Haberler

Hatay'daki Darbe Girişimi Davası

Abone Ol

Hatay'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39.

Hatay'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve eski emniyet mensuplarının da aralarında bulunduğu 39'u tutuklu, 3'ü tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılandığı davanın üç gün süren ilk duruşması tamamlandı.

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, söz konusu tarihte Hatay'da 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 121. Serinyol Er Eğitim Alayı ile Garnizon Komutanlığında görevli askerler, görevden ihraç edilen polisler ve muhtarın da aralarında bulunduğu tutuklu ve tutuksuz sanıklarla avukatları katıldı.

Tutuklu yargılanan sanıkların savunmaları, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile kaydedildi.

Tutuklu sanıklardan eski emniyet mensuplarına "Örgütün emniyetten sorumlu imamı firari sanık Ersan Özkan ile 15 Temmuz ve sonraki günlerde telefon irtibatı kurdukları" hatırlatıldı.

Eski Trafik Şube Müdürü Mehmet Kamil Ekmekçi, suçlamaları reddederek, iddianamede yer alan tespitlere cevap verdi.

Darbe girişimi günü mesaisinin bitmesinin ardından evine gittiğini, televizyonlardan darbe girişimini öğrendiğini ifade eden Ekmekçi, şöyle konuştu:

"İddianamede yer alan ve darbeyi önceden bildiğim yönündeki ifadeye katılmıyorum. O gece olayları televizyondan öğrendim. Darbeden önceden haberim olsaydı mesaimin bitmesinin ardından evime gitmez, şubede kalırdım. Televizyondan izlediğim kadarıyla garip, anormal bir durum vardı ve köprüyü askerler kapatmıştı. O sırada telsiz de dinliyordum, her an bir şey olabilir diye. Telsizde bir şey yoktu ancak bir olağanüstü durum olabilir diye değerlendirdim ve tedbir almak istedim. O sırada kentte görevli trafiği sağlayan 4 ekip vardı bunlarda da toplam 8 personel bulunuyordu. 4 ekibi şubeye çağırdım ve olası bir darbe durumunda nasıl çalışacağını bilmeyen personelimi uyarmak istedim. Ekipleri çağırarak yüz yüze durumun ciddiyetini anlatmak istedim. Ekipleri çağırmamla ilgili bana gelen bir emir yoktu, sadece tedbir almak istedim."

"Darbe olsaydı personelin hayatını tehlikeye atabileceğini, bile bile lades demek istemediğini" savunan Ekmekçi, hakkında hazırlanan ve darbeden önceden haberi olduğu yönündeki raporu "art niyetli" olarak değerlendirdiğini kaydetti.

İddianamede yer alan "Asker gelirse silahınızı teslim etmeyin. Silahlı çatışmaya girmeyin, onlar da bizim evlatlarımız" şeklindeki ifadesiyle ilgili de Ekmekçi, bunu ileri süren personelin kendisiyle husumeti olduğunu, bu nedenle söylediğini savundu.

O gece örgütün emniyetten sorumlu imamı firari sanık Ersan Özkan ile telefon görüşmesiyle ilgili de Ekmekçi, "Daha önce trafikten sorumlu emniyet müdür yardımcısı olan Özkan'ı tanıyorum, amirimdi. Darbe günü başka şubeye bakıyordu. Müdür Yardımcısı F. Y. saat 00.00 sıralarında tüm personel şubede toplansın diyince ben de Özkan'ı arayarak bilgi verdim sadece. Onun dışında birşey yapmadım." diye savunma yaptı.

Telefonunda "ByLock" tespit edildiği belirtilen Ekmekçi, suçlamayı kabul etmeyip, beraatini istedi.

Duruşmada dinlenen diğer sanıklar da suçlamaları reddetti.

Sanık müdafilerinin de beyanlarının ardından duruşma sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek 12 Haziran'a ertelendi.

Hatay'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat'ın da aralarında bulunduğu 39'u tutuklu, 3'ü tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılanmasına 31 Mart'ta başlanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kamil Hasan Polat Serinyol Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title