Haberler

Halk Kütüphanelerinde Yeni Dönem

Abone Ol

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) dünyanın en büyük kütüphane otomasyon sistemini halk kütüphanelerinde hayata geçirecek.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) dünyanın en büyük kütüphane otomasyon sistemini halk kütüphanelerinde hayata geçirecek.

YDÜ'den yapılan açıklamaya göre, üniversite ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, bin 112 halk kütüphanesinin kullanacağı kütüphane otomasyon sistemi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya gelindi.

YDÜ Büyük Kütüphane ve TBMM Kütüphanesi tarafından kullanılan kütüphane otomasyon sistemi, halk kütüphanelerinin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillendirildi.

Türkiye'nin önemli bilişim organizasyonlarından olan ve bu yıl Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan Akademik Bilişim 2013 Konferansı'nda, YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi yazılım geliştirme uzmanlarından Şenol Korkmaz, İlker Dağlı ve Mustafa Arıcı konu ile ilgili seminer verdi. Özellikle kütüphanecilerin ilgi gösterdiği seminerde, halk kütüphanelerinde kurulacak otomasyon sistemi hakkında bilgi aktarıldı.

-"Bugüne kadar yapılan en büyük özgür kütüphane yazılımı göçü projesi"-

Açık kaynaklı ve özgür yazılım olan KOHA Tümleşik Kütüphane Sistemine göre gerçekleştirilen proje, kullanıcı sayısı, bibliyografik kayıt sayısı ve kullanacak kütüphane sayısı bakımından, "lib-web-cats" verilerine göre, bugüne kadar yapılan en büyük özgür kütüphane yazılımı göçü projesi olma özelliğine sahip.

Proje çerçevesinde, bin 112 hak kütüphanesinin 1 milyondan fazla mevcut kullanıcısı, 8 milyondan fazla kitap kaydı içeren katalog üzerinde internet tabanlı işlem gerçekleştirebilecek.

Açık kaynaklı ve özgür yazılım olan KOHA tümleşik kütüphane sistemine yapılan katkılar tüm dünya ile paylaşılıyor. YDÜ Büyük Kütüphane kurulduğu günden bu yana yazılıma yapılan tüm iyileştirme ve ilave özellikler, diğer kütüphanelerin de kullanımına sunuluyor.

Muhabir: Nurettin Coşkun

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Şenol Korkmaz Mustafa Arıcı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title