Hastanede 'Diyabet Okulu' Açıldı
Bolu'da, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde, diyabet hastalarının hastalıkla doğru mücadele etmesi için Diyabet Okulu açıldı.
Bolu'da, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde, diyabet hastalarının hastalıkla doğru mücadele etmesi için Diyabet Okulu açıldı. 2 hafta sürecek eğitim sonunda hasta ve hasta yakınlarına diploma verilecek.
Kamu Hastaneleri Birliği çatısı altındaki İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi'nde Diyabet Okulu'nun ilk eğitimine 15 kişi katıldı. Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Başer, Farmakolog Dr. Nuran Parlak, Diyetisyen Hülya Erem, Fizyoterapist Ömer Burak Zor ve Diyabet Hemşiresi Arzu Özen tarafından verilecek eğitimlerde diyabet hastalarının günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde yardımcı olmak ve hastalıkları ile daha kolay yaşamalarını sağlamak hedefleniyor. 2 hafta sürecek eğitimlerden sonra hasta ve hasta yakınlarına diploma verilecek.
İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Muhammed Emin Demirkol da ilk derse hastalarla birlikte katıldı. Demirkol, diyabet hastalığının çok zor ve dikkat edilmez ise kötü sonuçlara sebep olan bir hastalık olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Diyabet okulu programı dahilinde hastalarımıza diyabet ile ilgili genel bilgiler, diyabet oluşumunun mekanizması, tıbbi beslenme ve tedavisi, kan şekeri düzenleyici ilaçlar, diyabetin kişiye verebileceği zararlar, diyabette fiziksel aktivite ve egzersiz, diyabetle yaşam, diyabette insülin tedavisi konularında bilgiler alanında uzman sağlık görevlilerimizce verilecek. Programın tamamlanmasının ardından eğitime katılan hastalarımıza diyabet okulu diploması verilecek. Diyabet Okulu'na katılmak isteyen hasta ve hasta yakınları mesai saatleri içinde telefonla arayarak ya da şahsen diyabet polikliniğimize başvurarak eğitim talebinde bulunabilirler.
Demirkol, fast food ürünlerinin tüketimi ve düzensiz beslenmenin son yıllarda diyabet hastalığını arttırdığına da dikkat çekerek, şöyle dedi:
"Türkiye'de şu anda bilinen diyabetli hasta sayısı nüfusun yüzde 7'si oranında. Yüzde 6 oranında da gizli diyabet hastamız var. Bu oranlar, Türkiye'de 6 milyon diyabet hastası, 4-5 milyon da gizli diyabet hastası olduğunu bizlere göstermektedir. Dünyada ise, 415 milyon diyabet hastası bulunuyor ve dünyada bu hastalıkla müacadele için 600 milyar dolar harcanmakta. Fast food ürünlerinin tüketimi ve düzensiz beslenme son yıllarda diyabet hastalığını artırmaktadır. Bunda stres ve sağlıksız beslenme de aktif rol oynamaktadır. İnsanlarımızı bilinçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Burada öğrendiklerimizi çevremize doğru bir şekilde aktarabilir ve diğer vatandaşlarımızı da bu okula yönlendirebilirsek, hem toplumdaki yanlış bilgilerin önüne geçmiş oluruz hem de hedefimize doğru bilgiler bilen çok sayıda insanla ulaşmış oluruz."
- Bolu