'Halka Açık Kordon Bankası Kurulmalı'
İzmir'de Katip Çelebi Üniversitesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ortak düzenlediği panele katılan Prof.Dr.Ercüment Ovalı, "Ülkemizde her yıl bin 500 kişi, uygun doku bulunamadığı için kaybedilmektedir."
İzmir'de Katip Çelebi Üniversitesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ortak düzenlediği panele katılan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "Ülkemizde her yıl bin 500 kişi, uygun doku bulunamadığı için kaybedilmektedir. Doku bilgi bankalarımız var ancak yeterli değil. Halka kordon kanı bankalarını açtığımız zaman, bu kayıpların önüne geçilebilecektir2 diye konuştu.
Katip Çelebi Üniversitesi ile Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir'de yapılandırılması planlanan Kordon Kanı Bankacılığı'nın getireceği yenilikleri, mali analizini değerlendirmek için 'Dünyada ve Türkiye'de Kordon Kanı Bankacılığı' konulu panel düzenlendi. Öğretim üyeleri, sağlık sektörü çalışanlarının katıldığı panelin konuşmacılığını Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi, Acıbadem Sağlık Grubu Kordon Kan Bankası Mesul Müdürü Prof. Dr. Ervüment Ovalı yaptı. Prof. Dr. Ovalı, şunları söyledi:
"Tüm dünyada kök hücre nakliyle 60'a yakın hastalıkta hayatlar kurtarılıyor. Ancak ülkemizde her yıl bin 500 kişi de uygun doku bulunamadığı için kaybedilmekte. Bu kişileri nasıl kurtarabiliriz bizim konumuz. Hastanelerimizde doku bilgi bankalarımız var ama yeterli değil. Mutlaka, halka açık kordon kanı bankaları kurulması gerekmekte. 75 milyonluk ülkemizde, kullanabilir doku verisi 15 bin civarında. 400 bin nüfuslu Kıbrıs Rum Kesimi'nde ise bu rakam yüz binin üzerinde. Bu oran, ne kadar geride olduğumuzu gösteriyor. İçler acısı bir durum. Halka açık kordon bankası en büyük ihtiyacımız. Vatandaşlarımız bilgilendirilerek kordon kanı verilerini mutlaka bağışlamalı. Bu bağışlarda en az 60 yıl ülkemize hizmet edecektir." - İzmir