Haberler

Hastanede El Yıkama Çok Önemli

Abone Ol

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Yakıncı: "Hastaneler en güçlü mikropların bulunduğu yerlerdir.

NAİM BOŞKUT - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, hastanelerde hastalıkların bulaşmaması için el yıkamanın çok önemli olduğunu bildirdi.

Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerde enfeksiyonların elle temastan bulaşma oranının yüksek olduğunu vurguladı.

Hastaya değen herkesin el yıkama konusunda dikkatli olması gerektiğini belirten Yakıncı, "Bu nokta çok önemli. Kimler el yıkasın? Hastaya değen herkes. Doktor, hemşire, hasta bakıcı, hasta sahibi eğer hastasına değiyorsa ellerini yıkasın ama her seferinde yıkaması lazım. Tek bir sefer de değil. Her değdiğinde tekrar ellerini yıkayıp hastaya o şekilde temas etmelidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Yakıncı, sürekli el yıkamanın zor göründüğünü ancak enfeksiyonlardan korunmak için bunun gerekli olduğunu dile getirdi.

Hastane enfeksiyonları ölümle sonuçlanabiliyor

Hastane enfeksiyonlarının ciddi sonuçlar doğurabildiğini aktaran Yakıncı, şunları kaydetti:

"Hastaneler en güçlü mikropların bulunduğu yerlerdir. Çünkü çok değişik hastalar var ve her hastadan değişik mikroplar hastanede bir şekilde kalıyor. Bu mikroplar dikkat edilmediği, eller yıkanmadığı takdirde hastadan hastaya bulaşabiliyor. Bu nedenle 'el yıkama' hastane enfeksiyonları bakımından anahtar kelime durumunda. Çok ciddi mikroplar olduğu için hastane enfenksiyonları ya ölümle sonuçlanıyor ya da ciddi sağlık sorunları doğuruyor."

İnsanların enfeksiyon konusunda dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapan Yakıncı, "Hem sağlıkçıların, hem de onların dışında hastanede bulunan herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Hastane enfenksiyonlarından korunmanın en önemli yolu olan el yıkama konusunda eğitim verilmesi gerekir" dedi.

Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, el yıkamanın nasıl yapılması gerektiğine ilişkin şunları söyledi:

"El yıkamak için en az 20 saniye gerekiyor. El yıkarken sıvı sabun en uygun sabundur. Hastanede antimikrobiyal sabun da kullanılabilir. Ellerin her tarafı, özellikle parmak uçları, tırnak uçları, avuç içleri, elin üst kısımları, tamamı ovularak yıkanmalıdır. Doktor bir hastadan diğer hastaya geçtiği zaman da bu yıkanmış el alkol bazlı temizleyicilerle sadece temizlenerek geçilebilir ama ilk yıkandığı zaman en az 20 saniye bütün yüzeyleri ovularak yıkanması gerekir"

El yıkama anaokulu seviyesinde öğretilmeli

El yıkamanın anaokulu seviyesinde öğretilmesi gerektiğine dikkati çeken Yakıncı, şunları kaydetti:

"Anaokulu seviyesi öğrencilerin verilen eğitimi çok iyi aldıkları, kaptıkları bir dönemdir. Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor. Diş fırçalamayan yetişkinlere fırçalama eğitimi verilmiş, eğitimden sonra sadece yüzde 20'si dişlerini fırçlamaya başlamış. Yüzde 80'i yine eskisi gibi fırçalamamaya devam etmiş. Aynı uygulama anaokulu çocuklarına yapıldığı zaman yüzde 90'lara, 100'lere yakın bir başarı sağlanıyor. Onun için hedef grubumuz anaokulu çocukları olmalıdır."

Prof. Dr. Yakıncı, el yıkama alışkanlığının sadece klasik bir eğitimle kazanılmasının zor olduğunu belirterek, "Tıp kongrelerinde şahit olduğum bazı durumlar söz konusu. Açıkcası tuvalete giden doktorların bile, bazı doktorların diyeyim, ellerini yıkamadan dışarı çıktıklarını tespit ettim. Bu da gösteriyor ki, bu konuda erken çağda insanların gönüllerine girilmesi lazım" dedi. - Malatya

Kaynak: AA / Güncel

Cengiz Yakıncı Turgut Özal Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title