Halfeti'de Butik Pansiyonlar Olacak
Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan Şanlıurfa'nın tarihi kenti Halfeti'de bu yıl ilk kez teknelerle günübirlik turlar düzenlenmeye başladı.
Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan Şanlıurfa'nın tarihi kenti Halfeti'de bu yıl ilk kez teknelerle günübirlik turlar düzenlenmeye başladı. Bölgeye gelen turist sayısının artması nedeniyle kalacak yer sıkıntısı olduğunu belirten vatandaşlar, kullanılmayan evlerin pansiyona dönüştürülebileceğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, "Bu konu ile ilgili bölge halkından yoğun istek var. Gelen turistlerin günü birlik değil, Halfeti'de birkaç gün konaklayabilmeleri için butik pansiyonları işletmeye açacağız. Güneydoğu'da manzaralar Bodrum'u aratmayacak" dedi.
Eski Halfeti'de 23 teknenin bu yıla kadar saatlik ve belirli noktalara düzenlediği tekne gezileri bu yıldan itibaren yerli ve yabancı turistler için günübirlik turlara dönüştürüldü. Halfeti Turizm Geliştirme ve Tekne Turları Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi kaptan Uğur Doğan, gezinin Kral Kızı Mağarası, Rum Kale, Gümüşlü Köyü, Merzmen Çayı, Savaşan Köyü, Batık Kent, Dileğin Kızı ve Eski Halfeti'yi kapsadığını söyledi. Doğan, "Baraj gölünde gezilecek tarihi ve kültürel yerlerin çok olması ve gelen turist sayısının artması ile tekne boyutları da büyüdü. 22 metreye varan teknelerle artık yemekli günlük turlar düzenleyebiliyoruz. Birkaç yıl önceye kadar zor müşteri bulurken geçtiğimiz yıldan itibaren artık teknelere rezervasyon ile müşteri alınıyor. Bölgeye gelen yerli ve yabancı tur operatörleri Halfeti'yi tur programı içine alıp uluslararası turizm fuarlarında tanıtım artınca tekne boylarını ve hizmet kalitesini de arttırdık" diye konuştu.
HALFETİ GÜNEYDOĞU'NUN EGESİ OLABİLİR
Tamamı kamulaştırılan ve yarısı sular altında kalan Savaşan Köyü'ndeki 4 restoran işletmecisinden biri olan 28 yaşındaki Mustafa Gök, teknelerle buraya gelen turistlerin doğa ve kültür hazinelerinin güzelliğine hayran kaldığını, hatta sık sık konaklama olanağını sorduklarını söyledi. Gök, "İstemeyerek yok cevabını veriyoruz. Oysaki tarihi evlerin dışında 40-50 yıllık onarılıp pansiyon olarak kullanılabilecek evler var. Kaymakamlık ve yerel idarelere yaptığımız müracaatlardan sonuç alamadık. Bakanlıktan yakın ilgi bekliyoruz, köyümüz sulara gömüldü, ancak güzelliklerimiz hala var, unutulmak istemiyoruz. Buraya pansiyon yapılırsa yılda yaklaşık 150 bin turistin geldiği Halfeti Güneydoğu'nun Ege'si olabilir, bu rakam 500 bine çıkar bölge halkıda ekonomik olarak rahat nefes alır" dedi.
BUTİK PANSİYONLAR OLACAK
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Eski Halfeti ve sular altındaki Savaşan Köyü'nde kamulaştırılan ve kullanılabilir durumdaki evlerden bazılarını bakanlık tarafından restore edilerek pansiyon olarak kullanılabileceğini söyledi. Taşbaşı, "Bu konu ile ilgili bölge halkından yoğun istek var. Ülkenin her yeri tarih, doğa ve kültür zenginlikleri ile dolu. Halfeti de öyle. Halfeti mevcut durumuyla zaten önemli bir turizm merkezi. Ancak buraya gelen misafirler tekne turu ve kısa gezintilerin ardından ilçeden hemen ayrılıyor. İlçeye gelen turistlerin burada daha fazla kalmalarını sağlamak için çalışmalar başlattık. Mevcut taş evlerin butik otel veya günlük kiralama yöntemi ile turizme açılmasını sağlayacağız. Yüzde 80'i SİT alanı olduğu için, yeni yapılaşmanın mümkün olmadığı ilçedeki konaklama sorununu böylece giderebileceğiz. Halfeti'de Şanlıurfa'nın sadece Balıklıgöl ile sınırlı olmadığını, Halfeti'yi de turizmin merkezi ve Güneydoğu'nun Bodrum'u yapmış oluruz. Birkaç yıla kalmaz Güneydoğu'da manzaralar Bodrum'u aratmayacak" diye konuştu. - Şanlıurfa