Havalimanları Ekside Kapatacak
ICF Airports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova, Atatürk Havalimanı'nın yüzde 2, Antalya Havalimanı'nın yüzde 34, Adnan Menderes Havalimanı'nın yüzde 3, Dalaman'ın yüzde 30, Bodrum'un da yüzde 1.8 düşüşle yılı kapatacak gibi göründüğünü söyledi.
ICF Airports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova, Atatürk Havalimanı'nın yüzde 2, Antalya Havalimanı'nın yüzde 34, Adnan Menderes Havalimanı'nın yüzde 3, Dalaman'ın yüzde 30, Bodrum'un da yüzde 1.8 düşüşle yılı kapatacak gibi göründüğünü söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Uluslararası Sivil Havacılık Günü nedeniyle, Turizm Fakültesi'nde sektör temsilcilerinin katılımıyla panel düzenlendi. 'Sivil Havacılık Sektörünün Antalya Bölgesi İçin 2016 yılı Değerlendirmesi ve 2017 Yılından Beklentiler' konulu panele, AÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Gülmez moderatörlük yaptı. Konuşmacı olarak da Türk Hava Yolları Antalya Bölge Müdürü Ömer Durna, ICF Airports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova ve HAVAŞ Antalya Havalimanı İstasyon Müdürü Aylin Tavan katıldı.
Antalya'da turist sayısının 11 aylık dönemde yüzde 45 gerilediğini belirten Aylin Tavan, "Sadece istatistik veya sadece Antalya'yı ilgilendiren bir rakam değil. Tarlasında karpuz yetiştiren köylüden Kütahya'daki porselen fabrikasındaki ustabaşına, Denizli'deki tekstilcimizden havalimanındaki güvenlikçiye ve onların ailelerini de ilgilendiren konular. Hepimiz bu yüzde 45 rakamından fazlasıyla nasibimizi alıyoruz. Çünkü hala turizm bu ülkenin lokomotif sektörleri arasında ilk üç sırada. Buna bağlı olarak havacılık da nasibini alıyor" dedi.
İÇ HATLARDA ARTIŞ
Tüm uçak trafiğine bakıldığında dış hatlarda yüzde 44'e varan eksilme sözkonusu olduğunu belirten Aylin Tavan, "Sadece iç hatlarda tek haneli artış var. İç hatların 2-3 artması bizi mutlu etmiyor, ama iç hatlar büyüme potansiyeli var. Nüfusumuzun çok küçük bölümü uçakla seyahat ediyor ve tekrar eden kişiler" dedi. Rusya krizi, terör vb sorunları sıralayan Tavan, personel sayısında Antalya'da geçen yıl haziranda 755 kişiyle çalışırken bu yıl rakamın 520'ye düştüğünü açıkladı. Tavan, "Geçen yıl 22 bin 134 uçak yapmışız, bu yıl kasım ayı sonu itibariyle yüzde 29 altındayız" dedi.
ANTALYA'DAKİ DÜŞÜŞ EN DRAMATİK OLANI
ICF Airports Genel Müdür Yardımcısı Melih Dipova ise ekim sonu itibariyle havalimanları yolcu sayısının sadece Antalya'da değil, birçok havalimanında gerilediğini anlattı. Dipova, "İstanbul yüzde 2 gerilemiş, Sabiha Gökçen yüzde 6 artış, Esenboğa yüzde 7 artışla, Adnan Menderes yüzde 3 düşüşle, Antalya yüzde 34 düşüş, Dalaman yüzde 30 düşüş, Bodrum yüzde 1.8 düşüşle yılı kapatacak gibi görünüyor. Antalya'nın düşüş rakamı diğerlerine göre en dramatik olanı. 2000'li yıllarda 6-7 milyon toplam yolcu 2015'te 28-30 milyona yükselmişken, 2015'te kısmen, 2016'daki dramatik düşüşle beraber bizi 2006'lı yıllara geri götürdü. Yani 2016 yılında 2006 yılındaki yolcu sayısına ancak ulaşabiliyoruz. Son 10 yılda kümüle ettiğimiz yolcu sayısını 1 yılda kaybettik. Tabi pozitif bakacağız ama çok kolay olmayacak" diye konuştu.
THY Antalya Bölge Müdürü Ömer Durna, 2016'da THY olarak da sıkıntılı günler yaşandığını belirtti. Durna, genel rakamlar olarak uçağın konma sayısındaki artışın yüzde 4.7, yolcu sayısındaki artışın da yüzde 3.2 oranında olduğunu dile getirdi. Durna, "Eğer akaryakıt fiyatında düşüş yaşanmasaydı birçok havayolu biz de dahil çok büyük zararlar yaşamıştık" dedi.
- Antalya