Hastane Güvenlikçisi Solucandan Organik Gübre Üretti
Bursa'da güvenlik görevlisi olarak çalışırken işini bırakan ziraat teknisyeni, kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkısından organik gübre üretimine başladı.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde, hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışırken işini bırakan ziraat teknisyeni, kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkısından organik gübre üretimine başladı.
ASIL MESLEĞİ ZİRAAT TEKNİSYENLİĞİ
İnegöl Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl güvenlik görevlisi olarak çalışan Osman Gül, geçtiğimiz aylarda işini bıraktı. Asıl mesleği ziraat teknisyenliği olan Gül, solucan gübresi işine merak sardı.
MESLEĞİM İCABI TOPRAĞI SEVİYORUM
Bu iş için İsaören köyünde bir ev kiralayan Gül, Trakya'da bir firmadan aldığı 10 bin solucanla işe başladı. Yaklaşık 2,5 ayda solucan sayısını üçe katlayan Gül, "Solucan gübresi işine girmemin sebebi mesleğim icabı toprağı çok sevmem. Solucan gübresi, canlı bir gübredir. Fenni gübrelerden ve diğer gübre çeşitlerinden farkı içindeki bakteri sayısının fazla olmasıdır. Solucanın içindeki sülüm sıvısı genelde bitkiler için antibiyotiktir. Hastalıklara karşı bitki daha dirençli oluyor" dedi.
"10 BİNLE BAŞLADIM, ŞU AN 30 BİN SOLUCANIM VAR"
Evvela 10 bin solucanla bu işe başladığını ifade eden Osman Gül, "Hem deniyor, hem de öğreniyorum. 10 bin solucanla başladım, şu an 30 bin civarında solucanım var. Şu an gübreden ziyade solucan üretmek istiyoruz.
"GÜBRE İÇİN 1 MİLYON SOLUCANA ULAŞMAK GEREKLİ"
Gübre üretimine tam manada başlamak için 1 milyon sayısına ulaşmayı istiyorum. 30 bin solucanla aylık 300 kiloya yakın gübre üretiyoruz. Ama solucan sayısını 1 milyona çıkardığımızda tonlarla ifade edebileceğimiz miktarda gübre üretebileceğiz. Solucanların sayısı her 2 ayda bir 2 katına çıkıyor. İstediğimiz rakama yaklaşık 1-2 yıl içerisinde ulaşmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.
"ORGANİK TARIMIN YAYGINLAŞMASI İÇİN SOLUCAN GÜBRESİNE İHTİYAÇ VAR"
Gül, "Bu işe merak sarmadan internette araştırma yaptım ve bu işi yapan İstanbul'da bir firmaya gittim. Orada incelemeler yaptım. Hastaneden ayrıldım ve bu işe başladım. Bu gübre bilhassa seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılabilir. Organik tarımın ülkemizde daha çok yaygınlaşması için solucan gübresine ihtiyaç var" şeklinde konuştu.