Haberler

Hayata Yelken Aç'tılar

Abone Ol

Yelkenler, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda denize açıldı, rota ise yine yeni bir hayattı.

Yelkenler, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda denize açıldı, rota ise yine yeni bir hayattı. Ülkemizde organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen "Hayata Yelken Aç" projesinin 2'nci yarışı ünlü isimlerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen, ünlü oyuncu Zeynep Beşerler İçgören'in destek verdiği televizyon, sinema, tiyatro, spor ve müzik dünyasından çok sayıda ismin yelkencilerle bir araya geldiği 'Hayata Yelken Aç Yelken Yarışı', Memorial Sağlık Grubu katkılarıyla, Piangel Organizasyon tarafından hayata geçirildi. Yelken yarışı öncesi ünlüler ve yelkenciler organlarını bağışladı. Organizasyona destek veren Çağla Kubat, Başak Dizer Tatlıtuğ, Şahika Ercümen, Çiğdem Batur ve Hakan Bilgin organ nakli olan çocuklarla bir araya geldi.

"Kadavradan bağışları artırmak en büyük hedefimiz"

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, "Organ bağışı, toplumun her kesiminin duyarlılık göstermesi gereken bir durum. Sanatçılar bu konuda çok destek oluyorlar. Amacımız, organ bağışını tekrar gündeme getirmek, organlarımızı bağışlayalım demek ve onlara hatırlatmak. Bir gün bizim de ihtiyacımız olabilir. Türkiye'de organ bağışı çok az. Batının en az 4'de 1'i ya da 5'de 1'i kadar organ bağışı var. Amacımız organ bekleyen insanlara bir şekilde yardımcı olabilmek. Bu konuda ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışacağız. Türkiye'de 25 binin üzerinde kayıtlı organ bağışı bekleyen hastamız var. Bunların yaklaşık 5 bini karaciğer, daha büyük kısmı böbrek ve kalp bekliyor. Her türlü organa ihtiyaç var aslında. Türkiye'de daha çok canlı vericili organ nakli yapılıyor. Asıl amaç kadavradan yapmak. Batı standartlarına baktığımızda Türkiye'deki oran daha düşük. Bu insanların tek kurtuluşu var; o da organ nakli. Avrupa daha yüksek, milyon nüfus başına yaklaşık 25 iken, Türkiye'de henüz 6-7'lerdeyiz. Bunu arttırmamız gerekiyor. Gündeme almamız gerekiyor. Ülkemiz insanı yardım sever. Sağlık Bakanlığı ve devletimizin kurduğu sistem gerçekten çok güvenli sistem. Devletimize güvenelim organlarımızı bağışlayalım" dedi.

Hayat Ver Sosyal Sorumluluk Projesi'nin en önemli destekçilerinden oyuncu Zeynep Beşerler İçgören ise, "Prof. Dr. Yalçın Polat'ın kurduğu derneğin çatısı altında 'Hayata Yelken Aç'ıyoruz. 'İyilik Bebekleri' projesini yürütüyoruz. Amacımız, Ayşegül gibi organ nakline ihtiyacı olan çocukların, bireylerin hayatta kalması. İnsanların organ bağışının önemini anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca bunu akılda tutmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiğini yaptığımıza inanıyoruz. Herkesten de bu konuda duyarlılık bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Yıllardır başta organ bağışı olmak üzere pek çok konuda toplumsal bilinçlendirme çalışmalarına destek veren Memorial Sağlık Grubu'nun CEO'su Uğur Genç de, " Türkiye'de organ nakli iyi seviyede ancak maalesef bağışlar çok az. Dünyada bu konuda en başarılı ülke İspanya. İnsanlar öldükten sonra organlarını bağışlıyorlar. Ülkemizde bu konuda çalışmalar var ama yeterli seviyede değil. Bu tabloda da ülkemizde organ nakillerini canlı vericiden yapmak durumundayız. Kadavradan bağışlarla beraber çok önemli seviyeye gelebiliriz. Sağlık grubu olarak bu konuda derneklere destek vermeye çalışıyoruz. Bu etkinliğin amacı da insanların bu konuya dikkatlerini çekmek. Organ bağışını gündeme getirmek. Diyanet, organ bağışının uygun olduğunu söylüyor. İnsanların korkmaması gerekiyor. Can çok değerli. Değerini maalesef bir yakınımızı kaybettiğimiz zaman anlıyoruz. Öldüğümüzde organlarımızın toprak olmasındansa birçok insanı yaşama bağlaması çok önemli" diye konuştu.

Bir yakınından alınan organ ile hayata dönen 3 yaşındaki Ayşegül'ün annesi Öznur Uysal ise, şunları söyledi:

"Yaklaşık 2 ay yoğun bakım sürecimiz oldu. Ayşegül diyaliz makinesine bağlı kaldı. Ölecek dediler. Çok şükür karaciğer dışında bütün organları sapasağlam. Hastaneden çıktık. Karaciğerdeki hasardan dolayı Prof. Dr. Çiğdem Arıkan'a ulaşabildik. 9 ay boyunca bizi takip etti. 9 ay sonunda nakile gitmek zorunda gittik. İnsanların organ bağışına gerçekten önem vermesini istiyorum."

Beneteau, Coffeemania, Eker, Garenta, Hedef Yelken, İSS, Kadıköy Belediyesi, d Kral World, Koru İhracat, Monitise, Subarı, Setur Marinas, TAYK, Tezmarin, The Loop Event ve Türkiye Yelken Federasyonu desteği ile gerçekleşen 'Hayata Yelken Aç' her yıl organ nakli bekleyenlere destek verecek. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zeynep Beşerler Memorial 19 Mayıs Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title