Hayat Bilgisi'nde Dersler Başlıyor!
İstanbul'da hayatın en canlı şekilde aktığı mekanlardan birinin seçilmesi de, Hayat Bilgisi'nin ortaya koyduğu yeni konsept ve hedefi destekler nitelikte.
Hayat Bilgisi'nde; Suna ve İnan Kıraç Vakfı Genel Müdürü Özalp Birol'dan tarihçi-akademisyen Hakan Erdem'e, televizyoncu Nuri Çolakoğlu'ndan sihirbaz Kubilay Tunçer'e kadar, kendi alanlarında yetkin ve tanınmış isimlerin eğitmenliğinde, kültür endüstrisi – kültür – yaşam kültürü alanlarında birçok değişik başlıkta dersler ve danışmanlık hizmetleri veriliyor.
Tüm etkinlikler, Hayat Bilgisi'nin İstanbul Tünel - Asmalımescit'teki merkezinde gerçekleştiriliyor.
Fatih Özgüven: Yaratıcı Okurluk
Fatih Özgüven, beş akşam üstüste yapılacak bu derste, 19. yüzyıldan başlayıp 21. yüzyıla uzanan bu öykü atölyesi dersinde, katılımcılarla birlikte öykü türünün en iyi, en ilginç, en tuhaf ya da en derinlikli bazı örneklerini "ıncık cıncık" okumaya girişiyor. İşin içine yazın kuramı, dünya tarihi, estetik, sinema, eleştiri, biyografi, öznellik, psikoloji, okur deneyimi ve hatta fizik bile giriyor.
Cem Akaş : Yayıncılık ve Editörlük
"Yayıncılık ve Editörlük", kendi yayınevini kurmak isteyenlerle, yayınevi yöneticisi ya da editör olan ya da olmayı hedefleyenler için, mesleki eğitim – kültür – vizyon atölyesi olarak düşünüldü. Dersler yayıncılık tarihiyle başlıyor, ardından Türkiye'de yayın sektörü ve yayınevlerinin durumu ele alınıyor. Yayın programı belirleme, yayınevi organizasyonu, iş akışı, bütçe yapımı, yazar-çevirmen-matbaa-dağıtımcı-kitapçı-basın-okur ilişkileri irdeleniyor. Ardından yayınevi içi çalışmalara odaklanılıyor ve "kitabı her şeyinden sorumlu editör"ün hem kendi yapacağı, hem de yayınevinde başkalarına yaptıracağı işler ayrıntılı olarak inceleniyor. Bunlar arasında yazar ve çevirmenle ilişkiler, metin üzerinde çalışmak, arka kapak – yazar biyografisi – basın duyurusu gibi yan metinleri yazmak da var, kitap tasarımı, tanıtım ve pazarlama gibi konularda yapılacaklar da var. Derste konularının uzmanı konuklar yer alıyor, bir de matbaa gezisi var. Yayıncılığın geleceği, e-kitap ve küresel yayıncılık, dergi yayıncılığı ve copyright/copyleft gibi konular da kapsama dahil.
Mehmet Ulusel: Kitap Tasarımı Eskizden Matbaaya
"Kitap tasarımı: Eskizden Matbaaya", Bir kitabı yapmaya en başından başlayıp, sonunda basmayı hedefleyen bir kitap tasarım atölyesi. Katılımcılarla birlikte, kitabın "ne" kitabı olacağına karar vermekle başlayan derste, içerik oluşturuluyor, tasarımı yapılıyor, baskıya hazır hale getiriliyor ve yapılan kitap sonunda basılıyor. Kitap yapımının her aşamasında, kağıt, cilt, yazı karakterleri, resim, fotoğraf, illüstrasyon kullanımı, sayfa düzeni ve kitapla ilgili her konu konuşuluyor. Dersler süresince kitapla ilgili iyi ve kötü örnekler de inceleniyor. Dersler sırasında, güzel kitaplar, sanatçı kitabı, kağıttan kayık, kağıt uçak gibi konuyla ilgili ya da az ilgili mevzulara da girilebiliyor. Öngörülen ders programı şöyle: 1. ders kağıt, kağıt katlama (forma), bunları biraraya getirme (dikiş, cilt), kitap biçimleri ve benzeri mevzular. 2. ders bir kitapta yapılmaması gereken şeyler. 3. ders kitabın içeriğine (yazı resim vs.) ve kitabın ismine karar verilmesi. 4. ders yazı karakter(ler)inin seçilmesi. sayfa şablonu hazırlanması. 5. 6. ders kitap yapımı. künye ve arka kapak yazıları. 7. ders kapak yapımı. 8. ders matbaa gezisi ve kitap basımı. kitap basılacak.
Melis Şeyhun Çalışlar : Çeviri İngilizce
Bu sınıfta ağırlıklı olarak edebiyat çevirisi, özellikle de kurmaca metinler ele alınıyor, ama sanat, müzik, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi uzmanlık alanlarından metinler üzerinde de çalışılıyor. Dikkat: Ödev var! Katılımcılar derse, o haftanın çevirisini yapmış olarak geliyor; sınıf çalışması sırasında, farklı seçenekler ve tercihler tartışılıyor, İngilizce ve Türkçenin söyleyiş özellikleri karşılaştırılıyor, yazar kimliği – çevirmen kimliğinin değişken sınırları gözden geçiriliyor. "Çeviri-İngilizce" sınıfının hedefi, katılımcıların kaynak metne sadakatle erek metnin güzelliği arasındaki dengeyi doğru kurmalarına yardımcı olmak. Kayıtlar sınırlıdır ve İngilizce çeviri yeterliliği aranmaktadır.
Hayat Bilgisi : Kültür Platformu
Hayat Bilgisi kurucu ortaklarından Cem Akaş, yeni dönemde hayata geçirecekleri hedeflerle ilgili olarak şunları söylüyor: "Şubat ayında derslere başladığımız Hayat Bilgisi Okulu'nun gördüğü ilgi açıkçası bizleri de şaşırttı. İnsanların üniversite sonrası bu tarz eğitim alabilecekleri yerler çok sınırlı. Hayat Bilgisi bir tür 'okul', ama yapısı ve dersleriyle alışılmadık bir okul. 'Yeni şeyler bilmek lazım' diyenler için bir merkez. Katılımcılara, eklektik bir yapıda, kültür endüstrisine yönelik 'yoğunlaştırılmış ve içeriden' mesleki dersler ve sanatlara, yaşama, içinde yaşadığımız dünyaya dair kültür dersleri sunmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, eğitimi veya mesleği ne olursa olsun, 'yeni hayat'larına ilişkin 'geçerli' bilgi sahibi olmak isteyen herkesi ilgilendiren bir platform Hayat Bilgisi."
Önümüzdeki dönem hedeflerini de anlatan Kurucu Ortak Azmi Karaveli Hayat Bilgisi'nin üniversite öğrencileriyle yetişkinlere yönelik önemli bir platform olduğunu belirtti: "Hayat Bilgisi 'Yeni şeyler bilmek lazım' diyenler için bir merkez, bir tür 'hayat üniversitesi' de diyebiliriz. Katılımcılara, 'yoğunlaştırılmış ve içeriden' bilgi sunuyor. Kendi alanlarının en saygın isimleri ilk defa Hayat Bilgisi'nde bir araya geliyor. Televizyonculuğun duayen ismi Nuri Çolakoğlu'ndan televizyonculuk, Silsile filminin yönetmeni Ozan Açıktan'dan reklam yönetmenliği, Pera Müzesi Genel Müdürü Özalp Birol'dan sanat yönetimi, kendisi de CEO olan Kanat Emiroğlu'ndan liderlik ve strateji, 2013 yılında yılın reklamcısı seçilen Kurtcebe Turgul'dan reklamcılık dersleri almak büyük bir fırsat. Dolayısıyla, eğitimi veya mesleği ne olursa olsun, 'yeni hayat'larına ilişkin 'geçerli' bilgi sahibi olmak isteyen herkesi ilgilendiren bir platform Hayat Bilgisi."