Hasan Büyükdede: "Çözüm Yeni Nesil Makinecilik"
MÜSİAD Bursa Şubesi; Makine, Metal, Maden Sektör Kurulu Toplantısı'nı Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede'nin katılımıyla gerçekleştirdi.
MÜSİAD Bursa Şubesi dernek merkezinde 'Savunma Sanayii ve Kümelenme' başlığıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, "Bursa'nın niteliği, çalışkanlığı, ürettiği parçaya bakışı, çıkan ürünün kalitesi, teknik gereklerini yerine getirme kabiliyeti diğer şehirlere göre çok farklı. Dolayısıyla makine sektöründe nitelikli makine ve ekipman üreten ana firmaların çoğu Bursa'da faaliyet gösteriyor. Bursa bu anlamda, nitelikli makineci firmaların bulunduğu bir şehirdir" dedi.
Programın açılış konuşmasını Makine, Metal, Maden Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk yaptı. Öztürk şunları söyledi: " Türkiye'nin dünya ölçeğinde güçlü olduğu sektörlerin başında gelen makine imalat sanayisi; gelişen teknoloji ve yetkililerimizin AR-GE'yi odağına alan yaklaşımıyla hızlıca büyümesini sürdürüyor. Bizler de gelişen iş hacmine, bilgi ve teknolojiye yatırım yapmaya devam ederken ülkemizin daha da gelişip kalkınması için sürdürülebilir başarıları hedeflerimiz arasına aldık. Türkiye, dünya genelinde makine imalat sektörü ihracat değerlerine göre 27.sırada yer almaktadır. 2016 yılı verilerine göre de makine sektörünün imalat sanayisi içindeki payı 10,7 milyar dolardır. Makinede milli üretim modeli çerçevesinde yerli üretimi destekleyecek politikaların oluşturulması ve markalaşmaya önem verilmesiyle bu payın her geçen yıl artacağına inanıyoruz."
"İSVİÇRE'DEN UMUTLU DÖNDÜK"
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses de, "Sektör kurullarımız, kendi sektörlerine değer katma adına önemli çalışmalar yapıyor. Sadece üyelerimize değil tüm sektöre açık olarak yaptığımız bu toplantılarla da önemli bilgiler edinmeye, problemleri tespit etmeye, çözümler getirmeye çalışıyoruz. MÜSİAD Bursa olarak yurt içi olduğu kadar yurt dışı faaliyetlerimiz de oluyor. Önceki hafta İsviçre ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin artması adına önemli görüşmeler yapma adına İsviçre'ye gittik. Farklı sektörden 25 iş adamıyla çalışmalar yaptık. Önümüzdeki günlerde net sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum" dedi.
"EN BÜYÜK REKABET HIZ VE KALİTEDE"
Toplantının konuk konuşmacısı olan Hidromode Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede ise sadece makine üretmenin artık yeterli olmadığını söyledi. Büyükdede, "Yeni makinecilik, tekil makineler yapmaktan çıktı. Önemli olan onunla birlikte nasıl bir otomasyona geçtiğiniz, nasıl yazılımlar yaptığınızdır. İnsansız sistemler ve insansız hatları nasıl kuruyorsunuz dönemine girdik. Dünya artık arızasız ya da minimum arıza yapan makinelere, kapasitesini artırabilmek için anormal hız arayışlarına gidiyor. Dolayısıyla bizim makinecilerimiz de yeni dünyaya uygun kalitede, hızda, nitelikte; aşılmayan, bozulmayan insanın olmadığı nitelikli yazılıma sahip makine sektörüne gitmeyi düşünmeli. Çünkü artık en büyük rekabet hız ve kalitede.
"FİRMALAR KENDİNİ MUTLAKA HAZIRLAMALI"
Ülkenin belirlediği 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmayı sürdürmek gerektiğini ifade eden Büyükdede sözlerini şöyle sürdürdü: "2023 hedefleri doğrultusunda Makine İhracatçılar Birliği olarak bizler de 100 milyar dolarlık bir hedef koymuştuk. Ama bugün hala 16 milyar dolarlık civarındayız. 2 milyar dolardan 16'ya gelmemiz büyük başarı evet ama şu an 100 milyar dolar hedefimizle kıyasladığımızda arada ciddi bir fark var. Bunun kapatabilir hale getirilmesi için de çözümün yeni nesil makinecilikten geçtiğine inanıyorum.
Eskiye nazaran savunma sanayisine daha çok ağırlık verildiğini söyleyen Büyükdede, "Ankara, savunma sanayisinin merkezi durumunda. Sağ olsun şu anki Cumhurbaşkanımız ve önceki Cumhurbaşkanımız savunma sanayi konusuna çok önem verdiler. Güzel şeyler yapılması içim mücadele verdiler. Bugün de o çerçeveden hareketle baktığımıza karşımıza o kadar çok yapılacak iş çıkıyor ki biz firmalar olarak maalesef hazır değiliz. Firmalar kendini mutlaka hazırlamalı" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE KENDİNE YETEBİLİR OLAMAZSA DÜNYADA YERİ YOK"
'Tam bağımsız ülke olmak istiyorsanız karşınıza yerli ürün, milli ürün, ekipman üretme zorunluluğu doğar' diyen Büyükdede sözlerini şöyle noktaladı: "Bu zorunluluğu bu zamana kadar sanayicilerimiz o kadar hissetmedi. Herkes kendi işine gücüne baktı. Ama artık iş adamlarımızda milli ve yerli bilinci oluştu. Artık herkes savunma sanayi konusunda neler yapılabileceği konusunu düşünüyor. Çünkü Türkiye, kendine yetebilir olmadığı sürece dünyada yeri yok."