Hanefi Bostan, Katlamalı Harç Sistemini Eleştirdi
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Katlamalı Harç Sistemi’nin adil olmadığını söyledi.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Katlamalı Harç Sistemi'nin adil olmadığını söyledi.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, öğrenci harçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada "YÖK, memurların görevde yükselmesine imkan veren yönetmeliği süresi içinde yayınlamazken, öğrencilerden katlamalı harç alınması için üniversiteleri harekete geçiriyor. Memurun hakkını vermemek için büyük bir vurdumduymazlık içinde bulunan YÖK, öğrencilerden harç almada Azrail kesilmesi anlaşılır gibi değil. Ne yaman çelişki değil mi? Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Yapılan Değişiklikteki şube müdürlüklerine sözlü sınavı ile atamayı öngören madde ile yönetmeliğin bazı maddelerinin eşitliğe aykırı olması nedeniyle Danıştay Beşinci Dairesi 06.03.2014 tarihinde ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştur. Bunun üzerine Genel Yönetmelikte, yürütmenin durdurulması kararları doğrultusunda değişiklikler yapılarak 23.07.2014 tarihli ve 29069 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır" dedi.
YÖK'ün Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği ilgili çalışmalarını eleştiren Hanefi Bostan, "Yayınlanan genel yönetmelik gereği; YÖK en geç 6 ay içinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'ni değiştirerek yayınlaması gerekirdi. Ancak aradan 6 ay geçmesine rağmen YÖK, ilgili yönetmeliği hala yayınlamadı. Daha önceki yönetmeliği de yedi buçuk ay sonra yayınlama zahmetinde bulunmuştu. Altı ayda iki satırlık değişikliği yapmayan ya da yapamayan bir kurumdan üniversitelerin sorunlarını sağlıklı bir şekilde çözümlemesi nasıl beklenebilir? Resmen suç işlenmesine rağmen Devletin denetimle ilgili kurumları çalışmadığından YÖK'ün bu aymazlığı görmezlikten gelinmektedir. Yoksa YÖK'ün suç işleme imtiyazı mı bulunmaktadır? Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılmadığından on binlerce idari personel özlük hakkı göz göre gasp edilmektedir" şeklinde konuştu.
Hanefi Bostan, "Üniversite rektörleri bunu fırsat bilerek akla hayale gelmez entrikalarla hak etmeyenleri önemli görevlere getirmektedir. Bu da üniversiteleri yaşanmaz konuma getirdi. Binlerce yetişmiş memur üniversitelerde yükselmelerinin önü kesildiğinden ve hakları gasp edildiğinden başka kurumlara geçti veya geçmeye çalışmaktadır. Yönetmelik gereği üniversitelerde en geç iki yılda bir Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılması gerektiği halde beş veya on yıldan beri bu sınavların yapılmadığı üniversiteler bulunmaktadır. Bunun sonucu binlerce üniversite mezunu memur hizmetli kadrosunda görev yapmak zorunda bırakıldı" dedi.
Katlamalı harç sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan, "Öte yandan 2011 yılında Torba Yasa ile kabul edilen ancak o dönemde öğrencilerin büyük tepkileri üzerine geri plana alınan Katlamalı Harç Sistemi 2015 yılında YÖK tarafından uygulanmaya başlandı. Söz konusu uygulama ile ön lisans öğrencileri için 2'nci yıl, lisans öğrencileri için ise 4'üncü yıldan sonra alınan her ders için ek ödeme alınması kararlaştırıldı. Karara göre, birinci ve ikinci öğretimdeki öğrenciler bir dersi iki kez geçemediği takdirde o dersi alabilmesi için ilave öğrenim ücreti ödeyecektir. Katlanarak artması öngörülen ücret sisteminde, öğrenci bir dersi üçüncü kez alıyorsa yüzde 50, dördüncü kez alıyorsa yüzde 100, beş ve daha fazla alması durumunda yüzde 300 ilave öğrenim ücreti ödemekle yükümlüdür. Bu uygulama hakkaniyete dayalı bir uygulama değildir. Soygundan farkı bulunmamaktadır. Fakir fukaranın çocuklarının okumasının istenmediği anlamına gelmektedir. Yığılmaları önlemek için makul oranda bir harcın alınması belki uygun görülebilir. Ancak bunun zulüm düzeyine çıkarılması ve ödemede bir esneklik tanınmaması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu harcı memur ve öğretmen çocukları ödeyemez. Ortalama 2 bin 400 TL maaş alan bir memur ve öğretmen çocuğu söz konusu harcı hangi parayla ödesin. Üstüne üstlük memur ve öğretmen çocuklarına yurt ve burs imkanı tanınmazken bu mucize nasıl gerçekleşecek" diye konuştu.
"Katlamalı Harçlarla ilgili öğrencilerden ve öğrenci velilerinden haklı olarak büyük tepkiler gelmeye başladı" diyen Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Telefonla arayanların yanı sıra e-posta bombardımanı da devam ediyor. Sorunun daha iyi anlaşılabilmesi için gelen e-postalardan birini aktarmanın doğru olacağına inanıyorum. E-posta şöyle: "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye bölümü öğrencisiyim. Biz üniversite öğrencileri olarak YÖK'ün bize dayatmış olduğu "katlamalı harç" diye bir illet yüzünden mağdur durumdayız. 3 arkadaşım yüksek harç bedelleri yüzünden okulu bırakma kararı aldı. Şu an şahsım adına ödeyeceğim harç miktarı 2 bin 177 lira gibi bir rakamı buluyor. Bu sistem adil değil. Benim ve birçok arkadaşımın eğitim hakkı elimizden alınıyor. YÖK bu yasanın 2012-2013 öğrenim dönemi ve sonrasını kapsayacağını belirtmesine rağmen; 2010-2011 ve 2011-2012 girişliler de bu yasaya zorla dahil edildik. Bu bir soygundur. YÖK, hükümetin kaldırmış olduğu bazı harç bedellerinin acısını böyle çıkarma derdinde. Çok kısıtlı vaktimiz var. İki gün önce açıklanan katlamalı harç sistemi dahilinde öğrenciler bir hafta içerisinde binlerce lira parayı anında bulamaz. Eğitim haklarından olurlar. Buna ben de dahilim. 2 Şubat'a kadar vaktimiz var. Lütfen yardımcı olun. Bu konuda susmayacağınıza ve hakkımızı savunacağınıza inanıyorum. En azından şimdiki dönem için, dönem ortası uygulama kararını ertelenirse birçok öğrenci rahatlayacaktır." - İSTANBUL