Hastane Santrali Görme Engellilere Emanet
Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Devlet Hastanesi'nin santrali, görme engelli Osman Bayır ve İsa Karabulut'a emanet.
Ordu'nun Fatsa ilçesindeki Devlet Hastanesi'nin santrali, görme engelli Osman Bayır ve İsa Karabulut'a emanet.
Fatsa Devlet Hastanesi'nin santralinde görevli Osman Bayır'ın 12 yaşında glokom göz tansiyonundan görme yetisini kaybettiği, İsa Karabulut'un ise doğuştan görme engelli olduğu öğrenildi. Fatsa Devlet Hastanesi'nde 2003 yılının Ekim ayında göreve başladığını belirten Osman Bayır, "İşimi arkadaşlarımın yardımıyla da sorunsuz götürmeye çalışıyorum. Hastaneye bazen yalnız, bazen arkadaşlarımın yardımıyla geliyorum. Yolda bizi gören araç sahipleri tanıdıklarında alıyor ama tanımayanlar görmediğimizi fark etmiyor olacak ki almıyorlar. Bazıları da var ki elimizde görme engelli bastonu olduğunu göre göre üzerimize geliyor. Engelli veya engelsiz olarak kaldırımları hiçbir zaman doğru düzgün kullanamıyoruz. Ben kaldırımların yayalar için yapıldığını zannediyorum ama maalesef kaldırımlara ya araba park ediliyor ya da iş yerleri ürünlerini koyuyor. İnsanlar arabaya 30-40 bin TL para veriyor ama gidip de otoparka 2-3 TL vermiyorlar. Yüce Rabbim insanlara göz vermiş ama anlama kabiliyeti vermemiş sanırsam" dedi.
"HER MESLEĞİN BİR ZORLUĞU VAR"
Görme engelli İsa Karabulut ise, "Görme engelli durumum için tedavi girişiminde bulunduk ama bir çaresinin olmadığını, gelişim bozukluğundan görme engelli olduğum tespit edildi. Ben hastaneye dolmuşla geliyorum. Her mesleğin kendine göre zorlukları var ama emek olmadan yemek olmaz derler. Ben çalıştığım santralde göreve başlayalı 1.5 yıl oldu. Özürlü memur alım sınavına girerek memuriyeti kazandım. Kaldırımlardan ben de muzdaripim. İnsanların duyarsızlığı had safhada. Fatsa'da yürümek gerçekten sıkıntı. Bizleri yok sayan araç sahiplerinden şikayetçiyim" diye konuştu.
"İŞLERİNİ GÜZEL YAPIYORLAR"
Osman Bayır ve İsa Karabulut'un yanında uyumlu bir şekilde görev yaptıklarını belirten Hatice Yazıcı isimli memur da, "Osman Bayır rehabilitasyon merkezinden hastanemize geldiği için santrali kullanmayı biliyordu. Osman ile çalışmak hiç zor olmadı. Ezber kabiliyeti çok yüksek. Hastane içinde dahili numaraları bağlarken ben ona numaraları söyledim, o hafızasına kaydetti. İsa Karabulut arkadaşımız henüz çok yeni. Çalıştıkça kendini geliştiriyor. Mesela Osman'ın yemeği geldiği zaman ona tabağın şurasında çorban, şurasında kaşığın, şurasında yemeğin diye öğrettim. Çayına şekerini atmayı öğrettim. Osman artık bütün işlerini kendisi yapıyor. Çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor" şeklinde konuştu. - ORDU