Haberler

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı: Van'da Cbs Yoktu, Her Şey Karışıktı

Abone Ol

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Candaş, Van depreminde bölgeye gittiğini hatırlatarak, "Orada her şey karışıktı."

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Candaş, Van depreminde bölgeye gittiğini hatırlatarak, "Orada her şey karışıktı. Biz de ne yapacağımızı bilemedik. Marmara depreminden sonra herkes Coğrafi Bilgi Sistemleri'nin (CBS) önemini konuştu, ama eski usül devam etti. CBS'yi kurumlar mutlaka kurması lazım" dedi.

Bülent Ecevit Üniversitesi'nde, 'Uzaktan Algılama ve CBS Sempozyumu' kapsamında, 'Uzaktan algılama ve CBS tekniklerinin kamu ve özel sektördeki kullanımı' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Candaş, Van depreminden 1 gün sonra bölgeye gittiğini hatırlatarak, "Orada her şey karışıktı. Biz de ne yapacağımızı bilemedik. Marmara depreminden sonra herkes CBS'nin önemini konuştu, ama hiçbir yerde hiçbir şey yok. Eski usül devam etti. CBS'yi kurumlar mutlaka kurması lazım. Afet bölgesi olan ülkemizde en önemli işlerden biri budur. Ancak kurum yetkilileri bu süreci yeterince önemsemediklerinden depremden sonra ne yapacağını şaşırdı. Bu yüzden CBS'nin mutlaka kurulması lazım" diye konuştu.

KURUMLARDA BİLİŞİM YÖNETİCİSİ YOK

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanı Sedat Bakıcı ise kurumlarda bilişim yöneticisinin bulunmadığını ileri sürdü. Klasik yöneticilikle bilişim yöneticiliğiğinin farklı olduğunu ifade eden Bakıcı, şöyle dedi: "Maalesef en büyük sıkıntımız bu. Bilişimi yönetmek farklı bir vizyon gerektiriyor. Klasik yöneticiler bilişime, 'Şu işi yapsın çıksın, bize sıkıntı getirmesin. Biraz şov yapacak malzeme versin' diye bakıyor. Bilişim projelerini mutlaka bilişim yöneticileri yönetmeli. Kurumlar bilişim yöneticilerine önem vermeli. Teknik personel ücret politikaları nedeniyle pek kamuda bulunmuyor. Ücret polikitalarından dolayı teknik arkadaşlarımızı hep kaybediyoruz."

-----KUTU-----

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ NEDİR?

Ülkemizde özellike yerel yönetimler tarafından kullanılan, yerel yönetimlerde yapılan planlama çalışmalarının yanında yol, su, kanalizasyon gibi mühendislik müdahaleleri ve belediyecilik hizmetlerinin planlanması, etaplaşması, diğer hizmetlerle eşgüdümün sağlanması bakımlarından önemli bir yönetim aracı olan CBS, sözel veri üzerine bina edilen mekansal özellikler sayesinde pratikte karşılaşılan problemlerin belirlenmesi, analiz edilmesi ve çözülmesine olanak sağlayan, karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana-konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Ecevit Üniversitesi Sedat Bakıcı Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title