Hattat Enerji Taşkömürü'ne İlk Kazma Vuruldu
Taşkömürü Üretim Madeni'nde "eksi 710" metrede üretim başladı.
Hattat Enerji Taşkömürü'ne İlk kazmayı Taner Yıldız ve Erdoğan Bayraktar vurdu
Hattat Holding Enerji Grubu - Hema Enerji Taşkömürü Madeni'nde ilk kazmayı "eksi 710" metrede Enerji ve Tabii Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar vurdu. Hema Enerji Bartın- Amasra Taşkömürü Madeni'nde eksi 710 metreye inen Yıldız ve Bayraktar'ın çıkardıkları ilk kömür kendilerine özel anı olarak hediye edildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Hattat Holding Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projesi'nde yer alan - 720 metre derinliğindeki 573 milyon ton rezerv bulunan Bartın – Amasra Taşkömürü Üretim Kuyusu'nda incelemelerde bulundular.
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ile Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat'ın eşlik ettiği ziyarette, Bartın-Amasra Taşkömürü Üretim kuyusu ile Hema Enerji Termik Santral Projesi hakkında, Hattat Holding Kurumsal İletişim Müdürü Tolga Tonguç'tan bilgi alan Yıldız ve Bayraktar, madende eksi 710 metreye kadar inerek ilk kazmayı vurarak madenin ilk taşkömürünü çıkardı.
Çıkarılan kömürün yaklaşık 5000-6000 kalori civarında olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Dünya standartlarında bir kömürdür. Biz burada kazasız belasız çalışma temenni ediyoruz. Türkiye ekonomisine kazandırılacak bir değer olarak görüyoruz. Türkiye'deki yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz ve bunu önceliklerimiz arasına alıyoruz. Yaklaşık 720 metre aşağıda 8,5 metre çapındaki 3 adet kuyu var. Bu kuyular 25 kilometrelik bir hatla birbirine bağlanacak ve bu kömür elde edilmiş olacak. Çevre Bakanımız Bayraktar'a, verdiği katkıdan dolayı da teşekkür ediyorum."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurulması düşünülen termik santralde ithal kömür kullanılmayacağını belirterek de şöyle konuştu:
"Çevreye duyarlı termik santraller olmasını istiyoruz. Çevresel etkilere de önem veriyoruz. Çevre Bakanlığımız bu konuda çok titiz. Başbakanımız' ın da bu konuda talimatı var. Amacımız yerli kaynakları değerlendirmek. Burada 1 kilo bile ithal kömür kullanılmayacak."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, yer altında 3 adet ortalama 700 metre derinliğinde kuyular olduğunu belirterek, "Bu kuyularda alttan birbirine galeri şeklinde bağlanıyor. Biz de oraya indik kompresörle kazarak elimizde gördüğünüz kömürü çıkardık. Hakikaten kalori değeri çok yüksek bir kömür. İnşallah ülkemiz enerjisine çok büyük bir katkı sağlayacak. Çok büyük bir anlaşma ve büyük bir yatırım. Herkesi tebrik ediyorum" dedi.
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, elinde getirdiği bir poşette bulunan ithal kömür ile kuyudan çıkarılan kömürü iki bakana göstererek, "Bakanlarımız 710 metreye indiler. Yer altında şu anda tahmin ediyorum 400 kişinin üzerinde çalışan var. Bunların yarısı Çinli'dir. Bunlar Kazpınar mevkisinden girdiler, Amasra'dan girdiler ve buradaki kuyuyla birlikte üç kuyu birleştirecekler" dedi.