Haberler

Hatay Müzesi'ndeki Mozaiklerde Photoshop Şüphesi

Abone Ol

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde restorasyon sırasında hatalar yapıldığı öne sürülen tarihi değeri çok yüksek mozaiklerden bazılarının henüz montajı bitmeden fotoğraflanıp kasıtlı olarak basına dağıtıldığı, bazı fotoğraflarda ise bilgisayar ortamında photoshop programıyla oynama yapıldığı gündeme geldi.

Hatay Arkeoloji Müzesi'nde restorasyon sırasında hatalar yapıldığı öne sürülen tarihi değeri çok yüksek mozaiklerden bazılarının henüz montajı bitmeden fotoğraflanıp kasıtlı olarak basına dağıtıldığı, bazı fotoğraflarda ise bilgisayar ortamında photoshop programıyla oynama yapıldığı gündeme geldi.

Hataylı mozaik taş ustası Mehmet Daşkapan tarafından ortaya atılan iddia üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılan inceleme sonuçlarını değerlendirmek üzere Hatay'a gelen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar'ın yanındaki heyetle yaptığı incelemeler dün akşam geç saatlere kadar devam etti. Bu ziyaret sırasında müze yetkilileri, gazetecilere 'restorasyon hatası' denilen mozaiklerin olduğu bölümü gezdirip restorasyon sonrasında herhangi bir şekil bozukluğu olmadığını söyledi.

Yetkililer, "Basına yansıyan fotoğrafların kişisel bir hesaplaşma sonucu, mozaiklerin ilk hallerinin fotoğraflarının paylaşılmasından kaynaklandığını" ileri sürerken; haberlerde en çok üzerinde durulan İsis Mozaiği'nin son halinde iddia edildiği gibi bir şekil bozukluğu olmadığı, Talassa Mozaiği'nde de hiçbir sorun olmadığı ve eski müzedeki haliyle aynı renk ve şekilde sergilendiğine dikkat çekildi.

BİLGİSAYARDA OYNAMA YAPILMIŞ

Basına dağıtılan fotoğrafların da incelendiğini belirten yetkililer, fotoğrafların tamamının müzede sergilenen mozaikleri tam olarak yansıtmadığını belirtti. Yetkililer, fotoğraflar üzerinde de inceleme yaptıklarında bazı fotoğraflarda bilgisayar ortamında oynama yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Bu gelişme, 'Fotoğraflarda photoshop programı ile oynama mı yapıldı?' sorusunu akla getirirken, mozaik yerleştirme işleminin 7-8 evreden oluştuğu ve basına yansıyan fotoğrafların bazılarının mozaik yerleştirme evrelerinin ilk aşamalarında çekilen fotoğraflardan oluştuğu ihtimali üzerinde duruluyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MOZAİK MÜZESİ

Yaklaşık 35 bin tarihi esere sahip mevcut müze binasının yetersiz olması nedeniyle Hatay-Reyhanlı Karayolu üzerinde 2011 yılında 53 bin 500 metrekarelik bir alana temeli atılan Hatay Arkeoloji Müzesi, geçen yıl tamamlandı ve eski müzedeki eserlerin yeni binaya taşınmasına başlandı. 28 Aralık 2014'te açılan, aynı anda 800 kişinin ziyaret edebileceği müze 6 bin metrekarelik taban mozaiği sergileme alanına sahip. Eski müzeden getirilen mozaikler restorasyon işlemlerinin tam olarak bitirilmeden de sergi alanına yerleştirilip ziyaretçilere açılırken, şu ana kadar sadece 1700 metrekarelik mozaik eseri yerleştirilebildi. Hatay Arkeoloji Müzesi, 5 bin metrekare taban mozaiğine sahip Tunus Bardo Müzesi'nin 'Dünyanın en büyük mozaik müzesi' unvanını elinden alacak. - Hatay

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Daşkapan Kocapınar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title