Hasta Dernekleri Zirvesi
1. Ulusal Hasta Dernekleri Hasta Hakları Zirvesi ve İnteraktif Söyleşisi, Caddebostan Kültür Merkezi'nde yapıldı
"1. Ulusal Hasta Dernekleri Hasta Hakları Zirvesi ve İnteraktif Söyleşisi", 6 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Hasta hakları, hasta ve doktor ilişkileri, tıp alanında alınması gereken hizmetler gibi sağlık alanında önem taşıyan konuları ortak bir platformda tartışmaya açan zirvenin teması "hastayım, haklarım var" olarak belirlendi.
Zirvenin açılışında konuşma yapan Uluslararası Meme Kanseri Kürek Komitesi Türkiye Koordinatörü Cengiz Unutmaz, amaçlarının meme kanseri tedavisinden sonra egzersizin ve kürek çekmenin tedavinin yan etkilerinden kurtulmasına yardımcı olması ve hayat kalitesiyle, hayat beklentisinin arttırılmasının farkındalığına varılması olduğunu ifade etti.
Unutmaz, Türkiye'de bir yılı aşkın süredir aktif olduklarını belirterek, "Sadece kanser hastalarından oluşan bir kürek takımımız var. Aynı zamanda haftada 3 gün egzersiz yaptırdığımız hastalarımız mevcut. Tamamen bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ve ücretsiz. Egzersizin faydalı olduğu bütün dünyada biliniyor. Türkiye'de bunu bilenler vardı ama adım atmıyorlardı. Bizim programımız başladıktan sonra, gerek cerrahi, gerek medikal onkoloji, spor fizyolojisi bölümünden hocalarımız bizi ziyaret etti. Programımızın doğruluğu konusunda hemfikir olarak desteklemeye başladılar" dedi.
Tedavi aşamasında fazla bir iş yapmadıklarını belirten Unutmaz, "Bizim işimiz tedavi bitiminde başlıyor. Tedavi bittikten sonra, yeniden hayata giriş dediğimiz bir süreç var. Bu yeni hayata giriş sürecine, mümkün olduğu kadar yüksek kaliteli, zinde ve vücut kompozisyonları hasta olmadan önceki haline gelecek şekilde girmeleri için yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu.
Pembe Hanım Kanserli Hastalar ve Yakınları Derneği Başkanı Nevval Sevindi de, diğer derneklerle ortak çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, "Bunların içerisinde kanserle ilgili olan da var olmayan da. Fakat hepimizin ortak noktası, sağlık politikalarında daha bilinir olmak, sağlık politikalarına yön verebilmek, hastaların haklarının hastalar tarafından, toplum tarafından daha bilinir hale gelmesini sağlamak" dedi. - İstanbul