Hayata Yüzerek Sarıldı
Doğuştan 2 kolu olmayan Beytullah Eroğlu, Türkiye'yi Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda temsil etti.
Doğuştan 2 kolu olmayan Beytullah Eroğlu, Türkiye'yi Rio 2016 Paralimpik Oyunları'nda temsil etti. Finalde yüzme başarısı gösteren Beytullah'ın en büyük hayali Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlarında birincilik kürsüsüne çıkıp Türk Bayrağını dalgalandırarak İstiklal Marşımızı tüm dünyaya dinletmek.
Kahramanmaraş'ta doğuştan 2 kolu olmayan 22 yaşındaki Beytullah Eroğlu, yüzme sporu ile hayata yeniden bağlandı. Mustafa-Fatma Eroğlu çiftinin 4 çocuğundan en büyüğü olan Beytullah, 2 kolu olmadan dünyaya geldi. 7 yaşına kadar evden dışarı çıkmayan Beytullah'ın hayatı ilkokula başlamasıyla birlikte değişti. İçine kapanık tavırlarıyla dikkat çeken ve kimseyle konuşmayan küçük Beytullah, babasının ısrarı ile okula gitti. Okula gitmek istemeyen Beytullah bir süre sonra ayaklarıyla yazı yazmaya başladı. Öğretmenleri çok yardımcı oldu. Sonunda okulu sevdi, arkadaşlarıyla iletişim kurmaya başladı.
Öğretmenleri tarafından yakından ilgilenilen Beytullah'ın yaşamı habere konu olunca, Kahramanmaraş Engelliler Yüzme Spor Kulübü Başkanı ve yüzme milli takım antrenörü Osman Çullu'nun dikkatini çekti. Eroğlu ailesini ziyaret eden Çullu, Beytullah'ın yüzme sporu yapabileceğini söyledi. Beytullah Eroğlu, "Hocam bana yüzebileceğimi söyleyince hem korktum, hem de 'Nasıl olur?' dedim. 'İki kolu olmayan biri nasıl yüzer?' diye düşündüm. Bana özel bir bot hazırlandı. Çünkü kollarım olmadığı için suda duramıyordum. Sonra bot üzerinde yüzmeyi ve tekniğini öğrendim. Bir süre sonra su ile baş başa kaldım. Su üzerinde durmayı başarabilmem tam 6 senemi aldı. Çok zorlu ve yıpratıcı bir süreçti benim için ama yüzmeyi öğrendim. Tahmin bile edemeyeceğiniz kadar zor ama imkansız değil. Sonunda başardım" diye konuştu. 'Kollarım olmadan nasıl yüzerim' diyen Beytullah, azmi ve kararlılığı ile Türkiye'ye bir çok madalya kazandırdı.
Yüzmeye başladıktan sonra hayatının tamamen değiştiğini anlatan Beytullah, "Şu anda çok mutluyum. Arkadaşlarım var, bilgisayarı tek başıma kullanabiliyorum. Futbol oynuyorum. Hayatın tadını çıkarmaya çalışıyorum. Şimdi önümde hedefler var. Evden çıkmayan bir çocuktum ama hayatım sporla değişti. Sporla özgüvenim arttı. 'Kolların nerede?' diye soranlara ağırlık yapıyordu evde bıraktım diyorum" ifadelerini kullandı.
BALIK ADAM
"Pes etmek ve kabuğumuza çekilmek yerine, bu hayatta biz de varız diyebilmektir önemli olan" diyen Eroğlu, "Ben karşıma çıkan her zorluğun üstesinden geldim, bu da hem ailemin desteği, hem de spor sayesinde oldu. Artık hedeflerim daha büyük. Bana hedeflerime ulaşmam konusunda her türlü desteği veren Gençlik Spor Bakanlığımıza ve Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'a çok teşekkür ediyorum. Arjantin dönüşünde Cumhurbaşkanımız ile konuşma fırsatı buldum. Cumhurbaşkanımız bana 'Balık Adam' diye hitap ediyor. İmkanlarımın yetersiz olduğundan bahsettim. Kendisi de bana her konuda destek oldu" dedi.
Yüzmenin çok güzel bir spor olduğunu ve severek yaptığını kaydeden Eroğlu, "Yüzme çok güzel, sağlıklı bir spor. Ailem benimle gurur duyuyor. Annem ben doğduğumda çok ağlamış. Ama şimdi 'Böyle olacağını bilsem, hiç ağlayıp üzülmezdim' diyor. Bana yüzmeyi öğreten herkese teşekkür ediyorum. Bütün engelli arkadaşlarıma yüzmeyi tavsiye ederim, başaracaklarına inansınlar, azmederler ise benim gibi başarırlar. Köşelerine çekilip oturmasınlar. Tokyo 2020 Olimpiyatları için hazırlanıyorum. Günde 7 saat antrenman yapıyorum. En büyük hayalim olimpiyatlarda birincilik kürsüsüne çıkıp bayrağımızı dalgalandırmak" diye konuştu.
(İlker Turak/İHA)