Hakim ve Savcılar Tutuklandı, Adliye Dilekçe Yağmuruna Tutuldu
FETULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından tutuklanan yüzlerce hakim ve savcının baktığı davalarda mahkum olan sanıkların, verilen kararlarla örgüt arasında bağ kurmaya çalışarak yeniden yargılama talebinde bulunması, adliyelerde iş yoğunluğuna neden oldu.
FETULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından tutuklanan yüzlerce hakim ve savcının baktığı davalarda mahkum olan sanıkların, verilen kararlarla örgüt arasında bağ kurmaya çalışarak yeniden yargılama talebinde bulunması, adliyelerde iş yoğunluğuna neden oldu.
Aydın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında çok sayıda hakim ve savcının tutuklanması, bu hakim ve savcıların baktığı davalarda mahkum olan sanıkları harekete geçirdi. Tutuklanan hakim ve savcıların, görev başında olduğu dönemde davalarından istediği sonucu alamayan kişiler, davaların Yargıtay'da bozulması ya da yeniden yargılama gibi taleplerle dilekçe sunmaya başladı.
'HAKSIZ YERE CEZA ALDIM'
Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir hakaret davasında 6 bin lira tazminat ödemeye mahkum olan sanık, hakim Murat Saz'ın tutuklanmasını gerekçe göstererek kararı temyiz etti. Avukat Erkin Bağrıaçık'a hakaret ettiği için mahkum edilen sanık ise temyiz dilekçesinde, "Yıllardır FETÖ ile mücadele ediyorum. Bu nedenle haksız yere ceza aldım" tezini savundu. Bir başka davada ise satın aldığı evdeki kiracıyla yaşadığı tartışma sonucu, hakaret gerekçesiyle adli para cezasına çarptırılan sanık, "Davayı FETÖ etkiledi" diyerek yeniden yargılama istedi. Oysa kararda imzası olan hakimin, FETÖ soruşturmasında adı geçmiyordu. Aydın Adliyesi'ndeki ağır ceza mahkemelerine ve asliye ceza mahkemelerine benzer nitelikte çok sayıda başvurunun yapıldığı öğrenildi.
ERSÖZ, 'HUKUK SİSTEMİ ÇÖKER'
Hukukçular, açığa alınan ya da tutuklanan hakimlerin verdiği her kararın bozulmasının söz konusu olmadığını belirtirken, ceza hukukçusu avukat Hüseyin Ersöz, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tutuklanan ya da açığa alınan hakimlerin verdiği tüm kararların hukuksuz olduğunu öne sürerek, yeniden yargılama yapılmasının mümkün olmadığını belirtti. Ersöz, "Bu yargıçların alelade bir davada verdiği ya da tüm meslek hayatları boyunca verdikleri kararların geçerliliğini sorgulamak, hukuk sisteminin çökmesine neden olacak bir durum oluşturacaktır" dedi. Ersöz, "Bu talepler, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) belirlenmiş olan "yargılamanın yenilenmesi" müessesesi çerçevesinde değerlendirilebilir. Yargılamada görev almış hakimler hakkında, eğer söz konusu yargılama süreciyle ilgili olarak bir dava açılmış ve cezalandırılmışlarsa bu davaların yeniden görülmesi gerekir. Fakat bu konuda nesnel olguların ortaya konulması gerekir. Eğer hakimlerin, örgüt bilinciyle hareket ettiklerine dair somut deliller ortaya konulabiliyorsa, cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması ve HSYK'ya şikayet dilekçeleri gönderilmesi gerekir. Eğer somut deliller bulunursa bu davaların yeniden görülmesi mümkün olur" diye konuştu.
- Aydın