Halk Sağlığı Uzmanları Soma'yı Konuştu
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Soma faciasının ardından 'Maden İşkolunda İş Kazalarının Çok Yönlü Değerlendirilmesi' konulu bir panel gerçekleştirdi.
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Soma faciasının ardından 'Maden İşkolunda İş Kazalarının Çok Yönlü Değerlendirilmesi' konulu bir panel gerçekleştirdi. Panele konuşmacı olarak Dokuz Eylül Ünivertesi, HSAD, İş Sağlığı Bilim dalı Profesörü Dr. Alp Ergör, TMMOB üyesi Maden Mühendisi Mehmet Torun, Prof. Dr. Yücel Demiral, Prof. Dr. Erdal Beşer, Koza Altın İşletmeleri A.Ş. İş Güvenliği Müdürü ve Koordinatörü Raif Karvan, Demirexport AŞ, Fernas AŞ. İşyeri hekimi Dr. Ali Ünlü katıldı. Maden İş Sendikası Konferans Salonu'nda düzenlenen program Soma faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için yapılan saygı duruşu ile başladı.
SENDİKA BAŞKANI GÖKMEN, "EN AZ SUÇU OLAN BİZDİK, AMA EN ÇOK VURULAN BİZ OLDUK"
Panel öncesinde ilk olarak Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi 1. Nolu Şube Başkanı Ali Gökmen konuştu. Facianın meydana geldiği ocağı devletin 22 yıl çalıştırdığını ve bu süre içerisinde sadece bir işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Gökmen, "Belki burada en az suçu olan bizdik. Ama en çok vurulan biz olduk. Asıl suçlu olan başkalarıydı. İş müfettişleri, Çalışma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı bunlar hiç göz önüne getirilmedi. Hani derler ya en zayıf nokta neresiyse oraya vuralım, bize vurdular" dedi.
TBMM Araştırma Komisyonu'nun Soma incelemesinde kendilerine bir dosya sunduğunu belirterek, "2 yıl öncesi sendikamızın genel merkezi tarafından meclise bir önerge verildi. Bu önerge hiç gündeme gelmedi. Onlara o gün şunu söyledik, şu anda ocakta denetleme var. Ben de şube başkanı olarak buradayım. Ocaklardaki denetlemeden ne haberimiz var, ne bizden çağrılan var. Bizler bu raporları ne gördük, ne gösterildi. Keşke bu olay olmasaydı. İnşallah bu milat olur ve yer altı madenciliği ve işletmeciliği için iyi şeyler olur. Biz de sendika olarak üzerimize düşen neyse yapacağız." dedi.
Daha sonra panelin ilk konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi İş Sağlığı Bilim Dalı Profesörü Dr. Alp Ergör, İş sağlığı ve iş güvenliğini etkileyen faktörlere kavramsal olarak yaklaşımda bulundu.
Aynı zamanda HASUDER yönetim kurulu üyesi olan Dokuz Eylül Üniversitesi İş Sağlığı Bilim Dalı Profesörü Dr. Alp Ergör, "Soma faciasında yaşadığımız dramın arka planını beraber çözümlemek, gerçek nedenlerin ne olduğunu bir arada tartışabilmek amacıyla bu paneli düzenledik. Soma'da 301 can kaybettik, ama can kaybetmeye devam ediyoruz. Şırnak'ta Soma faciasının hemen ardından 3 kişi yaşamını yitirdi. Bunların olmaması için bir kez daha duyarlılığı arttırmak istedik. Burada yaşanan çıplak gerçeklik neyse suçlamaları bir yana bırakıp çözümleri ortaya koymak amacı güdüyoruz, bu toplantıyı yaparken." dedi.
Madencilik sektöründe özelleştirme, taşeronlaştırma ve sonuçları, iş kolunda iş kazalarında sürecin sonunda mıyız, başında mıyız?, Soma'daki iş kazası nasıl faciaya dönüştü? Maden iş kolunda iş güvenliği konularında yapılan sunumların ardından katılımcıların karşılıklı tartışmaları ile panel sona erdi. - MANİSA