Haberler

Hastaya Gerek Kalmadan Anjiyo

Abone Ol

Türkiye’de ilk kez hastaya gerek bırakmadan doktorların bilgisayar üzerinden kalp ameliyatları yapabileceği uygulama hayata geçti.

Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği’nden de tam not alan projenin tanıtım sunumunu uygulamalı olarak yapan Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Ergene,“Hasta başına gidildiğinde heyecanı yok eden hastayı öldürmeyen bir uygulama” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği ve Bayer Kalp Sağlığı Merkezi tarafından ortak geliştirilen ‘Simcase İnvaziv’ isimli projenin tanıtımına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler - İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Ergene, Türk Kalp Damar Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Gürbüz’ün katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan projenin uzmanlık eğitimi alan asistan ve uzman doktorlara, hastaya gerek olmadan “anjiyo” (balon ve stent) yapabilme fırsatı sunduğuna dikkat çekildi.

Toplantıda konuşan Bayer Kadın Sağlığı ve Genel Tedaviler - İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu proje ile tanışma sürecine ilişkin bilgi aktararak dünyadaki en önemli uygulama olduğunu söyledi. Mülazımoğlu, "Asistanların kardiyovasküler olamadan similasyonla hastaya yansıtma işlemi 2013 yılında bu çalışmaya başladık. Yurt dışından gelen teknisyenlerle eğitim gören kliniklerde uygulamayı yapmalarını sağlıyoruz. Şu ana kadar 86 asistan ilk kez herhangi bir hastaya gitmeden bu cihaz üzerinde uygulama yaptı. Ayrıca 35 şehir 130 hastanede 3 bin 200’ün üzerinde pratik yapıldı. Bazı şehirlere birden fazla gittik. Klinklerden yoğun şekilde davet alıyoruz. Amacımız yıl sonunda daha çok yerlere gitmek. Yaklaşık 4 bin 500 hekim oluğunu düşünürsek yüzde 80’inini tamamlamış oluruz" dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Ergene de kalp damar hastalıklarını öneminin kaynak noktasına değinerek, somut veriler hakkında bilgi verdi. Gelişmiş batı toplumlarında kalap-damar hastalıklarında ciddi oranda azalma meydana geldiğini açıklayan Pnof. Ergene, “Rakamsal olarak ABD’de 1980’e göre 2000 yılına gelindiğinde yarı yarıya azalttılar. 100 bin de 600 civarında olan ölümler 100 binde 300’e düştü. Türkiye’de durum maalesef bizde yaklaşık olarak 650 dolayında. ABD’de yaşayan bir insana göre Türkiye’de yaşayanlar kalp damar hastalıkları nedeni ile ölüyorlar. Türkiye’de de son 10 yıl içinde yüzde 500’lerin üzerinde kalp damar hastalıkları nedeni ile ölümler. Bugün yüzde 39 oranı ile kalp damar hastalıkları nedeni ile ölümleri azalttık. Kanserlere bağlı ölümler ardından da yüzde 9’la solunum sistemi ile alakalı olarak ölümler yaşanmaktadır. ABD’de azalmanın nedenine bakıldığında biri korunma çok ön planda. Azalmanın yüzde 50’sinden korunma yüzde 50’sinde de tedavi ön planda” diye konuştu.

“YILDA 380 BİN ANJİYO YAPILIYOR”

Türkiye’de 2011-2012 yılları arasında bin 500 hastaneden 850’sinin kamu, 70 civarının üniversite ve geri kalanının da özel hastane olduğunu aktaran Prof. Ergene, söz konusu cihazın bir tür hizmet içi eğitim olduğunu söyledi. Ergene şu açıklamalarda bulundu: “Yılda 380 bin dolayında anjiyo yapılıyor. Tanısal olarak 120 bini girişimsel olarak yapılıyor. Yaklaşık 1 milyon nüfusta girişim sayısı Türkiye’de bin 200 - bin 300 civarında. Almanya gibi batılı ülkelerde bizim iki katımız bu rakam” dedi.

“HASTAYI KAYBETME RİSKİ YOK”

Uzmanlık eğitimi alan asistan ve uzman doktorlara hastaya gerek kalmadan hizmet için eğitim imkanı sunan cihaza ilişkin bilgi veren Pnof. 3 “ Burada hastayı öldürme imkanınız yok. Başındaki operatör ne kadar acemi olsa da hasta ölümü diye bir durum yok. Bu tür girişimsel işlemler radyasyona maruz kalarak yapılıyor. Acemi olduğunuz zaman bu radyasyon işlemi daha çok uzun sürüyor. Cihaz üzerinde çok sayıda vaka var. Türkiye yaşlanan nüfus. 60 yaş ütündeki bizim nüfusumuz 8,5 milyon üzerinde insanımız yaşıyor. Diğer ülkelerle bu rakam yüzde 23. Kıyaslama yaptığımız zaman önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde bu rakam ikiye katlanacak. Bizim 60 yaş üzerinde 16 - 17 milyon insanımız olması gerekiyor. Sorunun boyutu çok fark ediyor. Çünkü 60 yaş üzerinin hastalıkları bu konuşulanlar. Farklı vakalar var ancak minimal 6 saat cihazın üzerinde kalması gerekiyor.

Türk Kalp Damar Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Gürbüz ise kalp damar cerrahisi alanında Türkiye’de toplam bin 300 civarında 233 merkezde de kalp damar ameliyatları yapıldığını açıklayarak, “Geçen yıl 60 bin civarında ameliyat yapıldı. Hastane sayısının artması iyi yetişmiş insanların hastanelerde çalışması ve hastalıklara anında tanı koymaları gerekmektedir. Kalp damar hastalıklarında özellikle anında teşhis önemli. Cihaz üzerinde cerrahi operasyonlar yapmıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE İKİ ADET VAR

Bayer tarafından İsveç’ten getirilen özel Simcase İnvaziv cihazı ile doktorlar gerçek hasta ve kadavraya gerek duymadan uygulamalı tanısal girişimsel (balon ve stent) anjiyo işlemlerini yapabiliyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan uygulama, hekimlere radyasyona maruz kalma riski olmadan ameliyat sorasında yaşanabilecek her türlü senaryoyu simüle etmelerine ve tıbbi yetkinliklerini geliştirmelerine dönük olarak programlandı. Cihazın Türkiye’de iki adet olduğu açıklandı.

ALEV HAMİTOĞULLARI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türk Kardiyoloji Derneği Ali Gürbüz Türkiye Bayer Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title