Halkın Darbelere Karşı Tutumu 21. Yüzyılın İlk Çeyreğinin En Büyük Olayı"
ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dün gerçekleştirilen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne ilişkin, "Cumhurbaşkanı çok önemli bir şey yaptı, bunu görmek lazım. Kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir ortamı sağladı.
ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, dün gerçekleştirilen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne ilişkin, "Cumhurbaşkanı çok önemli bir şey yaptı, bunu görmek lazım. Kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir ortamı sağladı. Türkiye'nin arzu ettiği birlikteliği en azından dün bütün dünya gördü." dedi.
Prof. Dr. Bağcı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle İstanbul Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin, Türk demokrasi tarihinde çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Mitingle bütün kesimlerin, hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin her yerinde, 81 ilde bir araya gelmesinin ülkenin demokrasiye olan istemini, arzusunu gösterdiğini belirten Bağcı, "Orta Avrupa ve Avrupa'da devrimler gördük. Ama demokrasinin halk tarafından bu kadar savunulduğu başka bir şey görmedik. Bu Boris Yeltsin'in tank üzerine çıkmasının başka bir boyutu." diye konuştu.
" Türkiye'nin birlikteliğini bütün dünya gördü"
Bağcı, halkın demokrasi yolunda yaşamını kaybetmesini, Avrupa'nın anlamak istememesini yanlış bulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Cumhurbaşkanı çok önemli bir şey yaptı, bunu görmek lazım. Bu kutuplaşmayı ortadan kaldıracak bir ortamı sağladı. Türkiye'nin arzu ettiği birlikteliği en azından dün bütün dünya gördü. Bu iyi bir gelişme. Türk halkının demokrasiyle olan ilişkisini ve askeri darbelere karşı olan tutumunu, 21. yüzyılın ilk çeyreğinin en büyük olayı olarak görüyorum. Bundan daha büyük bir olay yok."
Bu noktadan sonra, Türkiye'nin bu konumunu iyi yönetmesini gerektiğini, çok güzel bir işin yapıldığının anlatılmasının önemli olduğunu ifade eden Bağcı, bu konuda akademisyenlere de büyük görev düştüğünü kaydetti.
Bağcı, böyle bir halkın üyesi olmaktan dolayı gurur duyduğunu söyleyen Bağcı, 15 Temmuz gecesi Ankara'da bombalar atılırken canlı yayında televizyonlara görüş verdiğini aktardı.
Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, "Saraya atılan bombanın etkisiyle oturduğum koltuktan havaya fırladım. Evim çok yakındı. Yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Canlı yayında dedim ki 'bomba atıldı.' İnsanlar dışarıda. O geceyi yaşamış birisi olarak özellikle demokrasinin Türkiye için ne kadar önemli olduğunu gördüm." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi parti liderlerinin dün demokrasiden taviz verilmeyeceğini söylediğine işaret eden Bağcı, "Demokrasi nöbetlerini şeriat nöbetlerine tercih ediyorum. Türkiye'de herkes şeriatın geleceğini düşünüyordu. Hayır. Demokrasi nöbeti, adı üzerinde. Herkesi toparlayan bir araya getiren bir yaklaşım tarzıdır ve iyidir." dedi.
"Kırmızı beyaz bayrakların yarattığı o gelincik tarlası görünümü harika bir şeydi"
Türkiye'nin, demokrasi yolunda çok bedel ödemesine rağmen İslam dünyasının tartışmasız en iyi noktaya gelen ülke konumunda olduğuna dikkati çeken Bağcı, şöyle devam etti:
"Bundan sonra hiç kimse demokratik haklar, yazma, çizme, basın gibi konularda Türkiye'den olumsuz bir şey beklemesin. Türkiye çok kritik sulardan geçiyor uluslararası alanda. Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde demokrasi eleştirileri vardı. Bunun azalacağını düşünüyorum. AB ile ilişkilerimiz batı karşıtlığı üzerinden değil, batı karşıtı olmayan değerlerin kabul edilmesiyle güç kazanacaktır.
Avrupa şu anda kendi yarattığı değerlerin çatışmasını yaşıyor, biz dışarıdan girenler ise Avrupa'nın uzun zamandır savunmadığı değerleri savunur konuma geldik. Bu iyi bir şeydir. Ben iyimserim.
Dünkü resim... 5 milyon insanı bir araya getirmek kolay değildir. Bana bunu kimse anlatamaz. Bu Türk insanın kendi iradesiyle yaptığı bir şey. Baş örtülüsü de başı açık da çıkmış gidiyor. Darbe gecesi kamyon kullanan kadın var. Demokrasiyi savunan türbanlı bir kadın. Bizim sorunumuz bunları anlatamamak."
Bağcı, darba girişimine karşı "sokağa çıkma" düşüncesinin bile olağanüstü olduğunu vurgulayarak, "Dünkü olayın çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Kırmızı beyaz bayrakların yarattığı o gelincik tarlası görünümü harika bir şeydi."dedi.