç ise 15 Temmuz'da milletin darbecilere nasıl karşı durduğunu birçok görselle katılımcılara anlattıklarını belirtti.

Turunç, Hafıza 15 Temmuz Müzesi'nin her zaman milletimizin görmek istediği bir mekan olduğuna değinerek, "Belki 15 Temmuz'da, o gün, darbecilere karşı sokağa çıkmamış olabilirler ama gönlünde ve ruhunda özgürlük ateşi yanan, özgürlüğün ne anlama geldiğini bilen insanların buraya geldiklerinde, o gün sokağa çıkan yüz binlerce ve milyonlarca kahraman insanın arasında 'Niçin biz de olamadık?' diye hayıflandıklarını bizzat onlarca kişiden duydum ve dinledim." ifadelerini kullandı.

DEİK'in 15 Temmuz'u dünyaya anlatmasındaki rolü

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da 15 Temmuz hain darbe girişiminin izlerini hafızalarda canlı tutmak için her alanda mücadelenin sürdüğünü söyledi.

Olpak, hain darbe girişiminin dünya kamuoyu ve iş çevreleri tarafından daha iyi anlaşılması için bu etkinliğin düzenlendiğine dikkati çekerek, şunları belirtti:

"DEİK'in dünyanın dört bir yanındaki networkü sayesinde ülkelerimiz arasındaki güvenin sürmesi ve ikili ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından son derece önemli. FETÖ terör örgütünün kanlı darbe girişimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenliğine göz diken bu hain yapının ülkemize karşı yaptıkları saldırıların doruk noktası oldu. Fakat biz de o kara gecenin ardından DEİK olarak bu darbe girişiminin Türk özel sektörü açısından ne anlama geldiğini ve aslında Türkiye'de neler yaşandığını tüm gerçekliğiyle muhataplarımıza anlatmak için onlarca ülkeyi ziyaret ettik. Çünkü olmazsa olmazımız güvendi. Bu vesileyle 15 Temmuz'da FETÖ'ye karşı Türkiye'nin yanında olan ve milletimizle empati kuran dost ülkeleri asla unutmayacağız. Kendilerine bir kez daha Türk iş dünyamız adına da teşekkür ediyoruz."

Ülkeler ve iş dünyaları arasındaki güvene dayalı iş birliğinin önemini anlatan Olpak, 3 yıl önce çok değerli diplomatik temsilcileri Ankara'da bir araya getirdiklerini, ülkede yaşananları daha iyi anlamaları için özel belgesel gösterimi düzenlediklerini aktardı.

Olpak, 15 Temmuz darbe girişiminin birçok ülkeye kendi ülkelerindeki tehdidin farkına varma konusunda büyük bir tecrübe kazandırdığına inandığının altını çizerek, şunları kaydetti:

"FETÖ terör örgütü esasında dinler arası diyalog, demokratikleşme, hayırseverlik ve eğitim gibi evrensel değerlerin arkasına saklanıyordu ancak bunlar sadece gizlemek için taktıkları maskelerdi. Devlet organlarına sızma niyetleri anlaşıldığında ise 15 Temmuz darbe girişimiyle gerçek amaçları apaçık belli oldu. Böylece, kılık değiştirme yoluyla benzer tehditlerin kurumlarımıza sızmasını önlemek için büyük dersler aldık. Dolayısıyla hepimiz için güven kavramı çok kritik öneme sahip. Ekonomik ilişkiler, dış ticaret ve karşılıklı yatırım da karşılıklı güvene dayalıdır. İş dünyası temsilcilerimizin güvenilir iş ortakları olarak, zor zamanlarda birbirimizi anlamamıza yardımcı olmanın temel görevimiz olduğuna inanıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik aktiviteyi artırmak için de kapılarımız ardına kadar açık. Biz DEİK olarak, tıpkı bugün olduğu gibi yarın da 15 Temmuz'u muhataplarımıza anlatmaya devam edeceğiz. 15 Temmuz şehitlerimiz ile gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz."

Katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle etkinlik sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu 15 Temmuz İstanbul Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title