Haberler

Hayat kurtarıyorlar ama meslek statüleri yok ANTALYA

Abone Ol

Hayat kurtarıyorlar ama meslek statüleri yok ANTALYA

Hayat kurtarıyorlar ama meslek statüleri yok - ANTALYA

Hayat kurtarıyorlar ama meslek statüleri yok

- Yangın, enkaz, sel ve trafik kazaları gibi birçok olayda kurtarma operasyonlarının başrol oyuncuları itfaiyeciler, hayat kurtarmalarına rağmen mesleki statülerinin olmamasından yakınıyor

- Antalya İtfaiyeciler Derneği Başkanı Kaya:

- "İnsanların yardımına koşuyoruz, yangınları söndürüyoruz, hayat kurtarıyoruz, riskli görevleri üstleniyoruz ama kendimizi mesleki açıdan ifade edemiyoruz. Bizim için trajikomik bir durum"

- "Üniformalar farklı olunca itfaiye eri olduğumuz da belli olmuyor. Kimisi bizi benzin istasyonunda pompacı, kimisi temizlikçi sanıyor"

ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - Yangın, trafik kazaları ve doğal afetlerde kurtarma operasyonlarının kahramanı itfaiyeciler, mesleki statülerini kazanmak için dernek çatısı altında bir araya geldi.

Mesleki sorunlarını çözüme kavuşturmak için Antalya İtfaiyeciler Derneği'ni kuran itfaiyeciler, mesleki bir statülerini kazanmak için çaba harcayacak.

Antalya İtfaiyeciler Derneği Başkanı Battal Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaklaşık 38 bin itfaiyeci bulunduğunu belirtti. İtfaiyeciliğin bir meslek dalı olarak görülmediğini, belediyelerin bir birimi gibi değerlendirildiğini ifade eden Kaya, "Bir bankaya ya da resmi bir yere belge verirken meslek kısmında itfaiyeciliği göremezsiniz. Zabıta bile meslek dalı olarak belirtilir ama itfaiyecilik yer almaz. Biz, 'kamuda memur' şıkkını işaretleriz" dedi.

İtfaiyeciliğin bir meslek dalı olduğunu ve uzmanlık gerektirdiğini vurgulayan Kaya, itfaiyeciliğin yangında, trafik kazasında, sel ve enkazlardan hayat kurtardığına işaret etti. Yeterli eğitimi almayan itfaiye erinin sağlıklı kurtarma operasyonuna da gerçekleştiremeyeceğine dikkati çeken Kaya, "İnsanların yardımına koşuyoruz, yangınları söndürüyoruz, hayat kurtarıyoruz, riskli görevleri üstleniyoruz ama kendimizi mesleki açıdan ifade edemiyoruz. Bizim için trajikomik bir durum" diye konuştu.

- İtfaiyeciler mesleki itibar arıyor

İtfaiye erinin bir olaya başarılı bir şekilde müdahale edebilmesi için iyi bir eğitim alması ve yeterli ekipmana sahip olması gerektiğini diye getiren Kaya, itfaiye birimlerinin belediyeler bünyesinde yer alması nedeniyle bu konularda sıkıntı yaşandığına işaret etti. Birçok belediyede itfaiyecilik konusunda eğitim almayan kişilerin itfaiye eri olarak görevlendirildiğini savunan Kaya, İtfaiyecilik Meslek Yüksekokulundan mezun kişilerin itfaiye eri olarak görevlendirilmesi gerektiğini söyledi. Antalya'da 280 itfaiye erinin görev yaptığını ve bunların 90'ının üniversite mezunu olduğunu belirten Kaya, Antalya'nın birçok kente göre daha iyi konumda bulunduğuna dikkati çekti.

İtfaiye müdürleri ya da daire başkanlarının da itfaiyecilik görevini çok iyi bilen ve bu işin içinden gelen insanların olması gerektiğinin altını çizen Kaya, "Maalesef yerel yönetimlerde belediye başkanı değiştiğinde birim müdürlerinde de değişiklik yaşanabiliyor. En önemlisi itfaiyecilikten anlamayan kişiler yetkili kılınabiliyor. İtfaiyecilik polis ya da jandarma gibi bir meslek olarak değerlendirilirse bu sorunların aşılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

- "Kimisi benzin istasyonunda pompacı, kimisi temizlikçi sanıyor"

Kaya, her belediyenin kendi itfaiye ekibine farklı üniformalar belirlediğini, bu durumun insanlarda farklı izlenimler yarattığını kaydetti. Bir olaya müdahale ettiklerinde oradaki insanların kendilerine görevlerini sorduklarını anlatan Kaya, "Üniformalar farklı olunca itfaiye eri olduğumuz da belli olmuyor. Kimisi bizi benzin istasyonunda pompacı, kimisi temizlikçi sanıyor" dedi.

Bir polisin ya da jandarma erinin görev başında öldüğünde şehit kabul edildiğini ancak görevi başında hayatını kaybeden itfaiye erinin bu statüde yer almadığını dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Zor şartlar altında çalışıyoruz. Telafisi olmayan bir iş yapıyoruz ve maalesef görevimizi yaparken çeşitli kazalar da geçirebiliyoruz. Görevini yaparken, yangın söndürürken ya da hayat kurtarırken kendi hayatını kaybeden arkadaşlarımız oluyor. Mesleki itibarımız olmadığı için şehit sayılamıyoruz."

Antalya'da sık sık orman yangını çıkması dolayısıyla eleman sıkıntısından yakınan Kaya, normal şartlarda bin kişiye bir itfaiye erinin düşmesi gerektiğini, Antalya'da ise 3 bin 500 kişiye bir itfaiye erinin düştüğünü kaydetti.

Kaya, bugün sadece 5 ilde itfaiyeci derneği bulunduğunu, öncelikle tüm illerde dernek kurulmasını amaçladıklarını ifade ederek, "Daha sonra federasyon çatısı altında toplanmayı hedefliyoruz. Mesleki statü kazanabilmek için Meclis'e gideceğiz. İlgili bakanlıklar ve kurumlarla görüşmeler yapacağız" diye konuştu.

- Mesleki statü ile çağdaş itfaiyecilik yapılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiyeciliğin bir meslek sınıfına alınması konusunda 1994 yılından bu yana çeşitli çalışmalar yapıldığını söyledi. Dünyada her yerde itfaiyeciliğin bir meslek sınıfına dahil edildiğini sadece Türkiye'de böyle bir sorun yaşandığını ifade eden Pehlivan, itfaiyeciliğin riskli bir meslek olduğunu, uzmanlık gerektirdiğini ve belli kriterler doğrultusunda yapılması gerektiğini kaydetti.

Yeterli eğitimi alan kişilerin itfaiye eri olarak görev yapması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, "İtfaiyecilik meslek sınıfına dahil edildiğinde bu sorunlar da aşılacaktır. 15-20 yıl öncesine bakıldığında bir çok problemlerin aşıldığını görüyoruz. En kısa zamanda mesleki sınıf sorunu da aşılacaktır. Mesleki sorun aşıldığında çağdaş itfaiyecilik yapılmış olacak. Türkiye de buna hazır" diye konuştu.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayınlayan: Tuncer Çetinkaya

-İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan ile röportaj

-Antalya İtfaiyeciler Derneği Başkanı Battal Kaya ile röportaj

Kaynak: AA / Güncel

Emin Pehlivan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title