Hasan Eker'den 2017 Turizm Sezonu Değerlendirmesi
BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü Hasan Eker, 2017 yılının turizm sektörü adına nasıl geçtiğine ve 2018 yılı turizm beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü Hasan Eker, Türkiye ve Bursa özelinde önemli veriler açıkladı. Bursa turizminin 2017 Eylül ayı itibarıyla 2015 yılına göre yüzde 20, 2016 yılına göre ise yüzde 10 arttığını belirten Eker, "Bursa'da geceleme sayılarına baktığımızda 2017 yılının ilk 10 aylık verilerine göre 1 milyon 815 bin 897 yerli, 605 bin 729 yabancı toplamda ise 2 milyon 421 bin 626 geceleme olmuş. Bursa turizminde Türkiye turizmine oranla hem yerli hem yabancı turist sayısında artış var" dedi.
BURKON Turizm & Kongre Genel Müdürü Hasan Eker, 2017 turizm sezonuna dair açıklamalarda bulundu. Eker, şu bilgileri paylaştı: "Ülkemizi 2017 yılı eylül ayı itibarıyla 30 milyon 371 bin 417 kişi ziyaret ederken, 20 milyar 174 milyon 468 bin turizm geliri elde edildi. 2016 yıl boyunca ise turizm geliri 22 milyar 107 bin 440 TL iken ziyaretçi sayısı 31 milyon 365 bin 330'du. Son 2 ay verilerini de eklediğimizde 2016 yılını geçeceğiz gibi duruyor."
"ÇİN 2018'İ TÜRKİYE TURİZM YILI İLAN ETTİ"
Türkiye'ye gelen yabancı turistlerle ilgili de bilgi veren Eker, burada siyasi ilişkilerin önemli rol oynadığını da belirtti. Eker, "Türkiye'ye Rusya'dan, Doğu Avrupa ülkelerinden, İran'dan ve Asya ülkelerinden gelen turist sayısında artış, Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısında ise yüzde 50'ye varan düşüş var. Avrupa pazarı düşüşte, Doğu bloğu ve Asya pazarı yükselişte. Yani bu durum şunu gösteriyor. Mesela Çin ve Rusya ile iyi ilişkiler kurmaya başladık. 2018'de Çin'de 'Türkiye Turizm Yılı' ilan edildi. Önümüzdeki yıl Çin'den epey bir turist bekliyoruz. Dolayısıyla biz ilişkilerimizi her zaman güçlendirmeli ve ilişkilerimizin zayıfladığı özellikle Avrupa ülkeleriyle de siyasi ilişkilerimizi geliştirebilmeliyiz." diye konuştu.
"AVRUPALI TURİSTLER TÜRKİYE'Yİ TERCİH ETMEDİĞİ İÇİN PİŞMAN"
Avrupalı tur operatörlerinden, siyasi krizlerden dolayı ülkemizi tercih etmeyen Avrupalı turistlerin gittiği yerlerden memnun kalmadıklarına dair bilgiler aldıklarını ifade eden Eker, "İrtibatta olduğumuz Avrupalı tur operatörlerinden duyduğumuz kadarıyla, Avrupalılar bizim yerimize gittiği İspanya ve diğer ülkelerdeki tatillerinden memnun kalmamışlar. Şimdi önümüzdeki yıllarda tekrar Türkiye'ye gelmek istiyorlar. Ayrıca siyasi olarak ilişkilerimizin kötü olduğu ülkelerden dolayı yeni pazarlar aramış ve Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan gibi yerlerden de turist çekmiştik. Bunlar da eklenince önümüzdeki yıllardan beklentimiz büyük. Oteller sadece Rusya ve Almanya pazarına değil farklı pazarlara da açıldıkları için elleri daha güçlendi ve pişman olup dönen turistler eski fiyatları alamayacak, daha yüksek fiyatlarla yer bulabilecekler. Bu da turizm gelirlerini artıracaktır" diye konuştu.
"VERİLER 2018'İN İYİ GEÇECEĞİNİ GÖSTERİYOR"
2018 yılına ilişkin beklentilerini de paylaşan Eker, umutlu olduklarını ifade etti. Eker, şunları söyledi: "2018'in daha kötü olacağına dair hiçbir belirti yok, veriler ekstra durumlar olmazsa 2018'in daha iyi olacağını gösteriyor. Biz umutluyuz. Özellikle Çin, Japonya ve Malezya'dan gelen turist sayılarında Bursa'da artış olduğu verileri elimize geliyor. Rusya ile düzelen ilişkilerimiz de önümüzdeki yıl daha çok turist gelmesine sebep olacaktır ülkemize. Rusya ve Almanya krizlerinde yeni pazarlar aramıştık ve buradan da ekstra turist çekmiştik. 2016'da Rusya'dan 469 bin turist ülkemize gelirken ilişkilerimiz düzelmeye başladıktan sonra bu yıl ise sayı 3 milyon 700 bin civarına çıktı şu an itibarıyla. Uçak krizi olmayan yılları dahi geride bıraktık. İlişkiler geliştikçe rakamlar da artacaktır."
"BURSA TURİZMİNDE ARTIK İCRAAT ZAMANI"
Bursa turizmiyle ilgili düşüncelerini de söyleyen Eker, Bursa turizminin geliştirilmesi için Bursa Turizm Platformu'nun kurulduğunu ve bu platformun somut adımlar attığını belirtti. Bursa turizminde artık icraat zamanı diyen Eker, "Sorunlar nedir, çözüm önerileri nelerdir devri bitti, Bursa turizminde artık icraat zamanı. Platform olarak Bursa'nın önceliklerini belirledik. Turizm Bakanlığından heyet ağırladık, şimdi Uludağ Üniversitesi'nde Turizm Fakültesi kurulması için adımlar attık. Kentimizdeki fuarlar artıyor. Önümüzdeki yıl yurt dışındaki önemli fuarlara da katılarak Bursa standı açacağız. Ve bunları Bursa'daki turizmciler olarak hep birlikte yapıyoruz. Artık Bursa turizmindeki kaynaklar tek elden yürütülüyor. Verilere baktığımızda yaptığımız çalışmaların da sonuca ulaştığını görmek bizleri mutlu ediyor" dedi.
"POTANSİYELİ OLAN BURSA TURİZME YATIRIM YAPMALI"
Bu çalışmaların yetmeyeceğini Bursa'da turizm anlamında öncelikli olarak yapması gerekenlere dair görüşlerini de aktaran Eker, sözlerini şöyle noktaladı: "
Bursa'nın turizme yatırım yapması gerekiyor. Potansiyelimiz var ama potansiyelimiz olması demek yatırım yapmayacağımız anlamına gelmez. Dünyada en çok turist 84 milyon ile Fransa'ya gidiyor ve Paris'in bunda önemli bir payı var. Paris'te en çok turist çeken yerler ise Eyfel Kulesi, Disneyland gibi yerler. Yani doğası ve arkeolojik tarihi olmayan, sonradan yapılan yerler. Fransa'dan sonra en çok turist çeken yer olan ABD'de de durum farklı değil. Dolayısıyla bizlerin mutlaka yatırım yapması gerekiyor. Belki Bursa'da da Eyfel Kulesi gibi şehrin simgesi olabilecek anıtlar yapılabilir, tematik parklar olabilir. Bu anlamda hızlı tren yatırımı çok önemli. Bursa olarak mutlaka; Sabiha Gökçen'e ve 3. Havalimanına, oradan da Avrupa'ya bağlayan bir hızlı trene ihtiyacımız var."