Hakkari'de Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü
Hakkari'de, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, 25 Kasım kadına yönelik uluslararası şiddete dikkat çekmek için 3 kilometrelik yürüyüş düzenleyip, ardından da basın açıklaması yaptı.
Hakkari'de, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, 25 Kasım kadına yönelik uluslararası şiddete dikkat çekmek için 3 kilometrelik yürüyüş düzenleyip, ardından da basın açıklaması yaptı. DBP Hakkari il Eş Başkanı Berivan Emine Akboğa, Dünyada her üç kadından biri öldürülmekte, hamile kalmakta ve seks yapmaya zorlanmaktadır dedi.
Hakkari'de DBP il binası önünde bir araya gelen ve aralarında Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, DBP Hakkari İl Eş Başkanları Musa Çiftçi, Berivan Emine Akboğa, Hakkari Kent Meclisi Eş Başkanı Perihan Kahraman, HDP Hakkari il Eş Başkanı Rahmi Temel'in de bulunduğu yaklaşık 500 kadın, ellerinde şiddetle ilgili pankart ve dövizlerle yürüyüşe geçti. Hakkari kent merkezindeki Bulvar Caddesi'nden, Hastane kavşağına oradandan Aşağı Merzan Mahallesi'ndeki kavşağa kadar 3 kilometre yürüyüp slogan atan kadınlar, daha sonra basın açıklaması yaptı.
Kadınlar adına basın açıklaması metnini DBP Hakkari İl Eş Başkanı Berivan Emine Akboğa okudu. Akboğa, 25 Kasım insanlık tarihinde kadına yönelik alçakça, vahşice bir şiddetin yıldönümü ve ayıbı olduğunu söyledi. Bu tarihin aynı zamanda savaşa, sömürüye, yoksulluğa karşı bir başkaldırının ayıbı olduğunu belirten Akboğa konuşmasını şöyle sürdürdü
25 Kasım aynı zamanda Mirabel kardeşlerin de öyküsüdür. 25 Kasım'da Mirabel kardeşler dikdatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekile katledildiler. Biz bugün 'şiddete son' derken, dünyanın birçok yerinde kadınlar dövülüyor, hakarete ve tacize uğruyor, öldürülüyor. Dünyada birçok şey değişiyor ama kadınlara yapılan fiziksel, cinsel, psikolojik şeyler değişmiyor. Dünya genelinde hala her üç kadından biri şiddete maruz kalmakta ve her üç kadından en az biri hamile kalmakta, öldürülmekte, seks yapmaya zorlanmakta, farklı biçimlerde tacize uğratmaktadır. Bu da bize 25 Kasım'ın önemini ve anlamını derinleştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Kadınların şiddete karşı Şengal, Kobani direnişin sembolü olduğunu işaret etmekte, çetelerin saldırıları kadınların tarihi direnişiyle boşa çıkmaktadır. Şengal de, Kobani de özgürleşecektir. Bu özgürlük mücadelesinin en temel dayanağını da kadınlar oluşmaktadır.
Yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar, geldikleri güzergahta geri dönerek sessiz bir şekilde dağıldı.