Harran'da 900 Yıllık Şadırvan İzleri
Şanlıurfa'da Harran Örenyeri'nde, 900 yıl önce yapıldığı tahmin edilen şadırvan ve ticarethane odalarına dair izlere rastlandı.
Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında yer alan Harran Örenyeri'nde, bu yılki kazılarda 900 yıl önce yapıldığı tahmin edilen şadırvan ve ticarethane odaları tespit edildi.
TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Milattan önce 6 binli yıllarda Moğolların saldırısına kadar, kesintisiz yerleşim yeri olma özelliğine sahip olan ve bir dönem Asur ve Emeviler'e başkentlik yapan Harran Örenyeri'ndeki kazılar sürüyor. Dört bir yanı tarihi kalıntılarla çevrili Harran'da kazılar sayesinde tarih gün yüzüne çıkarılıyor.
KAZIDA ŞADIRVAN BULUNDU
Kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarına mart ayında başladıklarını söyledi. Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında geçen yılki çalışmalar sırasında izlerine rastlanan ve bu yıl bir kısmı gün yüzüne çıkarılan hamama bağlı olarak şadırvan ve su kanalları bulduklarını aktaran Önal, ortaya çıkan her bulgunun Ulu Cami külliyesiyle bağlantılı olduğunu ifade etti.
"ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR"
Harran Ulu Cami'nin doğusunda, geçen yıl kısmen meydana çıkarılan külliye ile bağlantılı bir şadırvana rastladıklarını anlatan Önal, "Bu şadırvanın zemininin mermer döşeli olduğunu gördük ve bu alanda çalışmalarımız devam etmektedir.
"TİCARET ODASINA RASTLADIK"
Hamamın kuzey bitişiğinde ise ticaretle ilgili odalara rastladık. Orada da kültür katında çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca yine geçen yıl meydana çıkardığımız hamamın bir kısmı talebelere ayrılmıştı, hücre hücre onların yıkanması için." diye konuştu.
4 OKULDAN BİRİ ÇIKARTILACAK
Önal, ticaret odalarındaki seramik ve cam buluntuların yoğun olduğunu belirterek, kazı çalışmalarının Ulu Cami'nin kuzeyine doğru yoğunlaştığını, bu yıl Harran'ın 4 okulundan birisini de gün ışığına çıkaracaklarını ifade etti.
ABBASİ DÖNEMİ BULGULARI
Hamamın güneyinde külliyeye ait depoları ortaya çıkarma çalışmalarının sürdüğünü aktaran Önal, şunları kaydetti: "Odalarda önemli bulgularımız pitos ve küresel kapların yoğunluğu bizim için önemli kanıtlardır. Ele geçirdiğimiz çömlek ve buğday taneleri de Abbasiler dönemine aittir. Bu açmalarda Zengiler döneminden daha alt tabakalara ulaştık yani Abbasiler dönemine. Burada yapmış olduğumuz derinleme çalışmasında Abbasiler dönemine ait kabartmalı kap parçalarını bulduk. Dolayısıyla bu yılki çalışmamız Harran'ın Orta Çağ İslamı dönemi tabakalaşmasını da bize vermesi açısında oldukça önemlidir."