Haberler

"Hayat kurtaran" rampa

Abone Ol

TEVFİK IŞIK - Ağır tonajlı araçların zaman zaman karşılaştığı fren arızaları nedeniyle meydana gelen kazaların önlenmesi için uygulamaya konulan acil kaçış rampası, muhtemel büyük kazaların önüne geç...

TEVFİK IŞIK - Ağır tonajlı araçların zaman zaman karşılaştığı fren arızaları nedeniyle meydana gelen kazaların önlenmesi için uygulamaya konulan acil kaçış rampası, muhtemel büyük kazaların önüne geçiyor.

Yurt dışında da örnekleri görülen kaçış rampalarının ilki, yaklaşık 14 ay önce Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Pozantı- Tarsus Otoyolu'nda Tekir- Pozantı arasında yapıldı.

Kamyon ve tır sürücülerinin adeta korkulu rüyası olan fren arızalarına karşı güvenli duruş imkanı sağlayan rampa, yokuş inerken fren arızası nedeniyle durdurulamayan ağır vasıtaların imdadına yetişiyor.

İkincisi de aynı yol güzergahında geçen ay hizmete giren rampalar, bugüne dek fren arızası nedeniyle kontrolden çıkan 16 ağır tonajlı aracın güvenli duruşunu sağlayarak muhtemel kazaların önüne geçti.

Fren arızası nedeniyle aşırı hızlanan kamyon ve tırların kaçış rampasına girerek kaza yapmaktan kurtulmaları güvenlik kameralarınca görüntülendi. Görüntülere göre yokuş inerken fren arızası nedeniyle kontrolden çıkan kamyon, tır ve tankerler, rampaya girerek durabiliyor. Kimisi gece kimisi gündüz görüntülenen araçların yüksek hızlarda rampaya girdikleri, bir aracın saatte 140 kilometre hızla giderken rampa sayesinde durabildiği görülüyor.

Karayolları 5. Bölge Müdürü Yakup Dost, AA muhabirine, fren arızası nedeniyle ağır tonajlı araçların yaptığı kazaların can ve mal kaybına neden olduğunu, bu tür kazaları önleyebilmek için Türkiye'de ilk kez Tarsus-Pozantı Otoyolu'nda acil kaçış rampasını uygulamaya koyduklarını belirtti.

İlki geçen yıl hizmete giren rampa sayesinde muhtemel büyük kazaların önüne geçildiğini ifade eden Dost, ikinci rampanın geçen ay devreye alındığını, yıl sonuna kadar rampa sayısını 4'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Çeşitli arızalar nedeniyle fren kontrolünü yitirmiş araçların kaza yapmasının önlenmesi için hayata geçirilen uygulamada, yolun eğiminin tersi yönde rampa yapılıyor. Rampanın zemini, araçların güvenli şekilde durdurulmasını sağlamak için çakıl malzemeyle kaplanıyor. Pozantı-Tarsus Otoyolu'ndaki kaçış rampası, yolun yüzde 6'lık eğiminin tersine yüzde 11 eğimle güvenli duruş sağlıyor. Toplam uzunluğu 340 metre olan rampanın 195 metresini çakıl yatak uzunluğu oluşturuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yakup Dost Pozantı Tarsus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title