Hafter: Yetkiyi Veren Halk
Libya'nın başkenti Trablus ve doğudaki Bingazi kentlerinde cumartesi günü orduya karşı savaşan Halife Hafter yanlısı gösteriler düzenlendi.
Libya'nın başkenti Trablus ve doğudaki Bingazi kentlerinde cumartesi günü orduya karşı savaşan Halife Hafter yanlısı gösteriler düzenlendi.
Libya'nın El-Ahrar Televizyonu'nda konuşan Halife Hafter, "Libya halkı, talimatlarınızı verdiniz. Bu yetkiyi kabul etmek ve zorluklarla yüzleşmek için artık geri dönüş yok" dedi.
Libyalıları kampanyasına destek vermeye devam etmeye çağıran Hafter, "Terörizmi yenilgiye uğratana kadar kuvvetlerim asla kışlalarına geri dönmeyecek" dedi.
Hafter'i protesto gösterisi
Hafter'e destek için yapılan gösterilerin yanında, protesto gösterileri de düzenlendi.
Hafter'in askeri müdahale çağrısına karşı çıkan bir grup, Cezayir Meydanı'nda "Darbeye Hayır" adıyla gösteri düzenledi.
Göstericiler, Halife Hafter'in askeri operasyonlarına ve darbe girişimine karşı olduklarını ve parlamentonun meşruiyetine destek verdiklerini kaydetti.
17 Şubat devriminin kırmızı çizgileri olduğunu belirten göstericiler, devrimin tamamlanması gerektiğini ve "Terörle mücadele" adı altında siyasete askeri müdahalenin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
El Kaide Trablus ve Bingazi'de mevzilendi
Libya'da faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Ensaru'ş Şeria, Bingazi ve Trablus'a yüzlerce mensubunu gönderdiğini iddia etti. Açıklamada "Her zaman ABD ve onun Arap müttefiklerine karşı savaşacağız" denildi.
Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre ise, Ensaru'ş Şeria milisleri Libya'nın en büyük iki şehrin merkezlerindeki bazı noktalara mevzilendi. Örgüt Hafter yanlılarının büyük şehirleri ele geçirmemeleri için önlem aldı.
Ensaru'ş Şeria, ABD'nin Bingazi'deki konsolosluğuna düzenlenen ve ABD Büyükelçisi Christopher Stevens ile üç diplomatın ölümüne yol açan saldırılardan sorumlu tutuluyor.
Ancak örgüt lideri Muhammed el-Zehevi, bu yöndeki suçlamaları reddetmişti. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından terör listesine alınan Ensaru'ş Şeria, darbe karşıtı tarafta yer alıyor.
Örgüte bağlı milis güçler ülkenin doğusundaki liman şehri Derne'yi yönetiyor. Otorite boşluğunu kullanan örgüt şehri kontrol altında tutuyor.
Mısır sınırında tampon bölge
Emekli Tuğgeneral Halife Hafter'e bağlı birliklerin sözcüsü Albay Muhammed Hicazi, "terör örgütlerini" kuşatma altına almak için Mısır ile Libya sınırında geçici tampon bölge oluşturma hazırlığında olduklarını söyledi.
AA muhabirine konuşan Hicazi, komşu ülkelerle derin ve stratejik ilişkilere sahip olduklarını belirterek, sınır güvenliklerinin sağlanması konusunda Mısır ordusuyla işbirliği yapabileceklerini belirtti.
Hicazi, Mısırlı ve Libyalı yetkililerin istişare ve görüş birliğine varmasının ardından söz konusu adımın atılacağını ifade ederek, "Bu zor süreçte, geçici tampon bölge oluşturma noktasında hazırlıklarımız var. Böylelikle terör örgütlerinin hareket alanını kısıtlayacak, onları kuşatma altına alacağız" dedi.
Gözaltı kararı çıkmıştı
Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayan "Libya Ulusal Ordusu"'nu yöneten Halife Hafter, Bingazi'de 'radikal' gruplarla çatıştığını ileri sürüyor.
Hafter 14 Şubat 2014'te televizyondaki açıklamasında askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı.
Dönemin başbakanı Ali Zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" şeklinde nitelendirmişti.
Olayın ardından Hafter hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı.
16 Mayıs Cuma günü Libya'daki 'radikal' gruplara karşı operasyon başlattığını ilan eden emekli tümgeneral Halife Hafter birkaç gün sonra hedefine Libya'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nı (İhvan) da ekledi.
21 Mayıs'ta yaptığı basın toplantısında ise ne 'radikallerin' ne de İhvan'ın adı geçiyordu, Hafter o gün doğrudan hükümeti hedef aldı.
Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar