Haberler

Hakkari'de Kürt Sorunu Konferansı

Abone Ol

Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Kürt Sorunu' konulu konferansta konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Erol Katırcıoğlu, Türkiye'de hükümetin şu ana kadar yaptığı kimlik...

Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Kürt Sorunu' konulu konferansta konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Türkiye'de hükümetin şu ana kadar yaptığı kimlik siyasetinden vazgeçilmesi, Kürt sorunun çözümü için kimlikler üstü bir siyaset yapılması gerekteğini belirtti. Prof.Dr. Katırcıoğlu, "Bu yapıldığında batının yapamadığı bir işi yapmış olacağız. Batı hala oraya göç eden Türklerin nasıl asimile olmadığını anlayamıyor" dedi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen 'Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Kürt Sorunu' konulu konferansa Vali Yardımcısı Muhammed Önder, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cemal Erip, Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen ve üniversite öğrencileri katılıdı. BDP'li Hakkari Belediye Başkanı ve kentteki bir çok STK'nın katılmaması ise dikkat çekti.

TÜRKÇE VE KÜRTÇE AÇILIŞ

Kürtçe ve Türkçe açılışı yapılan konferansa konuşmacı olarak katılan Yazar ve Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Kürt sorunu eksesininde Kürtlerin kimlik taleplerini ele aldı. Prof.Dr. Katırcıoğlu, Kürt sorunun sadece Türkiye'ye ait bir sorun olmadığını belirterek, "Topumların değişiminde sınıflardan çok kimlikler konu oluyor. Neden böyle oluyor diye baktığımızda, kimliklerin bir önceki dünyanın yani ulus devletler dünyasının dil tanımadığı, tanımak istemediği kavram olarak mevcut olan sistemlerin içinden, yani kimliklerin nereye koyacağını bilemiyor bugünün demokrasileri. Mevcut demokrasi, genel anlamdaki temsili demokrasi azınlık hakları konusu gündeme geldiğinde mevcut ulus devlet sistemleri bir sıkıntı içindeler. Bu sıkıntıyı en derinden yaşayan belki Türkiye olabilir. Kürt sorunu dediğimiz sorunun incelenmesi, araştırılması, nedenleri ve topluma olan etkileri değerlendirildiğinde eminim ki, bu konuda bir çok ülkenin yaşadığı sorunlara cevap bulabilmek mümkün olabilecek" diye konuştu.

'KÜRT SORUNUN TEMEL ÇÖZÜMÜ TÜRKLERDİR'

Türkiye'de halkların, devletten kimlik talebinde bulunduklarını fakat Kürt kimliğinin çok daha talebi olduğunu belirterek, "Bu sorunun en önemli talebi dil talebi. Bir diğeri Kürtlerin kendi kendini yönetmesi. Maalesef siyasi iktidar bu talepleri yerine getirmekte zorlanıyor. Aslında bu ülkede homojen bir ulus olmaya müsait değil. Kimlik siyaseti üzerinden siyasetin yapıldığı bir sistem mevcut. Bu sorunun çözümünü istiyorsa kimlik siyasetinden vazgeçilmesi lazım. Kimlikler üstü bir siyaset yapılması lazım. Sayın Başbakan son seçimden sonra ulusa yaptığı sesleniş konuşmasında 'Ben Türkiye'nin Başbakanı olacağım' dedi. Fakat sonra yaptığı konuşmalarda aslında bunun böyle olmadığı görüldü. Kürt sorunun temel çözümü, kimlikler üstü bir siyaset yapmak. Hepimiz özgür olmadıkça hiç birimiz özgür olamayız. ya da birimiz mutlu olmayınca hiçbirimiz mutlu olamayız. Kürt sorunun temel çözümü Türklerdir. Türklerin bunu iyi düşünmesi lazım" diye konuştu.

TÜRKİYE KİMLİK SORUNUNU ÇÖZERSE DİĞER ÜLKELERE MODEL OLUR

Konferansan son bölümünde üniversite öğrencilerinin Kürt sorunu ve dünyadaki son gelişmelerle ilgili yönelttiği sorulara cevap veren Prof. Dr. Katırcıoğlu, Suriye'de yaşanan çatışmalar ile son günlerde Kuzey Irak'daki merkezi hükümet ile Bölgesel Kürt Yönetimi arasında yaşanan gerginliğe de değindi. Prof.Dr. Katırcıoğlu, "Aslında Türkiye kendi içindeki Kürtlerin kimlik taleplerini yerine getirse diğer ülkelere de model olmuş olur. Türkiye'nin bunu yapması lazım" dedi.

BD,EK(FE/AAA) - Hakkari

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hakkari Üniversitesi Erol Katırcıoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title