Halı Sahanın Kadın Patronu
Ağrı'nın Tutak ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle halı saha açan Fadime Erdoğan hem geçlere spor yaptırmanın hem de aile ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.
ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'nın Tutak ilçesinde, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı hibe desteğiyle halı saha açan Fadime Erdoğan hem geçlere spor yaptırmanın hem de aile ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.
PVC kapı ve pencere imalatı yapan eşi Kamil Erdoğan'ın yılın sadece 5 ayında iş yapmasından dolayı maddi sıkıntılar yaşamasına ve 4 çocuğunun da masraflarının günden güne artmasına üzülen Fadime Erdoğan (32), ev hanımıyken bir cesaret örneği göstererek 12 ay boyunca para kazanabileceği ve ilçede olmayan kapalı halı saha açmaya karar verdi.
Erdoğan, gerekli araştırmalardan sonra gençlerin kışın vakit geçirebilecekleri ve kış şartlarına uygun halı sahası olmayan ilçede, TKDK'nin sağladığı 210 bin lira hibeyle halı saha açıp iş hayatına atıldı.
Evdeki işlerinin yanı sıra halı sahada da büyük bir titizlik ve özveri ile çalışan Erdoğan, bazen kantinde çay demliyor, temizlik yapıyor, bazen de telefonda maç oynamak isteyenlerin randevularını alıyor. Kısa sürede gençlerin "Fadime ablası" olan Erdoğan, yakından ilgilendiği gençlerle sohbet ediyor.
Fadime Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin PVC kapı ve pencere imalatı üzerine çalıştığını ve sadece yaz aylarında iş yapabildiğini söyledi.
Ekonomik sorunları yüzünden "Ne yapabilirim?" diye araştırma yaparken halı saha açma fikri oluştuğunu anlatan Erdoğan, "İlçemizde spor alanı yok. Olmadığı için başta eşim ve arkadaşları en yakın ilçe olan Patnos'a futbol oynamaya gidiyordu. Hem ilçede kapalı halı saha olmayışı hem de gençlerimiz de boş zamanlarını kahve köşelerinde geçirmeyip kötü alışkanlıklardan uzak durmaları için böyle bir yer açmaya karar verdik." dedi.
TKDK'ye yaptığı başvurundan olumlu yanıt aldığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Halı sahanın yapımı bir yıl sürdü. Şimdi emeğimizin karşılığını almaya başladık, çok güzel oldu. TKDK çalışanları bize çok yardımcı oldular. Devletimize ve TKDK'deki bütün çalışanlarına bize bu fırsatı tanıdığı için teşekkür ediyoruz. Halı sahayı açtığımda 'Nasıl yapabilirsin?', 'Nasıl olur?' diye çevremde ön yargılar vardı. Şu an tepkiler çok güzel, iyi ki yapmışız. Ev hanımlarına iş kurmalarını tavsiye ediyorum. Eşlerinin desteklerini aldıktan sonra iş kurabilirler. İnsan istediği zaman başarılı olabilir. İşimizden çok memnunuz hem yaz, kış para kazanıyoruz hem de insanlara istihdam sağlıyoruz. Gençlerde ortamdan çok memnunlar, buraya geldiklerinde 'Nasılsın Fadime abla?' diyerek güzel zaman geçiriyorlar. Bu duruma ben de çok seviniyorum."
"Eşimle gurur duyuyorum"
Fadime Erdoğan'ın eşi Kamil Erdoğan (38) ise iklim şartlarından dolayı Ağrı'da esnaflığın zor olduğuna işaret ederek "Ben PVC kapı ve pencere üzerine esnaflık yapıyorum Fakat sadece yaz aylarında iş yapabiliyorum. Eşim 12 ay boyunca ne yapabiliriz, diye halı saha fikri edindi. Bunun da devlet destekli TKDK ile olacağını düşündük." dedi.
Halı sahanın eşi sayesinde kurulduğunu dile getiren Kamil Erdoğan, şunları söyledi:
"Önce bir hayaldi ama gerçek oldu. Tutak küçük bir ilçe, insanların ekonomik durumları belli. Daha önceleri kapalı halı saha olmadığı için Ağrı veya Patnos'a gidenler oluyordu, sporu sevenler için bu da biraz maliyetli oluyordu. Buranın açılmasıyla futbol oynamak isteyenler hem zaman kazanıyor hem de paralarından tasarruf ediyor. Eşimi çevreden yadırgayanlar da takdir edenler de oldu. Bir bayan girişimcinin bu kadar maliyetli bir işin başında olmasını bir çok insan kabullenemiyor ama çok şükür eşim bunu başardı. Eşimin böyle işte olması kötü bir şey değil. Hayat müşterek, onunla gurur duyuyorum."
Erdoğan, eşinin hem evde hem de işte çok başarılı olduğunu vurgulayarak "Eşim hem halı sahayla hem de 4 çocuğumuzla ilgileniyor. Eşim halı sahanın çevre düzenlemesi yapıp burada çalışan arkadaşlara da yardımcı oluyor." diye konuştu.