Halı Türkiye'nin Tanıtımında Kullanılacak
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geleneksel el halısının Türkiye'nin tanıtımında kullanılacağını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geleneksel el halısının Türkiye'nin tanıtımında kullanılacağını söyledi.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri ve İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Türkiye'deki Halıcılığın Dünü, Bugünü ve Yarını' adlı toplantı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda yapıldı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Gaziantep, Denizli ticaret ve sanayi odaları ile halı sektörünün temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de turizmin el sanatları öldürülerek yapıldığını, ören yerlerinin yanlarındaki satış yerlerinin başta Çin olmak üzere Uzakdoğu'dan gelen ucuz malların işgali altında bulunduğunu söyledi. Bakan Günay, "En fazla turistten en fazla geliri almaya çalışıyoruz. Bunun için de işin içine insanların el emeğini de katmak gerekiyor" dedi.
Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bünyesinde on kadar ürün satış mağazasının yanı sıra DÖSİM'e (Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü) bağlı mağazalar olduğunu, ancak bunların satılmayan malların bulunduğu mağazalar olduğunu ifade etti. Günay, üniversiteler ve çeşitli kurumlarla anlaşmalar yaparak bu mağazalara yeni konseptler kazandıracaklarını, bu yerleri kaliteli ve garantili ürünlerin bulunacağı yerler haline getirileceğini söyledi.
Anadolu'nun yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını icra eden ustaları toplayarak bu el sanatlarını yeni kuşaklara öğrettiklerini belirten Bakan Günay, "Geleneksel el sanatlarını da somut olmayan dünya mirası listesine sokmaya çalışıyoruz. Bu el sanatlarının başında da halıcılık geliyor. Türkiye'de el halıcılığının ölmemesi gerekiyor. Bunla ilgili ana ustaları tespit etmeye çalışıyoruz. Halıcılıkta son yıllarda fabrikasyon ve ithalata kendimizi çok fazla kaptırmışız, Azerbaycan'da bir halı müzesi var. Biz ise yeni yeni farkında olmaya başlıyoruz, Türk halısı ile Azerbaycan ve İranla dünyada yarışabiliriz. O ülkeler o işleri hala ayakta tutmaya çalışıyoruz, ama biz işin arkasını bırakmış gibiydik. Şimdi biz bu işin değerini biliyoruz önemsiyoruz" diye konuştu.
Halıcıların yaptığı işin kendileri için büyük önemi olduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Bu yıl 30 milyon insan gelecek, 25 milyar dolar gelir elde edeceğiz, biz bunun tersini tercih ediyoruz az sayıdan ya da gelenden daha fazla geliri elde etmek istiyoruz. Bunun için de ülkemizden bir ürün almalarını istiyoruz ama kendi insanımızın ürettiği bir ürünü almalarını istiyoruz. Türkiye'nin dünyadaki tanıtımının içine halıyı da katıyoruz. Gelenlere Türkiye'den alabilecekleri en değerli hatıra eşyanın halı olduğunu bilecekler. Aldıkları ürünler de garantili, sertifikalı ve değerli ürünler olacak" dedi.
Halının önemli bir ortak ihtiyaç maddesi olduğunu, turizm ile birlikte anıldığını, turistlerin yaptıkları alışverişte en başta yer aldığını söyleyen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, "2011 yılının ilk 11 ayında el halıları ve kilim ihracatımız 174 milyon dolara ulaştı, ancak en fazla ihracat makine halısında oluyor. Bu yılın ilk 11 ayında ihracat miktarı 1.2 milyar dolar civarında" dedi. İzmir'in, Osmanlı döneminde halıcılığın merkezi olduğuna değinen Demirtaş, "Halı çarşısı, arasta gibi bir yer bulmaya çalışıyoruz. İzmir'den halı ihracatı 30 milyon dolara yakın. İhracatın artması için sektörün desteklenmesi gerekiyor. Symrna Halısı markasını yeniden canlandırmalıyız" diye konuştu.
İzmir İLE İLGİLİ SORUNLAR
Gazetecilerin İzmir ile ilgili sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Şehir Plancıları Odası'nın açtığı dava yüzünden yürütmesi durdurulan 1/25 bin'lik Çeşme İmar Planı ile ilgili olarak "Altınkum ve Ayasaranda da iki turizm bölgesi ilan ettik. Onun plan çalışmalarını yapıyoruz. Öteki plan ile ilgili de çalışmalar yaptık yatırımcıların önün açtık. Onlar dava açıyor biz de planlamalarımızı sürdürüyoruz. Turizm bölgelerinde biz yapıyoruz onun dışında kültür varlığı varsa orada da yetki biz de. Tabiat varlıklarının olduğu SİT bölgelerinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda" dedi. Bakan Günay, körfez vapurları konusunun ise kendi konusu olmadığını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çözeceğini sözlerine ekledi. - İzmir