Haberler

Hatay - Vali Lekesiz, Ortodoks Kilisesindeki Paskalya Ayinin

Abone Ol

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Ortodoks Kilisesi'nde Paskalya Bayramı Ayinine Katılıp, Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ile Yumurta Tokuşturdu. Vali Lekesiz, Yüzyıllardır Antakya'da 3 Semavi Dine Mensup Vatandaşların Kardeşçe, Barış ve Huzur İçerisinde Yaşadığını Vurgulayıp, "farklılıklarımız Bizim Zenginliğimizdir" Dedi.

HATAY Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Ortodoks Kilisesi'nde Paskalya Bayramı ayinine katılıp, Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil ile yumurta tokuşturdu. Vali Lekesiz, yüzyıllardır Antakya'da 3 semavi dine mensup vatandaşların kardeşçe, barış ve huzur içerisinde yaşadığını vurgulayıp, "Farklılıklarımız bizim zenginliğimizdir" dedi.

Paskalya Bayramı nedeniyle düzenlenen ayini Ortodoks Kilisesi ruhani liderlerinden Sami Sabagil, Jan Dellüler ve Dimitri Doğum yönetti. Ortodoks cemaatin büyük ilgi gösterdiği ayinde İncil'den ayetler okunup dua edildi, dilekler tutulup, mumlar yakıldı, ilahiler seslendirildi. Ayinde konuşan Ruhani Lider Dimitri Doğum, Paskalya Bayramı'nda Hıristiyanlık dininin peygamberi İsa Mesih'in öldükten 3 gün sonra dirilişini kutladıklarını belirtti. Hz. İsa'nın dirilirken mezar taşlarını yararak mezardan çıktığını, civcivin de yumurtadan çıkarken kabukları kırdığını ve yeni bir hayatın başladığını anlatan Doğum, "Bu nedenle bizde yumurtaları haşlayıp renk renk boyayarak Mesih İsa'nın mezardan çıkarak dirilişini yumurta yiyerek kutlarız" dedi.

Ayinde 'yeni yaşamın ve dirilişin simgesi' kabul edilen boyalı yumurtalar dağıtıldı. Ayine katılanlar, yumurtaları birbirine tokuşturdu. Kutlamalara katılan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, kilise bahçesinde düzenlenen geleneksel kahvaltı öncesi yaptığı konuşmada, kentte uzun yıllardır, 3 semavi dine mensup vatandaşların kardeşçe, barış ve huzur içerisinde yaşadığını söyledi.

Günümüzde şiddetin, kin ve nefretin yaşandığı dünyaya Hatay'dan önemli mesajlar verildiğini belirten Lekesiz, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin mayasının bu tablo olduğunu ve keyif aldığımı belirtmek istiyorum. Bu tablonun mayası yüzyıllardır böyle. Farklı inançlar, kültürler, etnik kökenden olanlar uyum ve ahenk içerisinde yüzyıllardır yaşıyorlar. İşte bizim farkımız, işte bizim harcımız, işte bizim çimentomuz bu diye düşünüyorum. Yüzyıllardır geleneklerini, göreneklerini bizlerle paylaşan değerli Hristiyan vatandaşlarımın Paskalya Bayramını kutluyorum. Var olan barış ortamına daha fazla barış getirmesini diliyorum. Farklı dinden, farklı inançtan, farklı etnik kökenden her bir vatandaşımızın yüce milletimizin değerli ve şerefli üyesidir. Farklılıklarımız bizim zenginliğimiz. Hatay'da yaşayan, görev yapan insanlar olarak buna yürekten inanıyoruz. Bu cennet vatanı, bu güzel ülkeyi birlik ve beraberliğimiz içerisinde geleceğe hep beraber el ele gönül gönüle vererek, taşımamız gerekiyor."

Kutlamaya katılan Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş da tüm Hıristiyanların Paskalya Bayramı'nı kutlayıp, hayırlara vesile olmasını diledi. Ardından geleneksel yumurta tokuşturması Vali Lekesiz ve Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil arasında sembolik olarak gerçekleştirildi.

Kutlamalara AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar ve Abdulhadi Kahya, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, İl Müftüsü Mustafa Sinanoğlu, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal, daire müdürleri ve Hıristiyan vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title