Haberler

Halep, Madaya Olmasın"

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sınırda bekleyen Suriyelilerden görüntüler Yemek sırası "Halep, Madaya olmasın" İHH Genel Başkan Yardımcısı Atalay: "Dünya, bugüne kadar yaşananlar hakkında yorum yapmaktan öteye gidemedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sınırda bekleyen Suriyelilerden görüntüler

Yemek sırası

"Halep, Madaya olmasın"

İHH Genel Başkan Yardımcısı Atalay:

"Dünya, bugüne kadar yaşananlar hakkında yorum yapmaktan öteye gidemedi. Sınır Tanımayan Doktorlar, BM ve Kızılhaç gibi örgütler, Halep'in Madaya gibi olmaması için kuşatmaya engel olmalı"

"BM ilk kez bir iş yapıp ayda bir kez bile olsa insani yardım koridorlarına fırsat tanınmasına vesile olmalıdır. Aksi halde dram daha da derinleşecektir"

KEREM KOCALAR - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, Halep'in kuşatma altına alınmaya çalışıldığını belirterek, "Sınır Tanımayan Doktorlar, Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç gibi örgütler, Halep'in Madaya gibi olmaması için kuşatmaya engel olmalı. BM ilk kez bir iş yapıp ayda bir kez bile olsa insani yardım koridorlarına fırsat tanınmasına vesile olmalıdır" dedi.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşın binlerce insanı mağdur ettiğini söyledi.

Rus bombardımanlarının Suriye'yi daha vahim hale getirdiğini vurgulayan Atalay, son 5-6 gündür Halep'ten Türkiye sınırına yoğun göç olduğuna işaret etti.

-"Güvenli bölgede 35 bin kişi bulunuyor"

Şu anda Türkiye sınırına yakın güvenli bölgede 35 bin kişinin bulunduğunu hatırlatan Atalay, şöyle konuştu:

"İnsanların büyük bölümü Halep kırsalından geldi. Ayrıca 10 bin insan Afrin ve 10 bin insan da Azez içerisine dağıldı. Bombardımandan yaklaşık 55 bin insan etkilendi. Türkiye sınırında daha önce yaklaşık 360 bin insan çadırlarda yaşıyordu. Son gelenlerle 400 bini aştılar. Bunlar naylon çadırlarda yaşıyor. İHH olarak 50-60 kişinin kalabileceği hangar çadırlar kurarak sıkıntıyı gidermeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince de sıcak yemek, battaniye, konserve ve çocuklar için mamayla çeşitli gıda malzemeleri gönderiyoruz. "

Halep kuşatma altına alındığı takdirde en az 200 bin insanın Türkiye sınırına geleceğini anlatan Atalay, "Bu olası sıkıntı için de çalışmalar yapmalıyız. Dünya, bugüne kadar yaşananlar hakkında yorum yapmaktan öteye gidemedi. Sınır Tanımayan Doktorlar, BM ve Kızılhaç gibi örgütler, Halep'in Madaya gibi olmaması için kuşatmaya engel olmalı. BM ilk kez bir iş yapıp ayda bir kez bile olsa insani yardım koridorlarına fırsat tanınmasına vesile olmalıdır. Aksi halde dram daha da derinleşecektir" diye konuştu.

Sınır ötesindeki çalışmalar

Esselame Sınır Kapısı çevresinde binlerce Suriyeli'nin barınacağı çadırların kurulması çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Atalay, yaklaşık 50 bin Suriyeliye sıcak yemek verildiğini ve İHH fırınlarında üretilen 100 bin ekmeğin dağıtıldığını kaydetti.

Çadırlardaki nüfusun yüzde 70'inin çocuk ve gençlerden oluştuğunu aktaran Atalay, "Kimse yağmurda, soğukta ve açıkta kalmasın istiyoruz. Şu anda aslında hemen hemen sokakta kalan kalmadı diyebiliriz. Çoğu göçmen çadırlara yerleşti. Bunun için sürekli hangar çadırlar kuruyoruz. Bir yandan yeni çadırlar kurarken, öte yandan da çadırlardaki yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışıyoruz. Çünkü oradaki insanların temiz su, gıda, yıkanma ve ısınma ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Osman Atalay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title