Haberler

Hasan Ferit Gedik'in Ölümü Davası

Abone Ol

Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ile 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 5'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ile 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 5'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 5 tutuklu ve 4 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Meray ve dedesi Mustafa Meray da hazır bulundu. Kamu güvenliği gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya, izleyiciler alınmadı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaası sorulan cumhuriyet savcısı Eyüp Kara, tahkikatın genişletilmesi yönündeki taleplerin bir kısmının yerine getirildiğini, yerine getirilmeyen taleplerin de ek iddianame düzenlenmesi, suç duyurusu ve davanın reddi gibi yöntemlerle giderileceği gerekçesiyle mütalaasını sunacağını belirtti.

Mütalaada, müşteki ifadeleri, dinleme kayıtları, tanık beyanları, sanık savunmaları ve dosya kapsamında yer alan deliller doğrultusunda, özellikle Maltepe ilçesinde faaliyet gösteren ve suç işlemek amacıyla bir araya gelen sanık Zafer Turhan yöneticiliğinde, 24 sanığın üye oldukları bir yapının oluştuğu aktarıldı.

"Suç işlemek amacıyla oluşturulmuş bir örgüt yapısı"

Bu yapının ağırlıklı olarak Gülsuyu Mahallesi'nde etkin olduğu kaydedilen mütalaada, yapının suç örgütü şeklinde faaliyet gösterdiği, yağma ve kasten yaralama suçları başta olmak üzere birçok suç işledikleri, karşıt görüşlü siyasiler olarak tabir ettikleri kişilerle aralarında husumetler oluştuğu, bu husumetler nedeniyle silahlı yaralama ve öldürme olaylarının yaşandığı, suç örgütünün mağdurlara yönelik baskı, yıldırma ve sindirme yöntemlerine başvurduğu kaydedildi.

Mütalaada, sanıklar arasında gevşek de olsa somut bir birleşme, organik ve hiyerarşik bir ilişkinin bulunduğu savunularak, örgüt yapısının devamlılığının olduğu, yapının üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaçlanan suçları işlemeye elverişli olduğu, işlenen suçların örgütün gücünden ve imkanlarından yararlanarak işlendiği, bu hususların birlikte değerlendirilmesinden de belirtilen sanıklar arasında suç işlemek amacıyla oluşturulmuş bir örgüt yapısının mevcut olduğu, bu örgütün eylemlerinde silah kullandığı ifade edildi.

Sanık Zafer Turhan'ın suç işlemek amacıyla kurulmuş silahlı örgüt yöneticiliği suçunu işlediği anlatılan mütalaada, bu sanığın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan 2 yıl 6 aydan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması, diğer 24 sanığın ise örgüt üyeliği suçundan 1 yıl üçer aydan 4 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Mütalaada, 10 sanığın ise örgüt üyeliği suçunu işlediklerine ilişkin kesin delil elde edilemediğinden beraatı talep edildi.

Hasan Ferit Gedik'in ölümü olayı

Mütalaada, olay tarihinde sanıklar Hakan Taşhan, Doğukan Çep, Emrah Ok, Ümit Yeşilkaya, Ferhat Keleş, Mert Kazan, Adem Köşgen, Şahin Eren ve Ekrem İnalkaç'ın Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde protesto eylemi yapan 50-60 kişilik grubun üzerine silahla ateş ettikleri kaydedildi.

Bu ateş sonucu Hasan Ferit Gedik'in öldüğü, Gökhan Aktaş, Abdullah Kıyak ve Yalçın İleri'nin yaralandıkları belirtilen mütalaada, olayın oluşu, gruplar arasındaki husumet ve dosya kapsamına göre sanıkların öldürme kastıyla hareket ettikleri ileri sürüldü.

Mütalaada bu kapsamda, Zafer Turhan ile 9 sanığın Hasan Ferit Gedik'in öldürülmesi eylemine karıştıkları gerekçesiyle "kasten öldürme" suçundan müebbet, 3 kişinin yaralanması olayına ilişkin de "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan yirmi yedişer yıldan kırk beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Öte yandan, mütalaada 35 sanık hakkında davanın iddianamesinde anlatılan 30 ayrı eylem de yer aldı.

Sanıkların, çeşitli zamanlarda gerçekleşen eylemlerde "silahla yaralamaya teşebbüs", "yağmaya teşebbüs", "kasten yaralama", mala zarar verme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gibi suçları da işledikleri savunulan mütalaada, sanıkların bu suçlardan da çeşitli oranlarda hapisle cezalandırılmaları, iştirak ettikleri tespit edilemeyen suçlardan ise beraatları istendi.

Söz verilen taraf avukatları, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi. Tüm taraflara mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba silahla ateş açılması sonucu, Hasan Ferit Gedik hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 5'i tutuklu 35 şüphelinin 11 ila 269 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Ferit Gedik Maltepe Eyüp Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title