Aynı Taksi Plakasını 20 Kişiye Satmış
İstanbul Eyüp'te 'hayali' taksi plakası satan bir otomotiv firmasının sahibi, 900 vatandaşın yaklaşık 700 milyon lirasını alarak kaçtı.
Özellikle İstanbul'da rastlanan "hayali" taksi plakası alım-satımı, 900 vatandaşın mağdur olmasına yol açtı. Eyüp'te sahte taksi plakası pazarlayan bir otomotiv firmasının sahibi, 900 kişinin toplam 700 milyon lirasını alarak ortadan kayboldu.
BİJON UYGULAMASIYLA BÜYÜK VURGUN
Yurt içinden ve dışından çok sayıda vatandaş, paralarını değerlendirmek için geldikleri firmadan, 'hayali' taksi plakası satın aldı. "Bijon" adı verilen uygulamayla, İstanbul'daki bir taksi plakasının değerinin 16'ya bölünerek, vatandaşlara istedikleri oranda hisse satışı gerçekleştirildi. Vergi yükümlülüğünden kurtulmak isteyen bazı vatandaşların başvurduğu uygulamada, plakalar resmi olmadığı için alıcılar ruhsat sahibi olamıyor. Bu durumda alıcı ile satıcı arasında resmi işlem yapılamazken, satış tamamen karşılıklı güvene dayalı olarak gerçekleştiriliyor.
FİRMA YETKİLİLERİNİN KAÇTIĞINI DUYANLAR, ŞİRKETE AKIN ETTİ
Ödedikleri para karşılığında "hayali" de olsa taksi plakası sahibi olduklarını ve buradan gelir elde edeceklerini uman vatandaşlar, parayı yatırdıkları firma sahibinin kaçtığını duyunca, otomotiv firmasının önüne akın etti. Burada karşılarında herhangi bir yetkili bulamayan vatandaşlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mağdur vatandaşlardan Bülent Özay, aynı plakayı yarımşar hisse olarak iki seferde satın aldığını ve firma yetkililerinin kendisini, haziran ayında plakasını teslim edeceklerini ifade etti. Özay firmaya haziran'da gittiğinde, plaka teslim tarihini erteleyerek kendisini bugüne kadar oyaladıklarını söyledi.
KARIŞIMIZDA MUHATAP BULAMIYORUZ
Şu anda karşılarında muhatap bulamadıklarını belirten Özay, "2 gündür kapıda bekliyorum. Elimde sadece kendi aramızda yapmış olduğumuz bir belge var. Noterde düzenlenmiş bir belge yok. Çünkü firmaya güveniyorduk. Yıllardan beri onlarla çalışıyorduk. Buraya geldiğimizde kapıda genellikle bir bekçi oluyordu. Dünden beri o bekçi de yok" diye konuştu. Özay, dün firmanın kapısında beklerken ABD'den gelen Türk vatandaşlarını gördüğünü belirterek, ABD'den gelen yaklaşık 100 Türk'ün de mağdur edildiğini ifade etti.
VATANDAŞI OYALAMIŞLAR
Mağdurlardan Basri Eryiğit de firmaya vekalet verdiği için, kendi plakası üzerine kredi çekildiğini dile getirerek, "Bir sene ödediler sonra kaçıp gittiler" dedi. Firmaya taksi plakasını sattığını söyleyen Yakup kara ise verdiği vekaletle plakasının başkasına devredildiğini, kendisine de karşılığında çek verildiğini söyledi. Elinde firmaya ait 680 bin liralık çekin bulunduğunu ifade eden Kara, ancak bankaya gittiğinde karşılığının olmadığını öğrendiğini dile getirdi.
Şirket yetkililerinin kendilerini oyaladığını anlatan Kara, "Dört gün önce kardeşimi gönderdim firmaya. Çekin karşılığı olmadığını yetkililere söyledi. Kardeşime 'Sen çeki bankada işleme sokma iki gün sonra elden vereceğiz' demişler. İki gün sonra geldik kimse yok. Suç duyurusunda bulunabilmek için de 107 bin lira yatırmam gerekiyor ki mahkeme yıldırım haciz koysun. Ancak bu kadar param da yok. Ne yapacağımı bilemiyorum" ifadelerini kullandı.
Taksicilik yapmak için firmadan plaka kiralayan Salih Aykut da firma yetkililerinin ortadan kaybolduğunu duyunca, senetlerini almak için buraya geldiğini söyledi.
BU TÜR YATIRIMLAR TEHLİKELİ
Adını vermek istemeyen İstanbul Şoförler Derneği'nin bir yetkilisi de olayı şöyle değerlendirdi: "Vatandaşlar ellerinde bulunan parayı değerlendirmek için firmaya başvuruyor. Firma da onlara "bijon" adı verilen ve taksi plakasının 16 parçaya bölünmüş hisselerinden satıyor. Ancak, ortada gerçek bir plaka yok. Bu yüzden bu plaka karşısında sıkıntı doğuyor. Firma müşterilerine İstanbul'daki bir taksinin aylık kazancı neyse, onu veriyor. Fakat ortada çalışan taksi yok. Bu nedenle de taksi plakalarının iniş çıkışlarında sıkıntılar doğuyor. Kağıt üzerinde sadece taksi plakası sahibi oldukları belirtiliyor. Vatandaşlar da hayali plaka adığını biliyor. Herkes dikkatli olmalı, bu tür yatırımlar tehlikeli. Burada yaklaşık 900 vatandaş mağdur edilmiş. Çoğu vatandaş da şikayetçi etmekten korkuyor. Çünkü buralarda kara paralar dönüyor. Kayıtsız paralar dönüyor. O yüzden şikayet etmeye bile korkuyorlar. Çoğu vatandaş kara para olduğu için resmi evrak bile yapmamış."
Firmanın kapısında biriken mağdur vatandaşlar, yetkililerin kendilerine yardım etmelerini bekliyor. Bazı mağdur vatandaşlar da firmanın önündeki güvenlik kulübesinin üzerine plakalarını yazarak, kulanıcıların kendilerine ulaşmasını bekliyor.