Haberler

Haklının Sesini Duyuracağız

Güncelleme:
Abone Ol

AA Genel Müdür Vekili Şahin, "Yayın ilkelerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Teknolojinin sunduğu imkanları, haklının sesini duyurmak için kullanacağız" dedi.

Azerbaycan'da "Türkiye ve Azerbaycan Medyası: Tarihi Kıyaslamalar ve Geleneksel Medyadan İnternet Medyasına Geçiş" konulu konferans düzenlendi.

Azerbaycan medya sektörüne tecrübe aktarımında bulunmak ve iki ülke arasındaki medya ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik süreçleri desteklemek amacıyla oluşturulan Türkiye-Azerbaycan Medya İlişkileri Projesi (TAMEP) çerçevesinde Bakü'de organize edilen konferansta Azerbaycanlı ve Türk medya yöneticileri ile gazeteciler bir araya geldi.

Uluslararası Matbuat Merkezi'nde Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği Basın Müşavirliği, TİKA Bakü Program Koordinatörlüğü, Azerbaycan Matbuat Şurası (AMŞ), Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Kitle İletişim Araçlarına Devlet Desteği Fonu (KİVDF), TRT Bakü Temsilciliği ve Anadolu Ajansı (AA) Bakü Temsilciliği organizatörlüğünde düzenlenen konferansın açılış toplantısına Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Sosyal ve Politik Konular Daire Başkanı Ali Hasanov, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, AA Genel Müdür Vekili Ebubekir Şahin, AMŞ Başkanı Eflatun Amaşov, KİVDF Başkanı Vugar Seferli ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Toplantıda konuşan Ali Hasanov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm konularda iki ülkenin çıkarı için ortak hareket ettiğini, diasporaların ve büyükelçiliklerin ortak programlarla hareket ettiğini hatırlatarak, medya kurumlarının da ortak faaliyet göstermesi gerektiğini belirtti.

İslam dünyasında gazeteciliğin yeterli düzeyde olmadığını ve orada yaşanan gelişmelerle ilgili haberleri yabancı basından almak zorunda kaldıklarını dile getiren Hasanov, onların servis ettiği haberlerin çoğu zaman gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hasanov, İslam dininin ve Müslümanların yabancı ajanslar tarafından kötü lanse edildiğini ve "terörist" olmakla itham edildiğini savunarak, bu nedenle İslam ülkelerinde güçlü ve sesini duyurmayı başaran medya kurumlarının oluşturulması gerektiğini vurguladı.

"ABD'nin çifte standart uygulayarak Türkiye-Ermenistan sınırlarının açılması için Türkiye'ye baskı yaptığını" söyleyen Hasanov, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu sınırın neden kapalı olduğu bellidir ve Türk yöneticileri Yukarı Karabağ sorunu çözülmedikçe kapıların açılmayacağını defalarca bildirmişlerdir. Ermeni iddialarına karşı da cevap vereceğiz. Türk ve Azerbaycan medyasının bundan sonra da işbirliği içerisinde ortak hedefe yönelik çalışacağına eminim. Azerbaycan-Türkiye birlikteliği kimseye tehdit oluşturmuyor. Kendi varlığımızı koruyoruz. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Dünya birliğine verdiğimizden fazlasını istemiyoruz. Hem Azerbaycan hem Türkiye dünyadan verdiğini istiyor."

Konferansta konuşan TRT Genel Müdürü Göka ise konuşmasında geleneksel medya ile internet medyasının son dönemlerde yaşadığı süreçten bahsederek, yeni medyanın son zamanlarda çok etkili gibi gözüktüğünü fakat gelecekte nasıl bir seyir çizeceğinin tam bilinemediğini kaydetti.

Yeni medyanın çok öne çıktığını ve geleneksel medyayı geride bıraktığı şeklinde bir intiba uyandırdığını ifade eden Göka, yapılan araştırmaların geleneksel medyanın çok daha etkili olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.

Göka, ilerleyen süreçte neler olacağının teknolojinin ve toplumsal değişmenin hızına bağlı olduğunu belirterek, "İnsanlar bir süre sonra acaba 'insanlığımızı yitiriyoruz' düşüncesiyle tekrar geleneksel yöntemlere döner mi bilemiyorum. Bunu kestirebilmek çok zor. İletişim teknolojileri ne kadar gelişirse gelişsin bir yerde insanlık hatırlanıyor" dedi.

Göka, kurumunda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi de verdi ve radyo alanında yeni atılımlar yapılacağını, gelecek yıldan itibaren İngilizce televizyon yayınına başlayacaklarını belirtti.

AA Genel Müdür Vekili Şahin de dijital medyadaki gelişmenin medya sektörüne etkilerini görmezden gelmenin mümkün olmadığını söyledi. Şahin, tarihin hızlı bir süreçten geçtiğini ve 10 yıl önce hayal bile edilemeyen gelişmelerin bugün hayatın vazgeçilmezleri konumuna geldiğini vurguladı.

Google şirketinin yıllık gelirinin 47 milyar dolar, ABD gazetecilik sektörünün ise yıllık 38 milyar dolara yakın olduğunu bildiren Şahin, makasın internetin lehine sürekli açıldığını söyledi.

ABD ve Avrupa'da bazı gazetelerin kağıt baskıyı durduğunu ve durduracağını hatırlatan Şahin, "Cebimizdeki soğuk makineler hiçbir zaman gazete kağıdının kokusunun ve televizyon ekranının büyüsünün yerini alamayacaktır. Fakat maalesef dijital anlamdaki gelişmeler eskinin yerini almaya çalışmaktadır. Biz AA yöneticileri olarak bu konuda önlemlerimizi aldık" şeklinde konuştu.

AA Genel Müdür Vekili Şahin, yeni medyanın yaygınlaşmasıyla bilgilerin kontrolsüzce ve hızlı dolaşıma girmesinin birtakım sorunlar getirdiğini de anımsattı. Şahin, dezenformasyon, bilgi kirliliği, iftira içerikli paylaşımlar ve bu paylaşımlara karşı hukuki muhatap bulamama gibi konuların bu sorunların başında geldiğini ifade etti.

AA'nın dünyadaki bu dijital devrime nasıl ayak uydurduğunu anlatan Şahin, katılımcıları AA'da yapılan atılımlar ve gelişmeler konusunda bilgilendirdi. Bilişim teknolojisindeki yenilikleri yakından takip ettiklerini ve AA olarak değişimin gücünden faydalanmaya devam edeceklerini söyleyen Şahin, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Yayın ilkelerimizden asla taviz vermeyeceğiz. Teknolojinin sunduğu imkanları, Türkiye'nin sesini ve kardeş ülke Azerbaycan'ın haklı davasını dünyaya daha güçlü şekilde duyurmak için, mazlum milletlerin çektiği ıstırabı dünya gündemine taşımak için, güçlülerin kurduğu ve güçlülerin sesini duyuran egemen küresel medya düzenine karşı haklının sesini duyurmak için kullanacağız."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ebubekir Şahin Ali Hasanov Azerbaycan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title