Haberler

Halk Ozanı Murat Çobanoğlu Vefatının 11. Yılında Kafkas Üniversitesi'nde Anıldı

Abone Ol

Halk Ozanı, Devlet Sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu, vefatının 11’nci yıldönümünde düzenlenen programla anıldı.

Halk Ozanı, Devlet Sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu, vefatının 11'nci yıldönümünde düzenlenen programla anıldı.

Kars Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü'nce Konferans Salonu'nda düzenlenen anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Murat Çobanoğlu'nun hayatının slayt gösterisiyle devam edem programa, Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aktaş da katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan KAÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aşkın Çelik, "Gerçekten önemli hizmetler yapmış, kimi yol yapar heykeli dikilir. Kimi şiir söyler heykeli dikilir. Hep anılır, bir yol olur işte Aşık Murat Çobanoğlu da aşıklık geleneğinde çok önemli bir yol, bir iz olmuştur" dedi.

Prof. Dr. Gürbüz Aktaş ise Murat Çobanoğlu ile aynı mahalle de oturduklarını ifade ederek, Çobanoğlu'nu yaşamından kesitler anlatti.

Daha sonra söz alan Edebiyatçı Kemal Alin, bayrağın tanınmasında ve Türkiye'nin kültürünün tanınmasında Murat Çobanoğlu'nun çok büyük katkıları olduğunu söyledi.

Kemal Alin, "Bu bayrağın tanınmasında, bu ülkenin kültürünün tanınmasında Japonya'ya, Amerika'ya kadar gitmiş, Avrupa'nın birçok şehrinde programlar yapmış, Anadolu insanını, özellikle Kars'ı ve bu kültürü tanıtan bir insandı. Onun için biz ona ne kadar minnet duysak azdır aslında, belki basitmiş gibi gözüküyor ama bunları sıraladığımız zaman çok büyük, müthiş şeyler çıkıyor işin içerisinden, bu değerin bugün günümüzde aslında Kars'ın belki de Türkiye'nin daha güzel bir anma programı yağması gerekiyordu. Bundan dolayı da bira benim kırkınlığım var. Biz bu değerlere sahip çıkmayacağız da kime çıkacağız. Allah aşkına, okuyun şiirlerini, okuyanlarınız muhakkak vardır. Edebiyatımızın sanat tarihi noktasında, söz sanatları açısından müthiş sanatlar kullanmış. Bir aşıkta neler olması lazım? Bir aşık nasıl olur? Aşık her şeyi bilendir aslında, islamiyet öncesi döneme gidersek ozanlar geleneğinde, aşık bir toplumun doktorudur, aşık bir topluma yöne gösterendir. Aşık bir toplumun önünü açandır aydındır. Çıkmazlarında hedefler, adresler gösterendir. Haber getirendir. Haber ulaştırandır. İşte Çobanoğlu böyle bir insandı" diye konuştu.

Programda KAÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi Caner Bektaş ise katılımcılara Murat Çobanoğlu ve aşıklık geleneğini anlattı.

Sona olarak Murat Çobanoğlu'nu anma programında Çobanoğlu'nun aşık arkadaşları ve çırakları Çobanoğlu'na ait eserleri seslendirdiler. Zaman zaman duygulu anlarda yaşandı.

KAÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aşkın Çelik'in girişimleriyle hazırlanan "Vefatının 11. Yılında Murat Çobanoğlu"yu anma programına Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, Öğretim Görevlisi Caner Bektaş, Edebiyatçı Kemal Alin, Aşık Günay Yıldız, Ilgar Çiftçioğlu, Arif Tellioğlu, öğretim görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title